808D Pociągacz pręta - błąd otwartych szczęk

Blokada programu przy otwartych szczękach

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Autor tematu
Bandzior89
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 9
Rejestracja: 06 wrz 2014, 11:45
Lokalizacja: Polska

808D Pociągacz pręta - błąd otwartych szczęk

#1

Post napisał: Bandzior89 » 04 gru 2020, 15:59

Witam

Dzisiaj przyszła mi walka z serią tulejek z rurki.
Zaprojektowałem sobie pociągacz pręta - działa pięknie, więc założyłem
Nigdy nie miałem potrzeby korzystać z pętli itp więc totalny brak doświadczenia.
Wpierw pętla z GOTOB, prawie się udało - ale do tego prawie dojdę sam...
Jednak został problem z którym nie potrafię sobie poradzić.

Najeżdżam na pręta
Przechodzę na posuw w mm/min
Otwieram szczęki
I maszyna wywala error czujnika pracy przy otwartych szczękach

Czy ktoś jest mi w stanie pomóc rozwiązać problem tego alarmu?
Wiem że na 848D jest komenda która pozwala na posuw z otwartymi szczękami czy 808D też takową posiada?
Wyczytałem że ludzie zmieniali parametr 14512[15] z 0 na 1 - w parametry potrafię wejść, ale po wejściu w ten jest wybór BITów i niestety nie chcę spieprzyć sprawy.

Będę wdzięczny jeśli ktoś podzieli się rozwiązaniem jeśli takowe istnieje.




krokowyplc
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 53
Rejestracja: 24 cze 2017, 16:52
Lokalizacja: Polska

Re: 808D Pociągacz pręta - błąd otwartych szczęk

#2

Post napisał: krokowyplc » 09 gru 2020, 14:58

Jeśli chodzi o twój błąd, to pojawia się jak zatrzymasz wrzeciono i otwierasz szczeki (dokładnie przeczytaj i odpowiedz)? Nr i nazwę błędu podaj.
Jeśli jest tak że po otwarciu wyrzuca Ci błąd być może trzeba zerknąć do PLC.

Awatar użytkownika

ZibiM
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 10
Rejestracja: 12 sty 2021, 11:04

Re: 808D Pociągacz pręta - błąd otwartych szczęk

#3

Post napisał: ZibiM » 13 sty 2021, 21:33

Czujnik do regulacji.
tzn.za ciasno spasowane ze szczękami.Podnieśc o 1 ząbek szczęki jeśli to możliwe,wtedy czujnik zgaśnie bo będzie miał większy zakres pola widzenia.
Ja tak stosuje po zamianie uchytów z tulejkowego na 3 szczekowy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”