|
Duża frezarka z MDF o konstrukcji skrzynkowej |
| Autor |
Wiadomość |
Piotr Rakowski
Specjalista poziom 3 rakuś

Pomógł: 31 razy Dołączył: 29 Lip 2005 Posty: 947 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2006-10-28, 13:13 Re: Kompensacja laserowa?
|
|
|
| małpierz napisał/a: | Witam wszystkich.
Jestem raczej laikiem, ale nieraz mam różne pomysły z dziedziny mechaniki.
Co sądzicie o pomyśle optyczno-laserowego układu kompensującego ugięcia i niedokładności w konstrukcjii wsporczej oraz sterowaniu? |
Wolałbym widzieć optyczno-laserowy czujnik odległości (w sensie skaner obiektów 3D). |
_________________ Piotr (rakuś) Rakowski, eduCAD CNC, PLT2CNC, STEP2CNC
Oprogramowanie: http://www.soft4cnc.pl maszyny: http://www.grawerki.biz |
|
|
|
 |
pukury
Specjalista poziom 3 no i co teraz ?

Pomógł: 76 razy Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 1639 Skąd: kraków
|
Wysłany: 2006-10-28, 13:31
|
|
|
| witam !! może wśród mnogości linków z tej strony coś się znajdzie . http://www.simple3d.com/ . pozdrawiam !! |
_________________ pukury - bez majzla i młota to nie jest robota !! |
|
|
|
 |
olo_3
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2006-10-28, 14:24 Re: Kompensacja laserowa?
|
|
|
| małpierz napisał/a: |
Co sądzicie o pomyśle optyczno-laserowego układu kompensującego ugięcia i niedokładności w konstrukcjii wsporczej oraz sterowaniu? |
No pomysł jest ale nie widzę, założeń, projektu, obliczeń... |
_________________ Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku. |
|
|
|
 |
małpierz
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2006-10-29, 00:02
|
|
|
Witajcie.
Nie rzucę Wam gotowego projektu.
Jestem wszakze technikiem budowlanym i "niekompletnym" architektem.
Podrzucę jedynie kierunek myślenia nad problemem.
Najważniejsze jest przecyzyjne prowadzenie narzędzia obrabiającego materiał, a to można osiągnąć pewniej poprzez ciągłe naprowadzanie tegoż narzędzia odpowiednio umieszczonymi laserami i precyzyjnymi układami optycznymi z elementami swiatłoczułymi.
Druga kwestia.
Współrzędne w przestrzeni można określić w dwojaki sposób:
1 - wartości na trzech osiach x,y,z
2 - dwie współrzędne kątowe w prostopadłych płaszczyznach i odległość
Oczywiście w tym drugim przypadku byłoby konieczne przeliczenie współrzędnych z prostokątnych na kątowe, za pomocą odpowiedniego algorytmu w programie komputerowym.
Proponuję również odejście od koncepcji prostopadłosciennej podstawy urządzenia.
pomyślcie jaką figurę można wytyczyć prawie idealnie, stosując proste zasady geometrii.
Co specjaliści na to?
Pozdrawiam serdecznie. |
|
|
|
 |
pukury

|
Wysłany: 2006-10-29, 00:41
|
|
|
witam !! zdecydowanie najdoskonalszą formą przestrzenną jest jest kula można ją wytyczyć mając do dyspozycji jedynie promień ( najmniejsza możliwość pomyłki ! ) . a czego to dowodzi ? . jako że przebywamy w rzeczywistośći trójwymiarowej do opisania krztałtu potrzebujemy trzech wymiarów , zapominamy o czwartym ( czas ) . czymże byłby najdoskonalszy nawet opis bryły gdybyśmy nie brali pod uwagę tego wymiaru ? . przecież w funkcji czasu zmieniają się wymiary - a więc dany wymiar obowiązuje jedynie tymczasowo i tylko przez chwilę jest prawdziwy . właściwie chwila ta może być zredukowana do tak krótkiego odcinka czasu że właściwie dąży ( nieubłaganie ) do nicości . czy to oznacza że fundamentem wszystkiego jest nicość ? . uporządkowanie rzeczywistośći proponowane przez nas ( ludzi ? ) jest ułomne z założenia ! - pierwotną postacią wszystkiego jest CHAOS ( na początku był chaos i tak już pozostało ) pozdrawiam !! ( dalsze rozważania kiedy indziej ) |
|
|
|
 |
małpierz
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2006-10-29, 01:50
|
|
|
Pewne jest to, że z odpowiednio wybranej perspektywy nic nie ma sensu, jednakże pozostańmy moze przy założeniu, ze chcemy opracować maszynę jak najbardziej doskonałą, przy jak najmniejszym nakładzie środków i w tym zakresie dywagujmy.
[ Dodano: 2006-10-29, 02:51 ]
Zresztą z jeszcze innej strony patrząc, jaki ma sens dzielenie się pomysłami w dobie drapieżnego kapitalizmu i wyścigu szczurów? |
|
|
|
 |
pukury

|
Wysłany: 2006-10-29, 02:09
|
|
|
witam !! przecież to tylko bełkot ( myślę o moim poście ) . wiadomo że pomysłów jest wiele - ale z realizacją są problemy . poza tym nie napisałem że wszystko nie ma sensu ! . napisałem o naturalnym porządku rzeczy - chaosie . czy pomysłami należy się dzielić - pewnie . jednakże jeżeli ktoś z czegoś żyje i w opanowanie jakieś technologi wpakował mnóstwo czasu/kasy/itp to trudno żeby wszystko podał na tacy . ( nie myślę tu o sobie - uchowaj Bóg ! ) pozdrawiam !! |
|
|
|
 |
chomikaaa
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2006-10-29, 12:10
|
|
|
kolega mial na mysli kolege z forum... |
|
|
|
 |
pukury

|
Wysłany: 2006-10-29, 12:19
|
|
|
witam !! kogo Kol. miał na myśli tego nie wiem ! . prawdę powiedziawszy sam nie wiem co i kogo mam na myśli . pozdrawiam ! |
|
|
|
 |
lenherd
Specjalista poziom 1

Pomógł: 9 razy Dołączył: 20 Sty 2006 Posty: 268 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 2006-12-31, 00:17
|
|
|
Witam
Podoba mi się ta maszynka (może dlatego że jestem stolarzem ) Dowodzi że nie tylko stal się liczy i że można coś fajnego zrobić za stosunkowo niewielkie pieniądze.
Gratki za pomysł i wykonanie. |
|
|
|
 |
|
|