|
Potrzebuje rad na przyszłość. |
| Autor |
Wiadomość |
Grzesik92
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-06-04, 16:23 Potrzebuje rad na przyszłość.
|
|
|
Witam wszystkich !
Bardzo, ale to bardzo chciałbym zająć się obsługą CNC w przyszłości.
Mam 16 lat i pora żebym wybrał szkolę po gimnazjum, czy możecie mi doradzić, do jakiej szkoły pójść żeby jak najwięcej wiedzieć jak obsługiwać maszyny cnc ? Bardzo mi na tym zależy bo dopiero dzisiaj odkryłem takie zajęcie i już od południa oglądam filmy, z własnoręcznie zrobionymi tokarkami automatycznymi i coraz bardziej jestem przekonany, że właśnie to chce robić w życiu.
Jaką wybrać klase ?
Jestem kompletnie zielony ale chce się wszystkiego dowiedzieć o cnc.
Prosze o rady.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
darkghoust
Specjalista poziom 1 darkghoust

Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Kwi 2007 Posty: 100 Skąd: Cięćk/Warszawa
|
Wysłany: 2008-06-04, 16:47
|
|
|
| Szukaj szkoły o kierunku mechatronicznym. |
_________________ lubię duuże zabawki |
|
|
|
 |
Amor
Sympatyk forum poziom 1

Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 25 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2008-06-04, 17:52
|
|
|
| A skończyłeś taka szkole o profilu mechatronicznym, bo ja skończyłem i wiem jakim poziomem sie reprezentują. Lepiej iść do LO przynajmniej później na studiach sajgonu nie będziesz miał z matematyka i fizyka. A jak to przebrniesz to juz polowa drogi za toba. Jedyne co sie w tej szkole nauczylem a pozniej mi sie na studiach przydało to jak sie podłącza amperomierz a jak woltomierz i to by było na tyle. Moza akurat moja szkoła przedstawiała tak niski poziom ale wątpię żeby jakiekolwiek LP dawało szanse opanowania matematyki i fizyki w dostatecznym stopniu żeby później nie mieć problemów z tym na studiach. |
|
|
|
 |
Kołchoz
Specjalista poziom 1

Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Posty: 144 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 2008-06-04, 18:53
|
|
|
| Niezależnie gdzie pójdziesz, lepiej postaraj sie żeby ktoś Cię nauczył chociaż podstaw obróbki metali (tokarka, frezarka) w praktyce. Jak będziesz wiedział co i jak na manualnej to na pewno będzie Ci łatwiej. Tylko że to już byś musiał sie raczej uczyć "po godzinach". No i oczywiście matma na niezłym poziomie jak już pisali poprzednicy (w niektórych technikach masz np.: tylko 2h matmy w tygodniu. ). |
|
|
|
 |
Grzesik92
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-06-04, 20:06
|
|
|
Znaczy sie, ja bym chcial miec pelny etat na takim stanowisku.
A gdybym poszedl do technikum, na 'technik monter maszyn' albo technik informatyk/teleinformatyk ? |
|
|
|
 |
darkghoust
Specjalista poziom 1 darkghoust

Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Kwi 2007 Posty: 100 Skąd: Cięćk/Warszawa
|
Wysłany: 2008-06-04, 21:13
|
|
|
| Cytat: | | A skończyłeś taka szkole o profilu mechatronicznym, bo ja skończyłem i wiem jakim poziomem sie reprezentują |
Szkoły zawsze prezentują taki poziom jaki wymagają uczniowie. Niski poziom nauczania nie jest żadnym wytłumaczeniem dla braku wiedzy. Dla chcącego nic trudnego.
Technik monter maszyn jest napewno w jakimś stopniu zbliżone do cnc szukaj szkoły w której będą uczyć obróbki skrawaniem . |
_________________ lubię duuże zabawki |
|
|
|
 |
kaleena
Specjalista poziom 1

Pomógł: 24 razy Dołączył: 11 Mar 2008 Posty: 148 Skąd: B-ce
|
Wysłany: 2008-06-05, 06:13
|
|
|
Przecież są już technika o profilu CNC, więc nie widzę problemów. Sprawdź tylko, jaką bazę techniczną posiada szkoła (->warsztaty), bo w programie nauczania z pewnością będą elementy obsługi i programowania maszyn CNC. Na śląsku powinieneś znaleźć w/w szkołę bez problemów.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
adam Fx
Specjalista poziom 3 MTS CNC

Pomógł: 22 razy Dołączył: 04 Lip 2004 Posty: 607 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 2008-06-05, 13:08
|
|
|
no z rybnika do GCE będziesz miał kawałek, ale ta szkołe moge tobie polecic sa tam i tokarki i frezarki zwykłae jak i manualne . poziom jest niezły .
a kolego co pisze o LO to troszeczke racji miał ale troszeczke . bo gdyby nie ja po tech,mech to te osoby po LO co zaliczyły matme bezproblemu wyleciały by z powodu nie zaliczenia maszynoznastwa ,rysunku, projektów ........ przedmioty mechaniczne to niebyło nic trudnego na polobudze . ale mata faktycznie ...... nie zniechcencam nikogo do studiowania .ae ja po technikum mam prace robie to co chce za odpowiednie pieniądze i nie potrzebowałem do tego studiów .... i moi przełozeni też ich nie maja lub maja np.z zakresu gastronomi a nie obróbki ale musze przyznac ze nieźli sa |
_________________ sorki za wszystkie b??dy ... (dyslektyk)
http://pl.youtube.com/watch?v=0uruPlVes7E
praca spawacza mnie przeistacza:D |
|
|
|
 |
chuliganus
Czytelnik forum poziom 2

|
Wysłany: 2008-06-10, 22:36
|
|
|
Proponuje technikum mechaniczne lub elektroniczne - nauczysz sie i matmy i elektroniki i automatyki i metaloznawstwa... Jestem na specjalości gdzie własnie sterowanie i programowanie CNC jest podstawą - w technikum nie miałęm nigdy o CNC ale praktyki i warsztaty na zwykłych obrabiarkach i szlifierkach tez dużo dają więc dlatego technikum polacam |
|
|
|
 |
silvesters
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-06-17, 13:42
|
|
|
| odkopie temat ale moze komus sie przyda, sam skonczylem technikum elektroniczne i polecam taka szkole zeby pozniej isc na operatora cnc. Kontakt z taka maszyną mam zaledwie parę dni (bo tyle pracuje), ale nauka w szkole o programowaniu mikroprocesorów pomogła mi na tyle ze dzisiaj robilem wszystko zupełnie sam, przy czym jeszcze operatorom z tej maszyny podrzucilem pare pomyslów co do składni programu które bardzo chetnie przyjeli i czesciowo juz wdrozyli. A pracuje dokladnie na frezarce DMF 220 linear ze sterowanie heidenhaina iTNC 530. |
|
|
|
 |
|
|