Aaaaby zdrowym być

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Re: Aaaaby zdrowym być

Post napisał: upadły_mnich » 02 maja 2026, 20:58

Impuls3.
Nie wiem czy by mi powiedział jakby coś wyczuł ale on nie czuje na odległość. :D
Nie jestem praktykującym ale tu też mam uraz do Kościoła. Ja akurat słucham kazań i niestety ale mam wrażenie, że są takie same. Tj. to nie jest nauczanie Pisma Świętego tylko cytaty ciągle te same w tym samym okresie co rok wygłaszane. Ok Wielkanoc - zmarchwywstanie itp. zrozumiałe ale co z resztą roku??? Jakoś nigdy nie usłyszałem aby wystrzegać się "proroków" w złotych szatach na rogach ulic przemawiających. Aha Boże Cialo i procesje kiedy w tem roku? Albo o tych kapłanach kupczących w świątyni. Pozdrawiam Ś.P. Proboszcza co mi medalik do Komunii sprzedawał w pierwszej ławce od Ołtarza.

sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

Autor tematu
forestgril
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 65

Post napisał: forestgril » 02 maja 2026, 21:05

W Kościele nie chodzi (tylko) o znaki i cuda. To jest wspólnota grzeszników pielgrzymujących przez to krótkie zycie, trochę jak Żydzi przez pustynię do Ziemi Obiecanej. Mam wrażenie, że Koledzy macie pewne oczekiwania co do Kościoła, nie pojmując Jego istoty.

Głowa tej Wspólnoty to jeden Bóg, Pan i Nauczyciel. Poza Nim nie ma ratunku. Nie ma innego Boga, jest tylko On. A poza Bogiem nie ma zadnego dobra. Więc to On decyduje, co ma myśleć, robić, dokąd iść Jego Mistyczne Ciało (my). Jesli chcecie poprawić Kościół, to trzeba się wsłuchać w głos Ducha Świętego i wtedy wypełniać Jego wolę, bo te nasze rozumki przy Nim są jak ręczny kalkulatorek przy farmie procesorowej pokrywającej cała galaktykę, że pozwolę sobie na porównanie.

A Wyście tak spojrzeli na paru księży , zrobili sobie 2+2 i nie wyszło Wam 4 i macie pretensje. Są ci księża - wielu ich - co to lepiej, by sobie kamienie uwiesili u szyi i rzucili się w morze. Ale to nie jest istota. Kościół to jedyna droga uświęcenia w Prawdzie. Wielu należy do Chrystusa nawet bez chrztu przez czystość duszy i samo pragnienie Boga. Ale my zostaliśmy powołani do tej Tajemnicy bezpośrednio i każdy po imieniu. Wezwani do świętości - a uświęcić można się tylko we wspólnocie. Bo tak się Bogu spodobało, który sam jest Wspólnotą.

Więc owszem jesteśmy chorzy, Kościół jest chory i potrzebuje zmian - czyli uzdrowienia Jego członków. A to oznacza miłość - czyli ofiarę . I tego właśnie cały świat potrzebuje, a nie „tajemnej wiedzy”. Wiedza wbija (wielu) w pychę, ale pokorna ofiara wydoskonala miłość. Tu nie chodzi o jakiś „dobroludzizm” („wystarczy być dobrym człowiekiem”). Tylko o coś wiele głębszego.

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upadły_mnich » 02 maja 2026, 21:16

I zgadzam się w 100%. Ale może Bóg chce aby nie wszyscy chodzili do kościoła? Może chce więcej, aby ten kościół fałszywy upadł? Przecież nie znasz Jego zamiarów? Naszymi rozumkami tego nie rozstrzygniemy. Może chce na jego zgliszczach utworzyć nowy Kościół? Właśnie o tym od kilku postów piszę. Bóg jest dalego poza naszym pojmowaniem a Kościół Katolicki uznaje się, że Go zna, zna Jego wolę i jest Jego wysłannikiem na Ziemię. Sprzeczność.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 57

Post napisał: IMPULS3 » 02 maja 2026, 21:24

upadły_mnich pisze:to nie jest nauczanie Pisma Świętego tylko cytaty ciągle te same w tym samym okresie co rok wygłaszane.

Wszystko jest ciągle to samo, dlatego mnie to zawsze nudziło i to od najmłodszych lat pomimo że rzeczy o których tu pisałem mnie ciekawiły.
To musiało być przeznaczenie ze się nie nadają do kościoła. :P
forestgril pisze:To jest wspólnota grzeszników

To jedna z tych rzeczy co mnie obraża w tym miejscu. Nie czuje się grzesznikiem bo jako zwykły człek mam prawo do popełniania błędów a grzech robi ze mnie od razu niewolnika który ma się płaszczyć bo coś zrobił żle. To też mi nigdy nie pasowało. :)
forestgril pisze:A Wyście tak spojrzeli na paru księży

Nie zrozumiałeś, ja miałem całkiem fajnych księzy w szkole i nie powiem na nich złego słowa. Pierwszy proboszcz to inna historia bo się zawsze wydzierał a tego nie lubię i zawsze mu brakowało na prąd. Wiec są dobrzy i są zli jak wszędzie. Natomiast już pomijam że kościół powinien z tych złych się oczyścić ale mi chodzi o to aby zamiast tego samego przedstawienia wziął się za wyjaśnienie choćby sensu życia bo póki co nie ma po prostu o tym wszystkim pojecia i sam się przez to pogubił a jedyny co ma do powiedzenia to że to wielka tajemnica i nie ma co drążyć tematu. Wiec czego on ma mnie nauczyć?
Mógłbym się poznęcać jeszcze nad tymi składaniami ofiar z baranków i ludzi ale to tylko pokazuje jaki obraz Boga kreuje KK. Po prostu słabo to wygląda i tyle.

