Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Projekty maszyn - Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
Odleglosc od blachy w wypalarce plazmowej
Autor Wiadomość
Piotrjub 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2006-02-13, 20:35   

Moze mozesz zamiescic zdjecie tego czujnika i napisac symbol i producenta tego czujnika.
Prywatna galeria

rokare 
Znawca tematu

Wysłany: 2006-02-14, 01:13   

był bym bardzo wdzięczny jaby kolega coś bliżej napisał na temat tego czujnika :wink: bo ja juz dłuższy czs czegś takiego poszukuje i niemoge na nic trafić. z góry wielkie dzieki

gmaro 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2006-02-14, 12:59   

oto zdjecie tego czujnika postaram sie dojsc do tego gdzie można go kupić i jaki to jest symbol:)..pozdrawiam

nie chialo mi dodać zdjecia na forum wiec podaje w linku :)

http://members.lycos.co.uk/gmaro/czujnik.JPG
Prywatna galeria

rokare 
Znawca tematu

Wysłany: 2006-02-14, 13:27   

ten sposób regulacji wysokości palnika to jest właśnie THC. i wydaje mi się że oprucz samego czujnika będzie potrzebana jeszcze elektronika która obsłuży ten czujnik, a to wydaje mi się że to niebędzie tanie :( ale mam nadzieje że się mylę:D ( no chyba że dało by się to wykonać we własnym zakresie :wink: )

jeszcze takie jedno małe pytanko: ten czujnik opisany jest jako pojemnościowy, czyli wynika że reaguje na zmianę pojemność. ale między czym miezona jet ta pojemność?? miedzy blachą a czujnikiem?? i czy zmiana prądu oraz napiecia w łuku plazmowym nie będzie pływać na pracę tego czujnika??bo z postó powyżej wynika że czujniki pojemnościowe stosuje się przy cięciu gazowym, a przy cięciu plazmowym mierzy sie zmiane napięcia na łuku. to jak to w koncu jest pomiar pojemności czy pomiar napiecia łuku??

jeżeli jest to pomiar pojemności to gdzieś widiałem jakiś prosty schemat mostka do pomiaru pojemności i miałem ochotę z tym poeksperymentować ale niewiem czy zda to egzamin w przypadku plazmy.

interesowało by mnie jaki byłby koszt takiego czujnika i jak go połączyć z ze sterownikiem silnika krokowego.

senco 
Sympatyk forum poziom 2

Wysłany: 2006-06-09, 02:30   

Ja mam taki czujnik, zasilanie 24 v jak jest blisko blachy się włącza jak wyżej wyłącza.
Standardowy z automatyki dziala jak zwykly kontaktron. Nie pamiętam na jaką wysokość działa ale można zerknąć do noty katalogowej, zawsze można zrobić regulację w uchwycie albo nawet pokusić sie o silniczek i śrubę do ustawiania wysokości czujnika. Jedynym problemem może być osłona przed iskrami nie wiem czy zniesie takie warunki chyba że będzie oddalony i zabezpieczony.
Prywatna galeria

zenonczternasty 
Nowy użytkownik

Wysłany: 2006-06-24, 10:35   

Te kółka na palnikach to są sądy sensora. To coś kosztuje ok. 150zł ale można sobie to zrobic z drytu. Natomiast cała sensoryka łącznie z układem elektronicznym współpracującym ze sterowaniem maszyny to koszt ok. 8000zł .
Prywatna galeria

Piotrjub 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2006-06-29, 20:07   

a gdzie te sondy sensora mozna kupic
Prywatna galeria

senco 
Sympatyk forum poziom 2

Wysłany: 2006-06-30, 01:45   

Czujniki pojemnościowe , indukcyjne , proximity switch np w FESTO.pl
sterowniki najprostszy PLC około 1000 zł second hand 500zł, myśle że sterownik by się przydał bo problem polega na zachowaniu odpowiedniej odleglości od blachy nie problem glowice podnieść po zadziałaniu czujnika (np poprzez zastosowanie przekażnika i silnika), problem jest odpowiednie jej opuszczenie z powrotem gdy okaże się że głowica jest za wysoko a blacha już jest na niższym poziomie. Tak więc sterownik PLC jest obowiązkowy.
Mam sterownik i czujniki własnie FESTO może sie pobawie,jedyny problem ze mam dużo roboty. a sterownik siedzi w maszynie.

No zenon ale z tymi 8000 to grubo przesadziłeś. Da sie zmieścić nawet w paru setkach.
Prywatna galeria

zenonczternasty 
Nowy użytkownik

Wysłany: 2006-07-01, 00:36   

To daj cynk gdzie można za pare setek kupic. Moja firma kupiła mi do maszyny zinser cnc500 takie właśnie cacka i musiała zapłacic właśnie te 8000 na jeden palnik. (Chodzi mi tu oczywiście o cały układ razem ze sterownikiem) Tu adres do tej firmy która to zgoliła http://www.control.pl/
Prywatna galeria

Piotrjub 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2006-07-01, 00:50   

Czujnik jaki znalazlem

images%5CSensorOHC_large.jpg
Plik ściągnięto 1455 raz(y) 13,39 KB

Ostatnio zmieniony przez Piotrjub 2006-07-05, 15:30, w całości zmieniany 1 raz  
Prywatna galeria

Odpowiedz do tematu