|
TurboCNC i 2 Lpt (jeden na PCI) |
| Autor |
Wiadomość |
markcomp77
Specjalista poziom 3

Pomógł: 42 razy Dołączył: 18 Wrz 2004 Posty: 1966 Skąd: k/w-wy
|
Wysłany: 2007-05-22, 17:11
|
|
|
| kejtu napisał/a: | | lpt na isa. |
a Masz płytę głowną z ISA ? |
_________________ z poważaniem
MARKcomp77 |
|
|
|
 |
kejtu
Sympatyk forum poziom 1

|
Wysłany: 2007-05-22, 17:30
|
|
|
wiem ze napisalem ze slabo sie orjetuje w elektronice ale bez przesady
plyty a wlasciwie calego komputera ktory posłurzy jako sterowanie jeszcze nie mam, celuje w cos starutkiego p100 (wiec slotow isa bede mial po pachy) pozatym niestety to bedzie projekt pod tytulem "biedny student" w planach mam (a wlasciwie w glowie i powoli przelewam do solidworska) budowe malej (obszar roboczy mysle 200x150 moze 200x200) frezareczki (ploterka??) 3 osiowej do dlubania (bo inaczej tego nie nazwe) w jakichs tworzych np plexa, a jak przy okacji uda sie w cienkiej blaszce alu wywiercic kilka otowrow to juz wogule bedzie super. Ale zorjętuje sie na uczelni i moze w przyszlym roku w ramach pracy dyplomowej znajda sie jakies pieniazki na cos powazniejszego.
Jakie by nie byly realia chchail bym zeby sterowanie jak i sama maszyna byla jak najlepsza w stosunku do mozliwosci i funduszy. |
_________________ "szkoda kasy zeby budowac dla samego budowania" a ja lubie |
|
|
|
 |
rockykon
Specjalista poziom 2

|
Wysłany: 2007-05-22, 17:52
|
|
|
| Cytat: | | (obszar roboczy mysle 200x150 moze 200x200) frezareczki (ploterka??) 3 osiowej do dlubania |
tez z takimi zamiarami zaczynałęm, ale wyszło mi 750x750x250 i całkiem solidna konstrukcja, fotki postaram sie niedługo wrzucic do albumu.. |
|
|
|
 |
berrrcik21
Specjalista poziom 1 Robert

Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Maj 2007 Posty: 252 Skąd: takie fajne miasto;)
|
Wysłany: 2008-03-26, 10:52
|
|
|
Witam,
wprawdzie nie używam TurboCNC, ale była mowa o drugim porcie LPT na PCI. W związku z tym chciałbym zapytać jak ustawić (ustalić) właściwy adres dla tego poru by pracował tak jak "fabryczny" na płycie głównej. Dodam, że mam płytę główna ASUS A8V-E Deluxe (link), a jeśli chodzi o BIOS, to na jego temat mam napisane "4MB Flash ROM, Phoenix-Award BIOS, DMI2.0,WfM2.0, SM BIOS 2.3", ale niestety nic nie mogę znaleźć nim o konfiguracji PCI Może koledzy potrafią mi pomóc? Pozdrawiam!!
Robert |
_________________ Podziwiać należy wielkie czyny, a nie wielkie słowa.
Demokryt |
|
|
|
 |
pltmaxnc
Specjalista poziom 3

Pomógł: 29 razy Dołączył: 13 Sie 2004 Posty: 695 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2008-03-26, 11:32
|
|
|
Adres w kartach ISA ustawialo się zworkami a możliwe konfiguracje opisane byly w instrukcji karty. Być może przy PCI jest podobnie i może jest to napisane w instrukcji.
Można ew wylączyć port na plycie i sprawdzić pod jakim adresem zglosi się karta , wtedy ustawić adres plyty inny niż karty. |
|
|
|
 |
jarekk
Specjalista poziom 3

Pomógł: 21 razy Dołączył: 17 Mar 2006 Posty: 620 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2008-03-26, 12:01
|
|
|
| pltmaxnc napisał/a: | | Być może przy PCI jest podobnie i może jest to napisane w instrukcji. |
W przypadku PCI to BIOS konfiguruje adresy. Proponuję wejsc do BIOS'a i tam sprawdzić, ewentualnie wyłączyć opcje AUTO i spróbować ręcznie.
Po co ci zmiana tych adresów ? A nie da się ustawić TurboCNC na taki jaki jest ?
Odpal Windows i sprawdź ( pewnie jest także co do DOSa do skanowania PCI'a) |
|
|
|
 |
markcomp77
Specjalista poziom 3

Pomógł: 42 razy Dołączył: 18 Wrz 2004 Posty: 1966 Skąd: k/w-wy
|
Wysłany: 2008-03-26, 12:05
|
|
|
przy kartach LPT na PCI adres jest "wysoki"... ustala go plug&play biosa (i kontoler pci)
do takiej karty dołączane są programiki pod dosa do ew. rekonfigurowania trybu pracy... |
_________________ z poważaniem
MARKcomp77 |
|
|
|
 |
pukury
Specjalista poziom 3 no i co teraz ?

Pomógł: 73 razy Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 1627 Skąd: kraków
|
Wysłany: 2008-03-26, 14:14
|
|
|
witam !
jeżeli ktoś jest szczęśliwym posiadaczem kompa z isa to może kupić sobie starą kartę i- o lub grafikę herkules i ma dodatkowy lpt .
konfiguruje się sprzętowo - więc nie ma problemu .
pozdrawiam ! |
_________________ pukury - bez majzla i młota to nie jest robota !! |
|
|
|
 |
|
|