Autor tematu
forestgril

Post napisał: forestgril » 02 maja 2026, 21:39

Myślę, że kolega @IMPULS3 po
Prostu uważa, że Boga nie potrzebuje - zgadza się?

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upadły_mnich » 02 maja 2026, 21:45

forestgril pisze:W Kościele nie chodzi (tylko) o znaki i cuda.
To widzę, że kolega też wiątpiący. Wogóle nie chodzi o znaki i cuda. Jeśli wierzysz to żadne znaki Ci nie potrzebne bo inaczej twoja wiara jest...płytka i wiarą nie jest. Kto tu pisał o cudzie z Eucharystią? Nie Ty Forestgril?
Twierdzę dalej, że KK nie odpowiada na wiele pytań bo je omija. Czym się różni okadzanie kościoła w złotych szatach z dzwoneczkami, organy grzmią, świece się palą od tańcu buszmenów nad kociołkiem z białym czlowiekiem w środku? Tam też obchodzą, szepczą, tańczą wzywają najwyższe siły.

Dodane 1 minuta 24 sekundy:
Byłem w wojsku a na pytanie do kapelana o święcenie armat i kilka podobnych pytań...uciekł.
Ostatnio zmieniony 02 maja 2026, 21:47 przez upadły_mnich, łącznie zmieniany 1 raz.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 57

Post napisał: IMPULS3 » 02 maja 2026, 21:47

forestgril pisze:Prostu uważa, że Boga nie potrzebuje - zgadza się?

Nie, potrzebuje odpowiedzi na pytania jaki jest sens życia, dlaczego jest tak duza niesprawiedliwosć, dlaczego są choroby i kalectwa, dlaczego ktoś umiera i zostawia swoje dzieci bez opiekuna i jeszcze kilka innych pytań. Potrafisz mi udzielić odpowiedzi? Albo wskażesz mi drogę która mi umożliwi poznanie tych odpowiedzi? Tylko tak jak na sprawdzianie w szkole, konkretnie bez wymijających odpowiedzi. :)

Autor tematu
forestgril

Post napisał: forestgril » 02 maja 2026, 22:12

IMPULS3 pisze:
02 maja 2026, 21:47
forestgril pisze:Prostu uważa, że Boga nie potrzebuje - zgadza się?

Nie, potrzebuje odpowiedzi na pytania jaki jest sens życia, dlaczego jest tak duza niesprawiedliwosć, dlaczego są choroby i kalectwa, dlaczego ktoś umiera i zostawia swoje dzieci bez opiekuna i jeszcze kilka innych pytań. Potrafisz mi udzielić odpowiedzi? Albo wskażesz mi drogę która mi umożliwi poznanie tych odpowiedzi? Tylko tak jak na sprawdzianie w szkole, konkretnie bez wymijających odpowiedzi. :)
Odpowiem, jeśli Kolega mi odpowie na jedno pytanie: czy sądzi, że w drodze ku doskonałości wszyscy idą w te samą stronę? Czyli tylko „w górę”? , że nie ma duchów , które uparły się i zdecydowały, że idą w stronę przeciwna dobru i miłości?

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upadły_mnich » 02 maja 2026, 23:12

forestgril pisze:że nie ma duchów , które uparły się i zdecydowały, że idą w stronę przeciwna dobru i miłości?

Ja bym chętnie o tej stronie porozmawiał i tu właśnie KK mi nie pomaga.
Powiedzmy w uproszczeniu: interesuje mnie Coś między Ziemią czyli doczesnym padołem a Rajem czyli kwiecistą łąką (kto ją ścina? :D ).
Mówiąc jeszcze prościej: interesują mnie "duchy". I od razu powiem, żadne karty Tarota, seanse itp.
Mam doświadczenia własne i problemy osób bliskich a to są poważne problemy. Ten kolega co pisałem wcześniej przewidział śmierć swojej matki i ojca. Pomyłka była u ojca ok 5 godzin u matki 2 godziny z wyprzedzeniem ok tygodnia gdy lekarze byli spokojni. On nie był "szczęśliwy" z takiego daru.
Ciekawie to wygląda z ust inż mechanika niepraktykującego i średniej wiary. Prawda? :?

Autor tematu
forestgril

Post napisał: forestgril » 02 maja 2026, 23:42

Czy to jest ciekawość, czy lęk przed problemami „po drugiej stronie”?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”