|
Jakość noży tokarskich |
| Autor |
Wiadomość |
Mariuszczs
Sympatyk forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-06-09, 13:09
|
|
|
Ja jako amator mam już około 8 noży składaków a zaczołęm kupować w tym roku. jeden jakiś ruski reszta pafana. Średnio po 40 zł za nie płacę - trzonek 25x25.
Już po pierwszym zakupie przekonałem się do wyższości nad lutowanymi. Płytki jakie mi się trafią kupuję najtańsze ( często sa to firmówki ) . Gdzie tu jest sens ostrzenia i prubowania wyprofilować płytkę jak płytka wymienna obustronna np tnmg ma 6 krawędzi do wykorzystania. kilka sekund i płytka obrucona, nóż nie wyciągany z imaka i własciwie obrucona płytka robi ten sam wymiar a cena jak się trafi to 2 zł za płytkę baildonitu |
|
|
|
 |
mike217
Sympatyk forum poziom 1

Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Kwi 2008 Posty: 29 Skąd: bydgoszcz
|
Wysłany: 2008-06-09, 13:21
|
|
|
Jak mozna twierdzic iż | Cytat: | | Pewnie, jeśli masz do przetoczenia jeden detal na trzy miesiące, to możesz to zrobić byle czym, tylko od razu trzeba zastrzec, że takie postępowanie może być tolerowane jedynie w modelarstwie, okazjonalnej zabawie obróbką, ale nigdy w produkcji. W końcu zniszczenie detalu (bo program nie uwzględniał zużycia narzędzia) może kosztować dużo więcej. | to lekka przesada... tak jestem modelarzem buduje wyczynowe slizgi z napedem elektrycznym gdzie wał zasilany silnikiem indukcyjnym ma 36 tys na minute... i nie ma tu mowy o wytoczeniu czegos z dokładnoscia inna niz 1 setka . wszystko inne dyskwalifikuje do uzycia... i uzywam nozy lutowanych. tak wiec modelarz tez potrzebuje dokładności. |
|
|
|
 |
Mariuszczs
Sympatyk forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-06-09, 16:26
|
|
|
| Dodam jeszcze że kupując noże składaki z trzonkiem np 25 a wysokość osi mam 27 mm to podkładam podkładkę 2 mm i gotowe - natomiast te lutowane to non stop mierzenie wysokości i grzebanie w podkładkach. |
|
|
|
 |
Draco
Specjalista poziom 2 tokarki cnc...

Pomógł: 11 razy Wiek: 28 Dołączył: 24 Cze 2007 Posty: 311 Skąd: Świdwin / Walsall
|
Wysłany: 2008-06-10, 00:33
|
|
|
| widze, ze sami modelarze sie wypowiadaja. ja dodam cos od siebie, przetestowalem bardzo duzo nozy i oprawek, zaczynajac od pafany, poprzez sandvika i iscara az po kennametal. pafana - oprawki dobre jesli nie robimy typowej seryjnej roboty, czesto zdarzaja sie wadliwe mocowania plytki, trzeba dobrac mocowanie uniemozliwiajace podnoszenie plytki. sandvik i iscar to porownywalne firmy, kazda ma dobre oprawki ale jak wyzej, trzeba sie zastanowic co bedziemy robic i dobrac mocowanie, ich oprawki w przeciwienstwie do pafany i kennametal inaczej leza w dloni, sprawiaja wrazenie jakby trzymaly sie kupy i byly bardziej masywne co sprawdza sie w prakyce. sam osobiscie jak zamawiam oprawki to biore iscara w drugiej kolejnosci sandvika ale to ze wzgledu na cene plytek bo jakosci sa porownywalne. wole zaplacic raz wiecej niz po kilku miesiacach kupowac drugi noz pafany. |
_________________ - Tokarki CNC -
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Wystarczy jak nacisniesz "pomogl"... |
|
|
|
 |
ALZ
Specjalista poziom 3

Pomógł: 51 razy Dołączył: 06 Sie 2004 Posty: 770 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2008-07-28, 19:18
|
|
|
| Mam pytanie do tokarzy- kupiłem sobie nóż wewnętrzny STFCR 09 w którym po założeniu w imak płytka ma położenie skośne. Wszystie noże które do tej pory miałem mają płytkę mniej więcej w poziomie. Fakt ze toczy się tym nożem super ale czy tak ma być? |
|
|
|
 |
Draco

Pomógł: 11 razy Wiek: 28 Dołączył: 24 Cze 2007 Posty: 311 Skąd: Świdwin / Walsall
|
Wysłany: 2008-07-28, 23:21
|
|
|
| tak istnieja takie noze i w zaleznosci od plytki jaka zastosujesz mozesz miec noz z ostrzem dodatnim lub ujemnym... wszystko jest ok. |
|
|
|
 |
ALZ
Specjalista poziom 3

Pomógł: 51 razy Dołączył: 06 Sie 2004 Posty: 770 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2008-07-29, 00:15
|
|
|
Dzięki , dla kogoś który tylko od czasu do czasu korzysta z tokarki (mam na myśli siebie) było to trochę dziwne, ale jak tak ma być to niech tak będzie |
|
|
|
 |
Piotrjub
Specjalista poziom 3

Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2005 Posty: 1142 Skąd: Gdansk
|
Wysłany: 2008-07-29, 09:48
|
|
|
| W tym tygodniu stanę się szczęśliwym posiadaczem tokarki CNC. Minusem tego jest to że trzeba będzie od początku gromadzić narzędzia do niej. Trzeba kupić uchwyty VDI40 i same noże . Jakie typy noży trzeba kupić na początek? |
|
|
|
 |
bartuss1
Specjalista poziom 3

Pomógł: 36 razy Wiek: 32 Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 1611 Skąd: Kędzierzyn - Koźle
|
Wysłany: 2008-07-29, 10:12
|
|
|
na poczatek z pafany bo z szybkotnącej to chyba zakładał nie bedziesz, a suport masz tradycyjnie czy skosny od góry ? bo kwestia nozy prawych lub lewych |
_________________ równie dobrze zamiast specjalista poziom 3 moze być aniołek poziom 30 hehe |
|
|
|
 |
Draco

|
Wysłany: 2008-07-29, 11:12
|
|
|
Pafana? daruj sobie kolego z takimi radami, chyba, ze lubicie po 5 razy kupowac narzedzia zamiast raz a porzadnie. nie spotkalem zadnego dobrego noza pafany. na koniec i tak wyjdzie, ze kupujac najtansze noze po kilka razy wydacie wiecej niz gdybyscie kupili jeden noz dobrej marki. polecam jedynie sandvika i iscara. jakie noze? powiedz co bedziesz toczyl... jaka maszyne kupujesz dokladnie i na jakim sterowaniu? moze male szkolenie jest tobie potrzebne?
[ Dodano: 2008-07-29, 11:14 ]
| bartuss1 napisał/a: | | a suport masz tradycyjnie czy skosny od góry |
?????????????????????????????????? suport? widziales kiedys glowice na oprawki VDI? ona nigdy nie idzie tradycyjnie... chyba, ze masz dwie glowice i jedna jest na dole... tu pytanie raczej czy ma glowice jednostronna czy gwiazdzista? |
|
|
|
 |
|
|