|
spawanie elektryczne przyczepki typ sam |
| Autor |
Wiadomość |
plasteliniaz
Czytelnik forum poziom 1 :)

|
Wysłany: 2008-06-24, 17:23
|
|
|
niema zadnych takich informacji wytrzymałosciowych czy uderzeniowych ino sa wytyczne stelarza jaka grubosc i jaki kształt a zeby przyczepka nieskakala wystarczy amortyzatory dołorzyc i jest ok |
|
 |
galon
Znawca tematu

Pomógł: 4 razy Dołączył: 06 Kwi 2007 Posty: 89 Skąd: kieleckie
|
Wysłany: 2008-06-24, 19:47
|
|
|
tak z pewną dozą ostrożności porównywałbym spawanie przyczepki i ogrodzenia ale twoja decyzja co o tym myślę napisałem wcześniej
Do numerek widzę że jesteśmy po tych samych pieniądzach ja mam często do czynienia z panami z UDT i też mnie kochają może też za to że nigdy w łapę nie dostali |
|
|
|
 |
plasteliniaz

|
Wysłany: 2008-06-25, 04:51
|
|
|
) |
|
 |
M 52
Sympatyk forum poziom 1

Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Gru 2007 Posty: 28 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-06-29, 01:34
|
|
|
Właśnie skończyłem przebudowę swojej przyczepki. Staje się coraz bardziej uniwersalna - wchodzą motocykle, a i mój superponton też wygodnie będzie jeździł
Spokojnie możesz spawać profile stalowe spawarką transformatorową, tylko starannie wykonaj spoiny, mają być pełne z obu stron i koniecznie oszlifowane ewentualne smarki. Wygląda to przyzwoicie i widać ewentualne wady. Zanim skończysz przyczepę będziesz mistrzem świata w spawaniu amatorskim . Ja własnie eksperymentuję z elektrodami 1,6 i jestem zadowolony z efektu. Spawam teraz małą taniutką spawarką w garażu w środku miasta, więc warunki warsztatowe nieco mnie ograniczają - mało miejsca i mało prądu. Kusi mnie spawarka inwerterowa: mała, tania (ok. 500zł) i o wielkim sercu
A do przyczepki kup albo super lampy, drogie i pięknie wykonane, albo... najtańsze tzw. kubeczki. Lampy stosowane zwykle w przyczepach są fatalnie pomyślane i jeszcze gorzej wykonane. Zachwycony natomiast jestem zastosowanymi na przód (przyczepa powyżej 1,6m szerokości) diodowymi lampami od ciężarówek, to naprawdę solidny wyrób. Odradzam też cokołowe "żarówki" diodowe. |
_________________ pozdrawiam
Maciek
miłośnik maszyn parowych |
|
|
|
 |
plasteliniaz

|
Wysłany: 2008-06-29, 07:23
|
|
|
Ha tez niemam warunków do jej robienia i niestety musze ja robic na placu bo niemam gararzu spawarke mam z allegro 300am za 400zł a lampy zamontuje z zuka co mi zostały po zuku spawanie zaczne dopiero około sierpnia bo narazie brak czasu a o spawaniu juz sie doinformowalem u spawaczy ze wlasnie morzna spawac elektrycznie i ponoc jest mocniejszy spaw bo lepiej stapia metale razem |
|
 |
samael
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-08-16, 14:58
|
|
|
Witam serdecznie mam pytanie czy w czasie robienia przeglądu technicznego diagnosta sprawdza stan całej ramy czy tylko oświetlenie koła hamulec .
Pytam ponieważ robie przyczepkę sam .wszystkie spawy i wogule jestem z zawodu spawaczem wiec wszystkie połączenia mam położone na 4z + :wink:jeszcze jedno czy sam dyszel może byc łączony np w połowie ???bo jeśli tak to super a jeśli nie no niestety ale czeka mnie przeróbka ...
spawareczkę mam BESTERKE spoinki kładę ele ER 3,0 -2.5 .
A jeszcze jedno wiem ze szlifowanie spoin osłabia je, ale wygląda to dośc estetycznie czy na stacji diagnostycznej gośc będzie zwracał na to uwagę??? |
|
|
|
 |
|
|