|
Czy istnieje możliwość zaprogramowania kieszeni z..... |
| Autor |
Wiadomość |
orzechori
Czytelnik forum poziom 2

|
Wysłany: 2007-07-24, 18:22 Czy istnieje możliwość zaprogramowania kieszeni z.....
|
|
|
| Moje pytanie jest następujące : Czy istnieje możliwość zaprogramowania kieszeni z pochylonymi ściankami w cyklu, a jeśli nie to w jaki sposób byście się z tym uporali?? |
|
|
|
 |
tutkowski
Czytelnik forum poziom 2

|
Wysłany: 2007-07-24, 21:13
|
|
|
| Ja bym skręcił wrzeciono jeśli frezarka ma taka funkcje, albo jeśli to wytaczarka to obrócić stół (zakładając ze posiada stół obrotowy). Najlepiej będzie robić to na wytaczarce bo ustawiać z powrotem wrzeciono do swej pozycji to trochę zabawy i pozbawione sensu. |
|
|
|
 |
DZIKUS
Specjalista poziom 3

Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Kwi 2005 Posty: 1082 Skąd: ST. WOLA / W-WA
|
Wysłany: 2007-07-24, 21:25
|
|
|
| tutkowski napisał/a: | | Ja bym skręcił wrzeciono jeśli frezarka ma taka funkcje, albo jeśli to wytaczarka to obrócić stół (zakładając ze posiada stół obrotowy). Najlepiej będzie robić to na wytaczarce bo ustawiać z powrotem wrzeciono do swej pozycji to trochę zabawy i pozbawione sensu. |
jak widac chodzi o rozwiazanie tego w posob programowy na frezarce cnc, a nie o dwudniowe reczne rzezbienie na wytaczarce.
zalezy jak duze jest to pochylenie, jesli male, to najpierw zwyklym cyklem na keiszen wywal ja na pelna glebokosc, ale o takich wymiarach, jakie ma ona miec na samym dnie. nastepnie z reki trzeba napisac maly podprogram (tworzac petle przy uzyciu komendy LABEL oraz LABEL CALL) ktory bedzie frezowal kontur o wspolrzednych zmieniajacych sie przy kazdym powtorzeniu dzieki programowaniu przyrostowemu (klawisz I). opusczanei wrzeciona w osi z rowneiz nalezy zaprogramowac przyrostowo i od tego ile sie opusci przy kazdym przejsicu kontury bedzie zalezec gladkosc uzyskanej powierzchni.
jesli pochylenie jest duze, to zgrubne wywalenie miesa z keiszeni trzeba podzielic na kilka etepow, zaleznie od jej wielkosci i srednicy narzedzia. jesli bysmy np mieli keiszen o glebokosci 20mm, i sciankach pochylonych pod katem 45stopni, to jesli sie posluzymy frezem np 10mm, to trzeba ebdzie wowczas z cykli wyfrezowac kilka nalozoncyh na sibie keiszeni o zmneijszajacych sie wymiarach wraz z glebokoscia. dopiero pozostale schody usunie sie nazym podprogramikiem wpisanym z reki.
dziala to przy wyspach i keiszeniach okraglych i prostokatnych, przy jakichs innych ksztaltach zostaje albo narzedzie ksztaltowe o odpowiednim kacie stozkowje czesci roboczej, albo programowanie w programie camowskim. |
|
|
 |
easy2002
Specjalista poziom 3 easy

Pomógł: 162 razy Dołączył: 27 Lis 2004 Posty: 1603 Skąd: Gniew
|
Wysłany: 2007-07-25, 09:04
|
|
|
wszystko zależy od ilości tych że kanałków i ich wymiarów
I może okazać się że i bez Cam'a się nie obejdzie
|
_________________ ... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie projektu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281 |
|
|
|
 |
jerz
Znawca tematu

Pomógł: 8 razy Dołączył: 25 Cze 2007 Posty: 93 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2007-07-25, 17:56
|
|
|
| Witaj. Komet-Urpol ma w swojej ofercie frezy z pochyleniem 1, 3, 5 oraz 7stopni. Przy większych pochyleniach proponuję napisać program z wykorzystaniem parametrów Q albo skorzystać z CAMa |
|
|
|
 |
rollaz
Specjalista poziom 1

Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Lis 2006 Posty: 226 Skąd: Kuznia Raciborska
|
Wysłany: 2007-07-25, 17:59
|
|
|
| mozna to bardzo prosto zrobic w sposob ktory opisal kolega DZIKUS ja posiadam program na parametrach do takich rzeczy . |
_________________ Fachman |
|
|
|
 |
p_zbyszek
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-04-29, 10:32
|
|
|
cześć, moja rada jest taka. Wykorzystaj cykl z maszyny "frezowanie wybrania" i wykorzystaj zmienną Q. Cykl musisz wykorzystać jako podprogram, ze zmienną.
Ja to zrobiłem tak oczywiście zmienna Q zależy od tego jaki kąt chcesz osiągnąć na ścianie, ja to pisałem z ręki nie zastanawiając się nad kątami.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
M@ciej
Czytelnik forum poziom 3

Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Maj 2008 Posty: 16 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 2008-05-19, 06:41
|
|
|
| p_zbyszek napisał/a: | cześć, moja rada jest taka. Wykorzystaj cykl z maszyny "frezowanie wybrania" i wykorzystaj zmienną Q. Cykl musisz wykorzystać jako podprogram, ze zmienną.
[url=http://img411.images...oc5.jpg]Obrazek[/URL]
Ja to zrobiłem tak oczywiście zmienna Q zależy od tego jaki kąt chcesz osiągnąć na ścianie, ja to pisałem z ręki nie zastanawiając się nad kątami.
pozdrawiam |
A czy mógłbyś poradzić jak tą zmienną Q stosować jakieś parę praktycznych porad bo nie mogę dojś do tego korzystając z instrukcji.
chciałbym pochyliś jedną ze ścianek w kanałku wachadłowym |
|
|
|
 |
shioda
Czytelnik forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-08-04, 20:55
|
|
|
| witam kolego z cyklu mozesz wybrac sama kieszen a nastepnie przyrostowo z podprogramu jesli ma to byc kat 45 stopni to dla dobrej powierzchni proponuje brac po 5 setek z duzym posuwem akurat na takie frezowanie pozwalaja mi narzedzie jakimi dysponuje ;/ a jesli kat inny niz 45 stopni to obliczyc ze wzoru przesuniecie w osiach wzgledem osi Z mozna to zrobic od reki bez cama czy cada naprawde prosta rzecz |
|
|
|
 |
rollaz
Specjalista poziom 1

Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Lis 2006 Posty: 226 Skąd: Kuznia Raciborska
|
Wysłany: 2008-08-05, 15:22
|
|
|