|
Wałki z podporami z Allegro |
| Autor |
Wiadomość |
upadły_mnich
Specjalista poziom 3

Pomógł: 46 razy Dołączył: 09 Gru 2005 Posty: 613 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2008-01-27, 22:13
|
|
|
ponieważ jestem zwolennikiem dokładnego opisu wszystkiego co można kupić a co jest związane z tym forum (czy to będzie reklama czy antyreklama) i przy okazji zakupiłem tego typu wałki z podporami to opiszę moje uwagi:
- nie sprawdzałem twardości tych wałków tj sprawdzałem metodą "pilnikową" przez porównanie ich z wałkami o znanej twardości 62HRC - prawdopodobnie taką mają ale głowy nie daję bo nie chciałem badań "niszczących" na swoich wałkach przeprowadzać a nie mam twardościomierza. Certyfikat twardości można łatwo uzyskać kupując metr dobrego wałka i wysyłając go do badań o co nie podejrzewam firmy sprzedającej ale tak bywa.
- Otwory gwintowane w wałkach (odcinki 500mm) są "w linii" i mają gwint. - spotkałem się już kiedyś z wałkami, że tego gwintu było półtora zwoju i trzeba było przegwintowywać - tu jest ok.
- o geometrii opisanej przez qqaz się nie wypowiem bo nie mam teraz okazji aby ją sprawdzić.
- wałki z podporami kupiłem bo cena jest taka (właściwie to niższa) jak u innych sprzedawców samych podpór licząc się z możliwością wyrzucenia wałków
- podpory zadziwiająco (względem ceny) są nienajgorszej jakości tj nie sprawdzałem ich geometrii ale mam porównanie do 3krotnie droższych i tamte wypadają blado
- podpory są niskie co dla mnie jest super zaletą
- wadą podpór (dla mnie) sa otwory w nich (do mocowania do podstawy). Po prostu mi nie pasują i muszę je rozfrezowywać a zdecydowanie wolałbym aby ich nie było.
- kontakt jak na allegro był dla mnie wzorcowy, po wysłaniu meila (a były problemy z firmą kurierską i kilka meili poszło) odpowiedź była średnio po 15 minutach (nawet w sobotę po 20!!!). Może miałem szczęście a może firma tak działa - nie wiem.
Czy polecam firmę czy nie...nie chcę tworzyć reklamy zwłaszcza, że o łożyskach liniowych z tej firmy różnie mówiono - opisałem tylko to co mnie spotkało |
_________________ sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej |
|
|
|
 |
bartuss1
Specjalista poziom 3

Pomógł: 49 razy Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 1818 Skąd: Kędzierzyn - Koźle
|
Wysłany: 2008-01-28, 08:47
|
|
|
| owszem wałki są ok ale łozyska nie bardzo |
_________________ jak pomogłem to wciskaj pomógł |
|
|
|
 |
rudzik6
Specjalista poziom 1

Pomógł: 2 razy Dołączył: 16 Paź 2006 Posty: 230 Skąd: pod Olsztynem
|
Wysłany: 2008-01-28, 13:48
|
|
|
| sasii napisał/a: | | rudzik6 napisał/a: | | wraz z podpora i łozyskiem w oprawie za 100zł. |
gdzie w opisie masz napisane ze jest z lozyskiem ??? |
Zdjęcie to też opis, tak naprawdę, dla prawnika w sprawie prawa handlowego byłaby sprawa gdybym to kupił, a nie dostał łozyska.
Przyznam, że trochę prowokuje, ale wkurza mnie jak ktoś sprzedaje coś, a opis jest mętny, zdjęcie to tez opis, a skoro na zdjęciu jest przedmiot sprzedazy , wałek , podpora i łozysko, to powinno byc wyrażnie napisane , , ze łożysko nie wchodzi w skład sprzedazy. Siedzę na allegro od 5 lat ..mam pełno transakcji i bywało, że dostawałem nie to co wyda2wało sie z wystawionej aukcji...teraz zwykle omijam szerokim łukiem niejasne aukcje, albo..jak mi niestety zalezy na czyms...pytam do skutku. Miałem też przypadek człowieko co sprzedawał skuterek..ale opis mial mętny, a potem płakał, że musi sprzedać. Miął szczęscie, że odpusciłem..bo nie lubię sie wzbogacać na czyjeś krzywdzie i głupocie.
Pozdrawiam
Wiesiek
[ Dodano: 2008-01-28, 13:55 ]
| sasii napisał/a: | | rudzik6 napisał/a: | | wraz z podpora i łozyskiem w oprawie za 100zł. |
gdzie w opisie masz napisane ze jest z lozyskiem ??? |
Gdzie w opisie jest napisane, że nie ma łożyska?
Wiesiek |
_________________ próbuję budowac rower 750W, skuterek 2kW, samochodzik 2x4kW DC ) http://ev.arbiter.pl/galeria/e-samochodzik
http://ev.arbiter.pl/galeria/e-skuterek |
|
|
|
 |
jarekk
Specjalista poziom 3

Pomógł: 21 razy Dołączył: 17 Mar 2006 Posty: 639 Skąd: Gdańsk

|
Wysłany: 2008-01-28, 14:57
|
|
|
| rudzik6 napisał/a: |
Gdzie w opisie jest napisane, że nie ma łożyska? |
Cytat z aukcji:
Przedmiotem mojej aukcji jest :
Precyzyjny wałek prowadzący fi 25 mm podparty na całej długości. |
|
|
|
 |
Damian Korcz
Czytelnik forum poziom 3

|
Wysłany: 2008-02-14, 20:05
|
|
|
mam dość znaczące informacje na temat wałków jak i podpór pod te wałki a napewno Was to zainteresuje , jeśli ktoś chce wiedzieć coś dokładniej na ten temat to piszcie na pw |
|
|
|
 |
251mz
Specjalista poziom 3 CNC Machines

Pomógł: 7 razy Dołączył: 27 Sie 2004 Posty: 713 Skąd: Sieradz
|
Wysłany: 2008-02-15, 09:10
|
|
|
| być może zainteresuje..... ale po to jest forum aby dyskutować i wszyscy z tego korzystali ... a nie pw |
|
|
|
 |
sasii
Specjalista poziom 1

Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Lip 2005 Posty: 204 Skąd: ?widwin
|
Wysłany: 2008-03-12, 13:08
|
|
|
panowie czy te wymiary walkow z podporami nie maja bladow a dokladnie chodzi o kat chcem narysowac w SW i cos mi nie wychodzi w opisie podany jest kat 80 a mi wychodzi 60 chyba ze cos zle robie ?
 |
_________________ http://grafikaa.gr.funpic.de |
|
|
|
 |
Wodzu
Specjalista poziom 3

Pomógł: 10 razy Dołączył: 29 Lip 2006 Posty: 680 Skąd: z sasiedztwa
|
Wysłany: 2008-03-15, 11:21
|
|
|
| Z tego co widze to koledze po narysowaniu wałek oprał sie na krawedziach, a chodzi o to zeby oparł sie na pryzmie no chyba ze ja źle widzę, bo rys. malo czytelny. |
_________________ Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu. |
|
|
|
 |
sasii
Specjalista poziom 1

Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Lip 2005 Posty: 204 Skąd: ?widwin
|
Wysłany: 2008-03-15, 13:07
|
|
|
| Wodzu napisał/a: | | wałek oprał sie na krawedziach |
tak ale mi chodzi o katy cos mi sie nie zgadza jak narysowalem pod walwk fi 20 jest oki |
_________________ http://grafikaa.gr.funpic.de |
|
|
|
 |
|
|