5.3.0 sonda pomiarowa

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

radziu45
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 5
Posty: 34
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#41

Post napisał: radziu45 » 26 kwie 2021, 22:48

A ten czas trwania impulsu możemy sobie zmieniać ?




marcin41fcnc
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 10
Rejestracja: 03 lip 2012, 21:16
Lokalizacja: Polska

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#42

Post napisał: marcin41fcnc » 01 maja 2021, 14:14

Powtórzę moje pytanie do Elcosimo. Czy w przyszłości jako twórca udostępni możliwość, by samą mapę po skanowaniu krzywizny powierzchni(plik .maph) lub wygenerowaną ścieżkę po CAM można było zapisać w G-cod .nc, czy .txt.
Dla mnie bardzo ważny temat. Tak naprawdę interesuje mnie w tym temacie tylko jedna ścieżka(może jedynie dłuższa). Na razie korzystam ze skanu przy pomocy liniału pomiarowego, jednak mnie to nie zadowala-wysokość minimalnie się rozjeżdża mimo kalibracji w ["Z" dla U max] a korekta pochłania bardzo dużo czasu. Skanowanie przy pomocy sondy moich krzywizn wydaje się do tych rzeczy idealne, ale dziś mogę sobie tylko na tą ścieżkę popatrzeć, bo nie da się w żaden sposób tego zapisać i wykorzystać do pracy. Po prostu prośba.

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 9
Posty: 608
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#43

Post napisał: cosimo » 02 maja 2021, 15:11

Czy w przyszłości jako twórca udostępni możliwość, by samą mapę po skanowaniu krzywizny powierzchni(plik .maph) lub wygenerowaną ścieżkę po CAM można było zapisać w G-cod .nc, czy .txt.
Ale jak g-kod - co konkretnie miało by to zawierać. Można zrobić eksport mapki jako plik *.stl.
Od razu mówię, że zapisywanie g-kodu w formie zmodulowanej przez mapę nie wchodzi w grę.


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 334
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#44

Post napisał: bartekn86 » 02 maja 2021, 16:19

Jaka jest szansa na ucywilizowanie części funkcji i opcji które zawierają się w tekstowej konfiguracji owego plc ?
Nie, tak jest perfekcyjnie.
Perfekcyjnie może i tak, ale strasznie nieużytecznie, a do nowych użytkowników to już w ogóle ;p;p Nie każdy jest programistą a co za tym idzie nawet proste wpisanie czegoś tekstowego jest skomplikowane.
Nie dasz się przekonać jakoś do zmian w tamtej kwestii ?

Przykładowo wyjście aux o które było niedawno pytanie. Tu dwa kliki i by było po wszystkim ;p a w obecnej wersji trzeba pisać.
W obecnej wersji manuala nie ma nic o kierunkach osi, gdzie jest plus a gdzie minus, dopiero we wczesniejszych manualach do wczesniejszych wersji pcb. Z waszego, dużo bardziej zaawansowanego punktu widzenia to są błachostki, z naszego (jak widać po wielu wpisach tutaj) to nie jest takie oczywiste. Ludzi przerasta podłączenie analoga, a co dopiero j/w

Awatar użytkownika

Autor tematu
Bogu 40
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 14
Rejestracja: 21 lip 2020, 18:01
Lokalizacja: Starogard gd

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#45

Post napisał: Bogu 40 » 02 maja 2021, 20:27

Gdyby dało się zapisać mapę z sądy pomiarowej do pliku stl to co potrzeba więcej :mrgreen: . Z takiego stl można już sporo zrobić .


marcin41fcnc
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 10
Rejestracja: 03 lip 2012, 21:16
Lokalizacja: Polska

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#46

Post napisał: marcin41fcnc » 02 maja 2021, 21:00

Czy w przyszłości jako twórca udostępni możliwość, by samą mapę po skanowaniu krzywizny powierzchni(plik .maph) lub wygenerowaną ścieżkę po CAM można było zapisać w G-cod .nc, czy .txt.
Ale jak g-kod - co konkretnie miało by to zawierać. Można zrobić eksport mapki jako plik *.stl.
Od razu mówię, że zapisywanie g-kodu w formie zmodulowanej przez mapę nie wchodzi w grę.
[/quote]


