Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
Czas na CNC do majsterkowania
Autor Wiadomość
scandruk 
Znawca tematu

Wysłany: 2008-02-17, 19:51   

SP3SWJ napisał/a:
Średnica łożyska 20 mm więc otwornica 19 już czeka by zrobić otwór i wcisnąć łożysko

u mnie średnica wiertła łopatkowego była taka sama jak łożyska i weszło na wcisk. Jeśli dasz/dałeś o milimetr mniejsze to chyba będzie problem z zamocowaniem?

SP3SWJ 
Czytelnik forum poziom 2

Wysłany: 2008-02-17, 20:04   

Płyta wiórowa jest na tyle podatna na obróbkę że ścisk stolarski duża podkładka i wciśnięte bez problemu :-)

Zastanawiam się czy stosowanie dodatkowych łożysk oporowych w moim drewniaku nie było przesadą :?:

w takiej poważniejszej maszynce
buildyourcnc.com
na zakończeniach śrub sa tylko zwykłe łożyska :?:

Stosowanie M6 jako napędu jest bardzo fajne do ręcznego posuwu - jeden obrót to "prawie dokładnie" 1mm

/Jarek

unix 
Znawca tematu

Wysłany: 2008-02-17, 21:24   

Zgodnie z normą śruba M6 ma skok 1 mm czyli jeden obrót to 1 mm, pytanie tylko na ile dokładnie wykonany jest gwint na twojej śrubie ale raczej nie powinno być źle. Oczywiście ma to wady i zalety, wada - małe posuwy, zalety - duży moment siły. Jam mam w swojej frezarce śrubę fi 10 skok 2 mm tylko trapezową i wystarczają silniczki krokowe około 0,8 Nm a jednocześnie posuwy da się zaakceptować.

Poniżej tabelka ze strony sponsora forum.

sruby.JPG
Plik ściągnięto 1851 raz(y) 56,14 KB

Leoo 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-02-17, 21:58   

Szpilki budowlane, i ile o nich mowa, powinny mieć dobrą dokładność gdyż gwint jest wygniatany. Zupełnie inna sprawą jest materiał. Warstwa chromu pewnie podniosła by trwałość ale za dużo z tym zachodu.

SP3SWJ 
Czytelnik forum poziom 2

Wysłany: 2008-02-18, 00:36   

Gwinty już nasmarowane grafitem :-) palcami moge obracać za nakrętki i wszystkie osie X Y Z się ładnie poruszają ;-)

Wstępnie sobie pofrezowałem i wyregulowałem płaszczyznę pracy osi Y ( na bramie) miałem skok około 1 mm / 30 cm teraz jest naprawdę płasko. na całym stole.

Tutaj fragment fotki nr 26 linkowany już wczesniej

Generalnie jestem dobrze nastrojony - teraz czas wyknuć sprzęgła :-)
Ośki silników mam 6 mm i śruby też. Wstępnie przymierzałem sie do rurki PCV o srednicy 5/8mm ale jest troszkę za sztywna jak na sprzęgło i musiała by być dłuższa niż bym chciał.

Skok śruby mierzyłem na 20 obrotach i wyszło prawie dokładnie 20 mm - w normach nie chciało mi sie szukać.

Knucie na temad dodawania łożysk poprawiających stabilnośc drewniaka już mi przeszły...... ;-)
.... po prostu zrobie nową lepszą maszynę
:twisted:

/Jarek
Drewniak - fotki

[ Dodano: 2008-02-21, 02:03 ]
...

kontunuując wysiłki....

Elektronika już zamontowana na tylnej klapie która będzie umieszczona za śrubą osi X

Oczywiście dojdzie tam jeszcze wentylator.

Jeszce w maszynce założe krańcówki bezpieczeństwa, HOME oraz EMERGENCY.

W oczekiwaniu na docelowe silniki trwaja zabawy programem MACH2 i 3
i tym co mam pod ręką >> Zabawa silnikami FILM AVI

Zgodnie z zaleceniami producenta programu MACH

Optymalizacja XP wg producenta

Trzeba było trochę powalczyć z odmulaniem komputera (laptop IBM). Już widze że to się chyba skończy na jakimś małym PC dedykowanym do Drewniaka.

Chcąc używac laptoka ( tak by silniki płynnie działały ) muszę za pomocą msconfig wyłaczyc wszystkie zbędne aplikacje i w Windowsie pozostawić tylko kilka niezbędnych usług :-) wtedy silniki śmigaja jak oszalałe :twisted:

Windows XP sie robi czyściutki i szybciutki a zajetość pamięci aż 100 MB :-)

podczas pracy MACH zajetośc systemu w porywach do 15 procent a pamięć wsrasta aż do 120 MB.

więcej obrazków w katalogu

na koniec zabawy przywracam ustaweinia MSCONFIG do typowej konfiguracji, restart i mam znowu wypasionego po brzegi WIN XP :shock:

cdn....

[ Dodano: 2008-02-22, 14:46 ]

:-) no to sa juz filmiki :-)

Frezowanie 1

Frezowanie 2

Frezowanie 3

maszyna żyje - jak zrobię coś poważniejszego się pochwalę

:lol:

teraz dopracować trochę szczegóły i obsługę MACH2

/Jarek
:arrow: Drewniak - fotki

[ Dodano: 2008-02-23, 11:28 ]