Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
Lekki ploter frezujący
Autor Wiadomość
Leoo 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-08-11, 07:48   

loppezz napisał/a:
Czy reszta będzie OK?

W osi Z stosujesz po jednym łożysku na prowadnicy - takie rozwiązanie bywa stosowane w ploterach tnących plazmą, gdzie nie występują siły skrawania. Koniecznie po dwa łożyska na prowadnicę a najlepiej żeby łożyska były nieruchome a prowadnice przemieszczały się z suportem.

loppezz 
Czytelnik forum poziom 2

Wysłany: 2008-08-12, 23:09   

Witam, dzięki za uwagi. Wszystkie będą dla mnie konstruktywne.
Jak napisałem wcześniej, to ma być prototyp w celu przetestowania elektroniki i jest jeszcze w ciągłym "rozwoju".
Belki nośne bramy oczywiście będą do poprawy. Czekam na kilka danych. Na razie to płaskie płyty, które mają mi tylko geometrycznie przybliżyć powiązania bazy z bramą i wrzecionem.

Leoo, dzięki za podpowiedź. Pisząc o dwócz nieruchomych łożyskach na każdą prowadnicę myślisz o szerokim ich rozstawieniu? (jak obecnie mocowanie prowadnic)

Leoo 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-08-13, 07:02   

loppezz napisał/a:
Pisząc o dwócz nieruchomych łożyskach na każdą prowadnicę myślisz o szerokim ich rozstawieniu?

Zgadza się. Szerszy rozstaw zmniejsza siły oddziałujące na łożyska liniowe. Analizując setki zdjęć maszyn profesjonalnych i amatorskich doszedłem do wniosku, że rozstaw łożysk powinien być zbliżony do kwadratu. W takiej konfiguracji zakres ruchu w stosunku do długości prowadnicy mocno się ogranicza ale sztywność jest najwyższa.
Jeśli chodzi o konfigurację, to przy polu pracy 600x400 sugeruję zastosowanie układu z nieruchomą bramą i ruchomym blatem. Przejrzyj galerię zdjęć kolegi Piotrjub.

namemartin 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2008-08-13, 15:05   

Leoo napisał/a:
Jeśli chodzi o konfigurację, to przy polu pracy 600x400 sugeruję zastosowanie układu z nieruchomą bramą i ruchomym blatem.

Też jestem za takimi rozwiązaniami przy stosunkowo niewielkich polach roboczych.
Dużo mniej problematyczne do wykonania. Zwłaszcza przy szerokim Y - zamiast dwie śruby do napędu można przy ruchomym X zastosować jedną pod stolikiem.

Pozdrawiam

loppezz 
Czytelnik forum poziom 2

Wysłany: 2008-08-14, 15:14   

Witam, zgodnie z sugestiami zmieniłem napęd wrzeciona. Wygląda dużo masywniej. Cztery łożyska na wałkach fi16, L180 z podporami. Pozostało osadzenie nakrętek, tylko mało miejsca się zrobiło :wink:
Skok wrzeciona po poprawkach wynosi 75mm.

[ Dodano: 2008-08-14, 19:34 ]
Jeszcze jedno... Do skasowania luzu napędu wrzeciona (Tr10x2) zastosowałem dwie nakrętki: jedna unieruchomiona w korpusie a druga z dylatacją. Obydwie mocowane na jeden wkręt M5. Nakrętkę stałą chcę obsadzić na ciasno a kasującą luzy suwliwie.
Czy stosował ktoś takie rozwiązania? Będzie OK?

Napęd_Z_v1_2008.08.14c.JPG
Plik ściągnięto 40 raz(y) 23,79 KB

Napęd_Z_v1_2008.08.14b.JPG
Napęd płyty wrzeciona.
Plik ściągnięto 30 raz(y) 23,79 KB

bartuss1 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-08-15, 09:20   

tylko jak za mocno wykasujesz luz to silnik nie pociagnie, ten rozkalibrowany otwór musi byc także pod łbem śruby, a nie mozesz doprowadzic do tego zeby z jednej strony łeb wpadał do srodka i trzymał sie tylko na obrzeżu

loppezz 
Czytelnik forum poziom 2

Wysłany: 2008-08-15, 21:57   

Hej, może ktoś poradzić?
Chcę osadzić osiowo łożysko, które współpracuje z wałkiem podpartym. Seger odpada, a płytki osadcze kończą się na średnicy fi24. Średnica zewnętrzna łożyska to fi28. Średnica wewnętrzna rowka fi27, szerokość rowka 1,6mm.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Napęd_Z_v1_2008.08.15a.JPG
Plik ściągnięto 30 raz(y) 37,94 KB

Mc_Kansy 
Znawca tematu
Początkujący

Wysłany: 2008-08-17, 10:57   

A może zrobić rowek dla zaciśnięcia łożyska, tak, jak jest to w obudowach do łożysk :???:

qqaz 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-08-17, 13:02   

loppezz napisał/a:
może ktoś poradzić
pokrywka z podtoczeniem fi30,2x1,6 jako dodatkowy element trzymajacy drut na łożysku

obsada.JPG
Plik ściągnięto 35 raz(y) 11,76 KB

cnc3d 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2008-08-17, 13:39   

W każdym z takich łożysk jest z boku mały otwór. Ma on dwie funkcje. Po pierwsze jest to miejsce smarowania, a po drugie wkręca się w obudowę śrubę ustalającą, która zabezpiecza łożysko przed wysunięciem i jednocześnie obrotem. Należy jednak pamiętać, że nie można tej śruby za mocno dokręcać, aby nie było docisku punktowego odkształcającego łożysko.

Odpowiedz do tematu