|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
eduCAD - podstawowe informacje o programie |
| Autor |
Wiadomość |
prokopcio
Specjalista poziom 1 plazma cnc

|
Wysłany: 2006-12-02, 07:38
|
|
|
Nie chcę, żebyś pomyślał, że się czepiam ale uważam, że mimo wszystko powinno to działać, zwłaszcz, że Twoim podanym sposobem to jest też przypadek, że zadziałało - sprubuj narysować ten sam obiekt do gury nogami - rysując nadal od lewej do prawej tzn. zamiast litery U narysuj takie małe n. Już nie mówiąc o S.
| Piotr Rakowski napisał/a: | | możliwość wielopoziomowego UNDO. |
Szkoda, że też nie działa cofanie zamiany wspomnianego segmentu wieloboku na krzywe lub łuki - chyba że związane też to jest z moją kartą graficzną - cofnięcie narysowanego wieloboku działa...
Idea programu mi się bardzo podoba ale narazie pozostanę nadal przy moim (nieCorelu) ponieważ uważam, że program jeszcze nie został dopracowany w dość ważnych jego punktach...
Pozdrawiam. |
_________________ ______
Prokopcio |
|
|
|
 |
Piotr Rakowski
Specjalista poziom 3 rakuś

Pomógł: 30 razy Dołączył: 29 Lip 2005 Posty: 947 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2006-12-02, 08:15
|
|
|
Kol. Prokopcio - no chyba rzeczywiście masz problem ze zrozumieniem rysowania w eduCADzie. Narysowałem metodą wieloboków napis "Sen" złożony z elementów przez Ciebie opisywanych. I bez problemu, co pokazują poniższe rysunki.
Undo nie działa na wszystkie operacje, bo nie wszystko jest rejestrowane jako potrzeba cofnięcia.
K5.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 1450 raz(y) 37,1 KB |
K6.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 1453 raz(y) 15,96 KB |
|
_________________ Piotr (rakuś) Rakowski, eduCAD CNC, PLT2CNC, STEP2CNC
Oprogramowanie: http://www.soft4cnc.pl maszyny: http://www.grawerki.biz |
|
|
|
 |
prokopcio
Specjalista poziom 1 plazma cnc

|
Wysłany: 2006-12-02, 11:35
|
|
|
| Piotr Rakowski napisał/a: | | Kol. Prokopcio - no chyba rzeczywiście masz problem ze zrozumieniem rysowania w eduCADzie | Masz 100% racji. rysuję "n" z wieloboku: od lewej do prawej:
i jak daję prawym przyciskiem na górny lewy bok i wybieram segment->łuk to powstaje:
czego właśnie nieda się cofnąć... Undo? rzeczywiście niepotrzebne dla ludzi nieomyłkowych ale tego o sobie nie mogę powiedzieć i powyższej operacji nie mogę cofnąć mimo, że na pasku info ukazuje się : "operacja cofnięta"
a rysując od prawej do lewej powstaje wszystko poprawnie. |
_________________ ______
Prokopcio |
|
|
|
 |
Piotr Rakowski

|
Wysłany: 2006-12-03, 23:08
|
|
|
Już o tym pisałem, że łuk, jako segment wieloboku powstaje, jako dopełnienie odcinków sąsiadujących (segmentów). W każdą stronę jest liczony inaczej (czyli zależny jest od kierunku rysowania).
Ale nawet jeśli narysowałeś w kierunku, w którym dopełnienie jest liczone jako wewnętrzne możesz odwrócić kierunek łuku. Poprostu po wybraniu opcji Segment->Odwróć luk otrzymujesz to, co chcesz. Zobacz rysunek K7.
Undo w tym przypdaku nie działa, bo nie trigrtuję tego zdarzenia. Nie sądziłem, że będzie to potrzebne. Ale oczywiście mogę to dodać.
k7.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 1755 raz(y) 28,85 KB |
|
|
|
|
 |
angermanek
Czytelnik forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-05-23, 19:25
|
|
|
Witam Panie Piotrze mam małe pytanko .Zoakopiłem panskie programy i są oki lecz interesuje mnie konv2dat miał byc dołączony do educad lecz kiszka niestety niema linki tez nie działają na form www.mikrozabawki .Czy mogłbym jakos je dostac czy to jest mozliwe? Ma ploter termiczny i z zamiłowania jestem modelarzem wjęc ułatwiło by mi troszke prace pozdrawiam .
[ Dodano: 2008-05-23, 20:29 ]
Iczy mozna je załadowac do foamworks 3.0 ? |
|
|
|
 |
Piotr Rakowski

|
Wysłany: 2008-05-25, 20:57
|
|
|
Witam,
Niech Pan sprawdzi na dysku w katalogu, w którym zainstalował Pan program (zwykle Pogram Files>eduCAD 2.5 CNC. Powinien Pan znaleźć tam katalog CONV2DAT, a w nim odpowiedni program. Nie robię linku automatycznego, ale w pliku conowego.txt (albo jakoś podobnie) w katalogu instalacyjnym jest opis.
Co do Foamworks 3 - jeśli wczytuje PLT lub g-kody = to tak. Bezpośrednio nie - ja mam konwerter do mojego formatu. |
|
|
|
 |
angermanek
Czytelnik forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-05-26, 12:33
|
|
|
Witam panie Piotrze znalazłem ,dziękuje za pomoc a teraz czs na prace miłego dnia |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|