|
Zaczynam swoja maszynkę |
| Autor |
Wiadomość |
bartuss1
Specjalista poziom 3

Pomógł: 49 razy Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 1818 Skąd: Kędzierzyn - Koźle
|
Wysłany: 2008-04-20, 10:23
|
|
|
napiąć wystarczy, koledzy nie zwrocili uwagi na fakt ze otwory pod wałki nie sa wykonane w zyletkach tylko w elementach chyba 20mm szerokich a to już jest niczego sobie podparcie, tylko pasowanie na lekki wcisk i napiąć srubkami, zwłaszcza że rozpietość wałków pół metra przy tej srednicy nie spowoduje jakich tak kosmicznych ugięć, błędy obrobki do 0,05
pisałeś wyzej ze po nacisku 120kG uginają sie 0,05 mm, wrzeciono niech wazy 7kG, sily od freza weź przy ostrej jezdzie 40kG - ile zostało zapasu ? |
_________________ jak pomogłem to wciskaj pomógł |
|
|
|
 |
ARGUS
Specjalista poziom 3

Pomógł: 55 razy Dołączył: 09 Kwi 2007 Posty: 845 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2008-04-20, 18:53
|
|
|
Dlatego na razie zostanie tak jak jest
Zobaczymy w pracy jak się będzie zachowywać i wtedy ewentualnie
jakieś poprawki
Na razie muszę ją skończyc |
|
|
|
 |
gaspar
Specjalista poziom 2

Pomógł: 14 razy Dołączył: 13 Sty 2006 Posty: 447 Skąd: Stargard Szczec.
|
Wysłany: 2008-05-05, 07:37
|
|
|
| bartuss1 napisał/a: | | do reklamy czy grawerki wystarcza niepodparte, gdzie dokładnośc rzedu 0,5mm nie ma az takiego znaczenia |
Do grawerki 0,5mm nie ma znaczenia? Nie wiesz bartuss o czym piszesz Do grawerowania w metalach kolorowych i stali dokładność i brak luzów to sprawy priorytetowe. Nie wyobrażam sobie aby luz w osi Z nie miał znaczenia na wykonany grawerunek czasem na głębokość tylko 0,15mm! (np w cienki mosiądzu)
Dokładność nie jest wymagana przy cięciu materiału w reklamie, ale przy grawerowaniu już tak. |
_________________ "Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego" - Lew Tolstoj |
|
|
|
 |
bartuss1
Specjalista poziom 3

Pomógł: 49 razy Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 1818 Skąd: Kędzierzyn - Koźle
|
Wysłany: 2008-05-05, 07:54
|
|
|
| no mowie o reklamie i drewnie a nie o metalu, w koncu codziennie frezuje aluminium często z przesunieciem wymiaru do 0,02mm, ale to nie te klocki - proste rozwiązania do prostych zastosowań bez wymaganej dokładnosci |
_________________ jak pomogłem to wciskaj pomógł |
|
|
|
 |
gaspar
Specjalista poziom 2

|
Wysłany: 2008-05-05, 11:01
|
|
|
| W reklamie właśnie często graweruje się tabliczki opisowe frezem V o stopce 0,5mm i mniejszej. Także dokładność jednak bardzo wskazana... |
_________________ "Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego" - Lew Tolstoj |
|
|
|
 |
ARGUS
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2008-05-05, 14:14
|
|
|
Panowie
poczekajcie jeszcze troszkę , jak złożę to wszystko do "kupy" czytaj zmontuję w calość
i uruchomie to nie omieszkam napisać co i jak
Myślę że do tabliczek opisowych moja maszynka nada się w stu procentach
Ale jak to będzie w rzeczywistości ----zobaczymy
Teraz kombinuję jakie kupić sterowniki
Te co bym chciał troszkę drogie
Te co tanie - nie za bardzo mam do nich przekonanie
Opinie użytkowników bardzo różne
Dalej nie wiem czy kupić podzespoły i zmontować samemu czy pokusić się na gotowy i zmontowany sterownik - od jednego z kolegów z forum
Na razie dorabiam - toczę pokrywki gniazd łożysk
na moim "kochanym NUTOLU
Licząc po 20 zł za element to tokarka już się prawie zwróciła
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
gaspar
Specjalista poziom 2

|
Wysłany: 2008-05-05, 18:06
|
|
|
| Argus. Jesteś ze Szczecina, jak chcesz zobaczyć Pancernika kolegi Gmaro to zapraszam na Storrady 1 na pogaduchy ;D (tam pracuję) |
|
|
|
 |
gmaro
Specjalista poziom 3

Pomógł: 87 razy Dołączył: 23 Sie 2005 Posty: 2595 Skąd: zapytaj
|
Wysłany: 2008-05-05, 19:04
|
|
|
| gaspar napisał/a: | | Argus. Jesteś ze Szczecina, jak chcesz zobaczyć Pancernika kolegi Gmaro to zapraszam na Storrady 1 na pogaduchy ;D (tam pracuję) |
Ciekawe co u niego i jak się spisuje |
_________________ Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... to nacisnij POMÓGŁ :] |
|
|
|
 |
ARGUS
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2008-05-07, 08:48
|
|
|
| gaspar napisał/a: | | Argus. Jesteś ze Szczecina, jak chcesz zobaczyć Pancernika kolegi Gmaro to zapraszam na Storrady 1 na pogaduchy ;D (tam pracuję) |
Chętnie ale moze cos bliżej
Jak zapytam o "gaspara" to mnie mogą z budynku wyrzucić
Jak Cie tam znaleźć ? |
|
|
|
 |
gaspar
Specjalista poziom 2

|
Wysłany: 2008-05-07, 21:33
|
|
|
Ogólnie na budynku będe od poniedziałku bo teraz jestem na urlopie
Pytaj o Kacpra na ochronie, skierują cię do pokoju 202. Wszyscy ochroniaże mnie znają, także tu problemów nie będzie ;>
Pancernik wykonuje tylko 2 konkretne roboty w roku - a reszta to hobbystycznie i na własne potrzeby. Dwa razy w roku wykonuje panele domofonowe (po 15 sztuk partia). Nie mam czasu zarabiać na grawerowaniu (od prawie roku prowadzę firmę remontowo budowlaną - hehe zgodnie z koniunkturą ;>).
Powiem szczerze, że maszynka kolegi Gmaro zostanie ze mną na stałe. Polubiłem pracę na niej i jeszcze mnie nie zawiodła (no czasami któryś wężyk paliwowy na enkoderze się przetopi od temperatury serwa - już stosuje grubsze czarne węże)
Nawet jak by ktoś dawał 20k to bym nie sprzedał. Kawał dobrej roboty gmaro, szkoda że nie robisz ich zawodowo. |
|
|
|
 |
|
|