|
Frezarka CNC - pole pracy A2 |
| Autor |
Wiadomość |
degustator
Czytelnik forum poziom 2

Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 14 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-06-26, 08:05
|
|
|
Nie radze kupowąc Kitu, poniewaz ta płytka z portemLPT do niczego się nie przyda za te pieniądze lepiej kup SSK-MB2. I radze uważać na zasilacze nie znalazłem do nich opisu.
Może są jak ta płytka (mostek, kondensator i obudowa). |
|
|
|
 |
Adalber
Specjalista poziom 2

Pomógł: 20 razy Dołączył: 10 Lip 2005 Posty: 417 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2008-06-26, 08:43
|
|
|
| termit_tm napisał/a: | a kolega Mariusz.H albo myli pojęcia albo robi sobie jaja bo czarny lepiej pochlania ciepło a nie oddaje a radiatory czasami są czarne bo są anodowane (nie malowane) po to aby nie pokrywały się warstwą tlenków i były ładniejsze |
Kto tu myli pojęcia ? |
|
|
|
 |
markcomp77
Specjalista poziom 3

Pomógł: 43 razy Dołączył: 18 Wrz 2004 Posty: 1967 Skąd: k/w-wy
|
Wysłany: 2008-06-26, 10:19
|
|
|
ciało idealnie czarne - to takie śmieszne pojęcie abstrakcyjne z fizyki
oznacza materiał który najlepiej promieniuje ciepło... ale również asbsobuje |
_________________ z poważaniem
MARKcomp77 |
|
|
|
 |
bartuss1
Specjalista poziom 3

Pomógł: 49 razy Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 1818 Skąd: Kędzierzyn - Koźle
|
Wysłany: 2008-06-26, 10:42
|
|
|
ciało doskonale czarne - oczywiscie mowa o sloncu |
_________________ jak pomogłem to wciskaj pomógł |
|
|
|
 |
ARGUS
Specjalista poziom 3

Pomógł: 55 razy Dołączył: 09 Kwi 2007 Posty: 845 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2008-06-26, 16:03
|
|
|
No i się zaczeło
wyższość czarnego nad mniej czarnym
Ale NAM nikt nie wmówi,, że czarne jest czarne a białe jest białe,,
Promienniki podczerwieni są czerwone albo bordowe - powinny być czarne
Absorbery kolektorów słonecznych sa grafitowe albo czarne a powinny być tylko czarne
Radiatory urządzeń elektronicznych sa czarne , srebrne złote nie barwione aluminium a powinno byc czarne - wszystko czrne
Afrykańczycy też nie wszyscy są tak samo czarni a z bilansem cieplnym organizmu kłopotów raczej nie maja
,
,
,
,
,
Maszynka wygląda świetnie
Jeśli będzie tak wyglądać w rzeczywistości i dobrze działać ( czego życzę z całej duszy )
to mam nadzieję że kolega wstawi zdjęcia dla pochwał wszelakich i dla potomności
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Adalber
Specjalista poziom 2

Pomógł: 20 razy Dołączył: 10 Lip 2005 Posty: 417 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2008-06-26, 23:15
|
|
|
Nie wiem co się zaczęło ,ale jeśli widzę , że ktoś się myli to prostuję.
Wymiana ciepła to dość złożony problem . Skupmy się na przykładowym silniku krokowym .Ciepło z pracującego silnika jest rozpraszane trzema drogami :
-przewodzenie, jeśli silnik jest przykręcony np. do metalowej ramy część ciepła przenika (przepływa ) przez powierzchnię zetknięcia i dalej do otoczenia .
-konwekcja ,powietrze nagrzewa się od silnika i jako lżejsze unosi się do góry na to miejsce napływa chłodniejsze itd. Szybkość cyrkulacji powietrza jest (upraszczając) liniowo zależna od różnicy temperatury między silnikiem a powietrzem .
-promieniowanie , ilość wypromieniowywanego ciepła zmienia sie w zależności od temperatury silnika (w Kelwinach) , ale nie liniowo tylko w czwartej potędze.
Jakie to ma konsekwencje ?
Takie mianowicie ,że przy temperaturze silnika np. 35 st prawie całe ciepło będzie unoszone przez konwekcję ,a już przy 70 st C połowa ciepła będzie wypromieniowywana.
Przykład ten jest uproszczony bo wszystko zależy oczywiście od konkretnego przypadku i między innymi od współczynnika emisji materiału z którego zrobiony jest silnik.Może się więc okazać ,że dla takiego samego obciążenia silnik "czarny" będzie kilkanaście stopni chłodniejszy niż silnik "srebrny i błyszczący ". Jaki to ma wpływ na trwałość ,każdy sobie odpowie .
Co do barwy kolektorów .Każdy materiał ma charakterystyczny dla siebie współczynnik absorpcji i emisji, na absorbent kolektora nadaje się taki który ma wysoką absorpcję a niską emisję - na radiator zaś odwrotnie . Kolor radiatora zależy przede wszystkim od temperatury jego pracy, jeśli jego powierzchnia będzie miała podczas pracy np 40 st C nie ma sensu go czernić lub pokrywać specjalnymi powłokami bo i tak prawie całe ciepło będzie oddawał przez konwekcję. |
|
|
|
 |
Zoltar
Czytelnik forum poziom 3 Rhinoceros

