Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
Frezarka CNC - pole pracy A2
Autor Wiadomość
degustator 
Czytelnik forum poziom 2

Wysłany: 2008-06-26, 08:05   

Nie radze kupowąc Kitu, poniewaz ta płytka z portemLPT do niczego się nie przyda za te pieniądze lepiej kup SSK-MB2. I radze uważać na zasilacze nie znalazłem do nich opisu.
Może są jak ta płytka (mostek, kondensator i obudowa).

Adalber 
Specjalista poziom 2

Wysłany: 2008-06-26, 08:43   

termit_tm napisał/a:
a kolega Mariusz.H albo myli pojęcia albo robi sobie jaja bo czarny lepiej pochlania ciepło a nie oddaje a radiatory czasami są czarne bo są anodowane (nie malowane) po to aby nie pokrywały się warstwą tlenków i były ładniejsze :???:

Kto tu myli pojęcia ?

markcomp77 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-06-26, 10:19   

ciało idealnie czarne - to takie śmieszne pojęcie abstrakcyjne z fizyki
oznacza materiał który najlepiej promieniuje ciepło... ale również asbsobuje

bartuss1 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-06-26, 10:42   

ciało doskonale czarne - oczywiscie mowa o sloncu :D

ARGUS 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-06-26, 16:03   

No i się zaczeło
wyższość czarnego nad mniej czarnym :grin:
Ale NAM nikt nie wmówi,, że czarne jest czarne a białe jest białe,,
Promienniki podczerwieni są czerwone albo bordowe - powinny być czarne :?:
Absorbery kolektorów słonecznych sa grafitowe albo czarne a powinny być tylko czarne :?:
Radiatory urządzeń elektronicznych sa czarne , srebrne złote nie barwione aluminium a powinno byc czarne :?: - wszystko czrne :?: :sad:
Afrykańczycy też nie wszyscy są tak samo czarni a z bilansem cieplnym organizmu kłopotów raczej nie maja :smile:
,
,
,
,
,
Maszynka wygląda świetnie
Jeśli będzie tak wyglądać w rzeczywistości i dobrze działać ( czego życzę z całej duszy )
to mam nadzieję że kolega wstawi zdjęcia dla pochwał wszelakich i dla potomności :-)

Pozdrawiam

Adalber 
Specjalista poziom 2

Wysłany: 2008-06-26, 23:15   

Nie wiem co się zaczęło ,ale jeśli widzę , że ktoś się myli to prostuję.
Wymiana ciepła to dość złożony problem . Skupmy się na przykładowym silniku krokowym .Ciepło z pracującego silnika jest rozpraszane trzema drogami :
-przewodzenie, jeśli silnik jest przykręcony np. do metalowej ramy część ciepła przenika (przepływa ) przez powierzchnię zetknięcia i dalej do otoczenia .
-konwekcja ,powietrze nagrzewa się od silnika i jako lżejsze unosi się do góry na to miejsce napływa chłodniejsze itd. Szybkość cyrkulacji powietrza jest (upraszczając) liniowo zależna od różnicy temperatury między silnikiem a powietrzem .
-promieniowanie , ilość wypromieniowywanego ciepła zmienia sie w zależności od temperatury silnika (w Kelwinach) , ale nie liniowo tylko w czwartej potędze.

Jakie to ma konsekwencje ?
Takie mianowicie ,że przy temperaturze silnika np. 35 st prawie całe ciepło będzie unoszone przez konwekcję ,a już przy 70 st C połowa ciepła będzie wypromieniowywana.
Przykład ten jest uproszczony bo wszystko zależy oczywiście od konkretnego przypadku i między innymi od współczynnika emisji materiału z którego zrobiony jest silnik.Może się więc okazać ,że dla takiego samego obciążenia silnik "czarny" będzie kilkanaście stopni chłodniejszy niż silnik "srebrny i błyszczący ". Jaki to ma wpływ na trwałość ,każdy sobie odpowie .

Co do barwy kolektorów .Każdy materiał ma charakterystyczny dla siebie współczynnik absorpcji i emisji, na absorbent kolektora nadaje się taki który ma wysoką absorpcję a niską emisję - na radiator zaś odwrotnie . Kolor radiatora zależy przede wszystkim od temperatury jego pracy, jeśli jego powierzchnia będzie miała podczas pracy np 40 st C nie ma sensu go czernić lub pokrywać specjalnymi powłokami bo i tak prawie całe ciepło będzie oddawał przez konwekcję.

Zoltar 
Czytelnik forum poziom 3
Rhinoceros

Wysłany: 2008-06-27, 21:41   

Trochę się z tymi kolorami porobiło - i tu, i tam jest trochę racji. Myślę że Adalber wyczerpał temat stawiając ostatnią kropkę.

Napisałem do tego sklepu w Anglii i odpisali mi, że normalnie biorą za przesyłkę -do 30 kg 30 funtów, ale tak jak pisze Degustator, może faktycznie nie warto kupować tego zestawów bo tak dokładnie nie wiadomo co to jest.
Póki co rozglądam się za silnikami i sterownikami. Były ostatnio jakieś stery na Allegro - tanie, ale podejrzane i nie kupiłem. Nigdzie w necie nie mogłem znaleźć ich specyfikacji, ( MD5042 - wygląda znajomo jak M542 ) podobnie jak silników Mariusza H.
Pokazały się tez silniczki Sanyo Denki 3Nm ale drożej o 50 zł niż u Niemca z CNC Plus. Zapytałem się gościa czy zejdzie z ceny - teraz czekam na odpowiedz.

Zoltar

ARGUS 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-06-28, 11:08   

Hi hi

czyśbyś miał zamiar takie cos na swojej maszynie robić ?
A tylko setki czy inne nominały też ? :grin:

Rysunki sa świetne
wyglądają jak zdjęcia
super

Mariusz.H 
Czytelnik forum poziom 3

Wysłany: 2008-06-28, 12:11   

Zoltar napisal
Cytat:
Napisałem do tego sklepu w Anglii i odpisali mi, że normalnie biorą za przesyłkę -do 30 kg 30 funtów

W ich cenniku shipping koszuje 30 funtów za 30 kG co jest nieprawdą bo liczą sobie 30 funtów za 30lbs. Latwo to sprawdzić logując się do sklepu i kupując coś o wadze np 28 kG - podana cena za wysylkę bedzie 60 funtów.
Próbowalem to wyjaśnić ale panienka na "bramce" twierdzila że jest O.K.
Nie dajcie się robić w konia.

pozdrawiam Mariusz.H

Zoltar 
Czytelnik forum poziom 3
Rhinoceros

Wysłany: 2008-06-29, 21:09   Zabawki

Witam,
wróciłem z krótkiego urlopu i w domu czekała na mnie paczka z CNC Plus. Przyszły silniki, koła pasowe, krańcówki. Do tej pory udało mi się zebrać, to co przedstawiam na zdjęciach i wymodelować w 3D silniki.
Dziś podjadę do firmy Tabal, która handluje metalami kolorowymi i zobazczę co ciekawego mają.

[ Dodano: 2008-07-15, 12:32 ]
Poprzedni post skasowałem przez przypadek i w jego miejsce wstawiłem to co powyzej.

[ Dodano: 2008-07-15, 14:37 ]
Nie moge dodawać nowego posta - czy to normalne? Pisze coś nowego, a tu mi dodaje do starego - o co chodzi ?

Odpowiedz do tematu