|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
wlokno szklane\ laminaty\ etc - formy |
| Autor |
Wiadomość |
pukury
Specjalista poziom 3 no i co teraz ?

Pomógł: 73 razy Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 1627 Skąd: kraków
|
Wysłany: 2006-12-23, 09:54
|
|
|
| witam !! generalnie jest to metoda pozwalająca na wykonywanie ciekawych rzeczy . aczkolwiek jest dość pracochłonna , właściwie jeżeli chcemy uzyskać duża dokładność detalu należy wykonać najpierw kopyto , na kopycie formę , a z niej dopiero to co chcemy . tak że do jednej sztuki to trochę dużo roboty . byłem powiedzmy współpracownikiem kolegi robiącego kajaki / szalupy / itp . zrobienie formy na szalupę trwało kilka tygodni ( dobrej roboty ) . jest tak jak pisze Kol. - jak w formie dędą nierówności ( dziury ) to wszystko się może trochę za mocna połączyć i kicha . pozdrawiam !! |
_________________ pukury - bez majzla i młota to nie jest robota !! |
|
|
|
 |
mariocbr600f
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2007-04-19, 20:42
|
|
|
| czy wie ktos jak moge zrobic element z maty diolenowej to jest imitacja włókna weglowego czy moge zrobic go recznie czy metoda prózniowa |
|
|
|
 |
pukury
Specjalista poziom 3 no i co teraz ?

Pomógł: 73 razy Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 1627 Skąd: kraków
|
Wysłany: 2007-04-19, 20:51
|
|
|
witam !! jeżeli masz możliwość zastosować próżnię to zdecydowanie tak - próżnia . w ten sposób najlepiej przesączysz matę . zależy oczywiście od tego jak ten element wygląda - kształt , może się okazać że tylko " ręczna robota " . no i oczywiście jaka żywica pasuje do tego co masz zamiar zrobić . pozdrawiam !! |
_________________ pukury - bez majzla i młota to nie jest robota !! |
|
|
|
 |
soko
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2007-04-23, 08:02
|
|
|
A ja mam takie pytanie odnosnie laminatów:
Czy zywica zwiazana z mata szklana daje sie dobrze szlifowac papierem sciernym i polerowac ?
Mam zamiar robic body kit do auta. Widze to tak ze w miejscach poszerzen auta nakladam pianke budowlana (zwykla np do uszczelniania okien). Nadmiar pianki po zaschnieciu usuwam i na to klade szpachle. Szpachla wykanczam kształty na gotowo tak jak maja wygladac gotowe laminaty i poleruje tak by nie bylo zadnych dolków itd. I teraz mam pytanie do fachowców. Czy zrobic forme z gipsu np. i pozniej w tej formie odlac laminat czy polozyc jedna warstwe na ta szpachle zdjac ten laminat, wypolerowac od srodka i traktowac jako forme - wylozyc od srodka zelkotem lub woskiem i polozyc kilka warstw maty i zywicy.
Czy po prostu klaść kolejne warstwy na forme z pianki i szpachli na aucie a ostatnia zewnetrzna warstwe wypolerowac na gladko? Oczywiscie przy kladzeniu 2 ostanich wenetrznych warstw bede zatapial w zywicy mocowania zderzaków (metalowe blaszki i inne zaleznie od fabrycznych mocowan w aucie).
Mam tez inne pytanie czy sa na polskim rynku wystarczajaco mocne kleje ktore zwiazalyby mi laminat z autem (zmatowiony lakier). Bo o ile zderzaki przymocuje w fabrycznych miejscach to poszerzenie calej tylnej cwiartki jaki poszrezone przednie nadkola bedzie troche trudno przymocowac. (nie chce nawiercac czy nitowac w orginalnej blacharce auta). |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|