|
Wysłany: 2008-06-27, 21:41
|
|
|
Trochę się z tymi kolorami porobiło - i tu, i tam jest trochę racji. Myślę że Adalber wyczerpał temat stawiając ostatnią kropkę.
Napisałem do tego sklepu w Anglii i odpisali mi, że normalnie biorą za przesyłkę -do 30 kg 30 funtów, ale tak jak pisze Degustator, może faktycznie nie warto kupować tego zestawów bo tak dokładnie nie wiadomo co to jest.
Póki co rozglądam się za silnikami i sterownikami. Były ostatnio jakieś stery na Allegro - tanie, ale podejrzane i nie kupiłem. Nigdzie w necie nie mogłem znaleźć ich specyfikacji, ( MD5042 - wygląda znajomo jak M542 ) podobnie jak silników Mariusza H.
Pokazały się tez silniczki Sanyo Denki 3Nm ale drożej o 50 zł niż u Niemca z CNC Plus. Zapytałem się gościa czy zejdzie z ceny - teraz czekam na odpowiedz.
Zoltar |
|
|
|
 |
ARGUS
Specjalista poziom 3

Pomógł: 55 razy Dołączył: 09 Kwi 2007 Posty: 845 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2008-06-28, 11:08
|
|
|
Hi hi
czyśbyś miał zamiar takie cos na swojej maszynie robić ?
A tylko setki czy inne nominały też ?
Rysunki sa świetne
wyglądają jak zdjęcia
super |
|
|
|
 |
Mariusz.H
Czytelnik forum poziom 3

|
Wysłany: 2008-06-28, 12:11
|
|
|
Zoltar napisal
| Cytat: | | Napisałem do tego sklepu w Anglii i odpisali mi, że normalnie biorą za przesyłkę -do 30 kg 30 funtów |
W ich cenniku shipping koszuje 30 funtów za 30 kG co jest nieprawdą bo liczą sobie 30 funtów za 30lbs. Latwo to sprawdzić logując się do sklepu i kupując coś o wadze np 28 kG - podana cena za wysylkę bedzie 60 funtów.
Próbowalem to wyjaśnić ale panienka na "bramce" twierdzila że jest O.K.
Nie dajcie się robić w konia.
pozdrawiam Mariusz.H |
|
|
|
 |
Zoltar
Czytelnik forum poziom 3 Rhinoceros

|
Wysłany: 2008-06-29, 21:09 Zabawki
|
|
|
Witam,
wróciłem z krótkiego urlopu i w domu czekała na mnie paczka z CNC Plus. Przyszły silniki, koła pasowe, krańcówki. Do tej pory udało mi się zebrać, to co przedstawiam na zdjęciach i wymodelować w 3D silniki.
Dziś podjadę do firmy Tabal, która handluje metalami kolorowymi i zobazczę co ciekawego mają.

[ Dodano: 2008-07-15, 12:32 ]
Poprzedni post skasowałem przez przypadek i w jego miejsce wstawiłem to co powyzej.
[ Dodano: 2008-07-15, 14:37 ]
Nie moge dodawać nowego posta - czy to normalne? Pisze coś nowego, a tu mi dodaje do starego - o co chodzi ? |
|
|
|
 |
|
|