Elcosimo:
"Ale jak g-kod - co konkretnie miało by to zawierać. Można zrobić eksport mapki jako plik *.stl.
Od razu mówię, że zapisywanie g-kodu w formie zmodulowanej przez mapę nie wchodzi w grę."
==================================================================
Mnie konkretnie interesuje, co wspomniałem już wcześnie... jedna ścieżka skanowanego obiektu w osi X.
Dla przykładu...mam czwartą oś A czy np. tokarkę. Na niej szablon tralki, nóżki, którą chcę skopiować.
Kiedy weszła funkcja skanu sondą dotykową nie mogłem się powstrzymać, by sprawdzić, czy uda się "nagiąć" ją do moich potrzeb no i nagiąłem.
-zminimalizowałem pole w osi Y(minimalne 10mm),
-zadałem długość tralki w X (max. 200 punktów pomiaru szału nie zrobiło, ale nie o to chodzi)
-Bicubic – płynne przechodzenie między punktami-idealna sprawa
-rester mapy 1 (dla mnie 9 niepotrzebnych linii)
Podczas skanowania w podglądzie zobaczyłem naprawdę zadawalający mnie kształt. No i przyszła chwila, kiedy po dwóch przejazdach, pełen entuzjazmu chciałem zapisać wynik mojego skanowania i okazało się, że zapis jest możliwy tylko w pliku .maph. Jego nie da się w żaden sposób wykorzystać do tego, co bym myślał.
Dlatego w poprzednim poście zadałem pytanie(!), czy jest taka możliwość(nie pretensję) wykorzystania tego skanu do innych celów.
Tu....czapki z głów, Elcosimo wykonałeś pracę, którą zamierzyłeś i nic do tego nie mam.
Nie przewiduję tym sposobem skanować jakichś płaskorzeźb, bo podzielam Twoje wcześniejsze zdanie, "że to byłby masochizm". Ja chciałbym zeskanować tu tylko jedną linię w osi X, może powiększoną choć o dwa razy ilością punktów pomiaru. Nie wiem, czy eksport mapki jako plik *.stl coś mi tu pomoże, ponieważ dalej jest to chmura punktów a nie wyodrębniona jedna krzywa tych punktów. Podgląd skanu pokazał jedną, piękną linię.
Obecnie korzystam z liniału pomiarowego (4-20mA) i nie korzystam z przycisku "Zapisz"jak każe instrukcja, tylko wciskam stop i zapisuję powstały G-kod w lewej kolumnie interfejsu(zapisz G-cod -jako archiwum skanu), eksport do CAM - rysuję nowy kontur, obróbka po konturze i naprzód. Manufaktura? Może? Ale i tak nie zamienię Piko na amerykańską wersję podobnego programu, która próbkowanie po linii już ma.
Tyle celem sprostowania. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 9
Posty: 608
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#47

Post napisał: cosimo » 03 maja 2021, 08:48

nie korzystam z przycisku "Zapisz"jak każe instrukcja, tylko wciskam stop i zapisuję powstały G-kod w lewej kolumnie
interfejsu(zapisz G-cod -jako archiwum skanu), eksport do CAM - rysuję nowy kontur, obróbka po konturze i naprzód.
Ale co eksportujesz do cam - ten otrzymany g-kod ? wtedy traci się informację o osi "Z". Te ostatnie zdania są zagadkowe.


marcin41fcnc
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 10
Rejestracja: 03 lip 2012, 21:16
Lokalizacja: Polska

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#48

Post napisał: marcin41fcnc » 03 maja 2021, 12:00

Nic w tym zagadkowego. Przykład był tylko przykładem. Tak naprawdę wykorzystuję oś "Y". Moja tokarko-kopiarka pracuje w "XY". Podmieniam w notatniku "Z" na "Y" i nie ma problemu. Nie robi mi to, bo wykorzystuję to, co mam...nie narzekam. Ogólnie lubię edycję z ręki w G-cod- kręci mnie ta sprawczość. (Gwoli informacji.. Zamiana osi narzędziowej na "Y" nie inicjuje skanu w tej osi. Skan musi się odbyć w osi "Z". Stąd "Z"na"Y". Nawet w oknie skanu jest "Umax dla "Z"-nie ważne) Ale do rzeczy...dla mnie tym, co zabiera mi najwięcej czasu to jest rysowanie.... DRAW po linii G-cod w CAM. Stąd zależy mi na kopiowaniu 1/1 w Piko, bo co na liczniku w trakcie skanu, to to samo w trakcie toczenia a przecież o to chodzi w CNC, prawda?
Wspomniałeś o utracie info w osi "Z" przy eksporcie do CAM. Z tym jest inny problem. 8 na 10 razy ten eksport się udaje, ale w dwóch nie.... po prostu. Bywa tak, że po kliknięciu >eksport do CAM< w CAM-ie wyświetla się tylko jedna, długa kreska(kontur) i traci się poprzednią ścieżkę G-codu. Nie wiem od czego to zależy. Próbowałem różnych sposobów: prawym na pusty wers, na zapisany, na %. "Rosyjska ruletka", dlatego jak już mam w miarę dopieszczony G-cod np. z dojazdami, F itp. a muszę przesunąć jakiś węzeł... z zasady go zapisuję(albo(!) usuwam trzy "zetki" i też wchodzi) Z czasem staje się to trochę irytujące, bo dymek przestrzega mnie tylko o utracie info osi "Z", ale nie mówi nic o ryzyku utraty wszystkiego.
Ot i chyba wszystko. Pozdrawiam.


sebasbox
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 12
Posty: 162
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#49

Post napisał: sebasbox » 03 maja 2021, 18:00

U mnie sonda zadziałała (dzięki cosimo za podpowiedź). Pojawiła się natomiast inna zagwostka, tj. po wyrównaniu osi sondy do osi wrzeciona chciałem zrobić (zgodnie z instrukcją do sondy Slavtec) kalibrację promienia efektywnego przy użyciu łożyska 6004ZZ, mierząc jego średnicę wewnętrzną. Katalogowa średnica wewnętrzna łożyska to 20,00mm natomiast pomiar sondą wychodzi mi jak poniżej. Średnica kulki ustawiona zgodnie z rzeczywistością na 2mm.
Zastanawiam się co błędnie jeszcze wprowadziłem...?

Obrazek


potek74
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2
Posty: 77
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#50

Post napisał: potek74 » 03 maja 2021, 19:34

Witam wszystkich
Mi by pasowało żeby była możliwość zapisu do pliku stl. mapki z pomiaru sondy.
Później mógłbym go edytować w programie i nanieść poprawki gdyby takie były potrzebne.
Pozdrowienia

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”