Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
cięcie wodą....
Autor Wiadomość
max-max22 
Czytelnik forum poziom 2

Wysłany: 2008-06-08, 15:12   

chłopaki niewiem co mam robic wkuzam sie na tą przeklętą maszyne. w ciągu 2 dni poszły 3 zeczy 1 po 2. a jeszcze mam problem z głupim szefem . jeszcze raz mie opierdoli i kończe prace na tej maszynie. cep nierozumie ze tak wolno tnie i nawet niesłucha zadnych wyjasnien. a ja do cierpliwych nienaleze. co robić pomuzcie koledzy caekam na dobrą rade. pozdrawiam wszystkich. no chyba ze mu bąbe podłoze pod merasia i będzie spokój :twisted:

Sesek 
Czytelnik forum poziom 2

Wysłany: 2008-06-21, 00:34   

U mnie tez ciagle to nawala.. A jak ktos sie pyta czemu tak wolno tnie. To mowie, ze niech ktos inny stanie na maszynie i pokaze mi jak to szybciej ustawic i na tym si egadka konczy. :-) Ale naprawde jak szef wkurza to tylko trzeba rzucic taka praca. Szkoda nerwow. :-(

[ Dodano: 2008-06-21, 20:05 ]
albo jak masz duzo takich samych detalow z cienkiej blachy i sa blachy w miare proste to tnij w pakiecie i juz masz do przodu troche czasu. ;-D A jeszcze moge wiedziec jaki masz stol czy trafniej by bylo napisac wanne/ Ja u siebie mam zakres ciecia 3165x8037mm

cnc3d 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2008-06-23, 19:57   

Jaki jest średni koszt pracy waszej maszyny? Nie licząc prądu, piachu i pracownika? Chodzi mi o to ile kosztują części eksploatacyjne, przeglądy serwisowe itp. w przeliczeniu na godzinę pracy, tylko tak szczerze, bo sprzedawcy zawsze te koszty zaniżają?

Sesek 
Czytelnik forum poziom 2

Wysłany: 2008-06-24, 21:17   

cnc3d, U mnie na godzine pracy zuzycie czesci wychodzi ok 10euro. + piach + woda + prad. ;-)

[ Dodano: 2008-06-24, 22:18 ]
Licze tylko dysze, komore mieszania, rurke fokusyjna i wlotowa... bo uszczelnienia w pompach to inna bajka. :-)

cnc3d 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2008-06-25, 17:03   

A ile kosztują części do pompy w przeliczeniu na godzinę pracy i czy sobie je sam wymieniasz czy wołasz serwis? No i jaka to maszyna?

Sesek 
Czytelnik forum poziom 2

Wysłany: 2008-06-25, 17:26   

cnc3d, Poki co to wymieniamy sami.. Serwis byl dwa razy ale do powaznych awari typu pekniety cylinder w pompie i wymiana rozdzielacza oleju. Maszyna to Perndorfer.at. Ceny podam Ci jutro zobacze dokladnie w katalogu. :-) Bo nie pamietam. ale tanio pewnie nie bedzie.

max-max22 
Czytelnik forum poziom 2

Wysłany: 2008-06-25, 21:17   

no ba nic panowie niema z darmo. dziś ciołem alu 10mm. razy 2 1.5m na 3m.
zajeło mi to 1 godz 20 min. maerjał był klijenta a i tak skosili go za to 1500 zł .
chyba zaczne robić jakieś fuchy na tej maszynie bo widze ze gość zapłacił bez mrugnięcia okiem. ( co za cep:)
a odpowiadając na pytanie kolegi stół jest ( pow. robocza )3 na 4m. a to i tak za duzy bo niemam pilota i musze ciągle chodzic i sprawdzac czy dobrze ustawiłem punkt startu.
ale wam wspułczuje takiego metrazu.
mam pytanie jak uwas rozwiązano kwestje wkładania blachy na stół.
pozdrawiam :lol:
z tego co słyszałem średni koszt uzytkowania maszyny licząc wszystko to około 500ZŁ na dobe. ale to niekoniecznie musi być prawda. troche miej wyjdzie jak odliczyc pęsje moją i 2 ziomków któzy walczą dzielnie z awarjani i głupim kierownictwem.
zaco im dziekuje.)

Sesek 
Czytelnik forum poziom 2

Wysłany: 2008-06-26, 04:17   

max-max22, No ja pracuje w DUZYM zakladzie. Blache zakladam suwnica z udzwigiem na maly hak 8ton a duz hak 32tony. mAle orginalnie do maszyny mozna bylo dokupic zestaw z przyssawkami obok maszyny jezdzly takie przyssawki na szynach. Ale szefowie tego nie brali bo u nas sa suwnice i z zakladaniem blachy nie ma problemu. Jak maly kawalek do 1tony to zaklada sie magnesem a jak wiekszy arkusz to zawiesiami, lapami z plaska podstawa, zeby nie uszkadzac zeber na stole. ;-)

[ Dodano: 2008-06-26, 21:54 ]
Sprawdzilem wszystkie ceny i tak dalej. wyszlomi 13euro na godzine pracy. bez piachu, wody i pradu. Wliczajac tylko czesci zamienne glowicy (jednej glowicy) i uszczelnienia pomp. Nie wiem czy to duzo czy malo. :-) Ale tak niby wychodzi. Oczywiscie czesci przy glowicy wytrzymuja troszke dluzej niz w instrukcji podane.. Ale i zdarzaja sie buble.. np. dysza zamiast 40h przepracuje 10h.. Pozdrawiam. ;-D

lord.mp 
Czytelnik forum poziom 2

Wysłany: 2008-11-09, 12:24   

Witam.
Mam do was pytanie, może trochę nie na miejscu ale zaryzykuje :D
Ostatnio chodzi mi po głowie pomysł rozpoczęcia swojej działalności, zastanawiałem się nad maszyną do cięcia wodą.
Czy możecie mi podać przybliżony koszt takiej maszyny ? no i czy mogę się ubiegać o dofinansowanie na rozpoczęcie tej działalności ??
Jeszcze jedno pytanie, jak jest z zleceniami na tego typu maszyny ?? Czy są chętni na cięcie wodą ??

Pozdrawiam
Mariusz

251mz 
Specjalista poziom 3
CNC Machines

Wysłany: 2008-11-09, 20:22   

maszyna to koszt około 300 tyś w góre.
dofinansowanie na załozenie firmy mozna do 14tyś zł sie ubiegac
na taka maszyne nie ma zadnych dofinansowan.

Odpowiedz do tematu