Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
3DPRINTER -- DRUKARKI BRYŁ
Autor Wiadomość
MAAK 
Specjalista poziom 1
MAAK

Wysłany: 2007-04-12, 07:57   

Po co przesuwać skrzynię ?
Drukarka będzie się poruszać jak brama i tyle, nie żadne helikoptery a proste rozwiązanie!
Do samego drukowania może wystarczy ten silnik co jest
Do nakładania warstwy proszku można zrobić drugi mechanizm z drugiej strony, który zepchnie proszek z pierwszej jak to kolega nazywa skrzyni do drugiej za pomocą rakla, a za nim jest wałek silikonowy który wyrówna i zagęści powierzchnię
Do wysuwania spodów skrzyni trzeba zastosować silnik z reduktorem i śruby
Nie mam jeszcze drukarki do tych celów, sprawdzałem na HP w pracy i normalnie można drukować z podawaniem ręcznym plik po pliku albo strona po stronie
Czyli czynności można zrobić w pętli zamkniętej: 1 drukowanie, 2 powrót, 3 przesuw spodów skrzyni o odpowiednią grubość, 4 nakładanie warstwy, 5 powrót nakładania i cały proces o nowa

Natomiast jaki do tego program wykorzystać, żeby nie robić przekrojów ręcznie?

pltmaxnc 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2007-04-12, 08:45   

Zrobilem próby z przesuwną drukarką. Użylem do tego celu HP2000c. Drukarka ma zewnętrzne zasilanie w atrament 4 glowice HP10,(CMYK) są tego typu co w maszynie proszkowej firmy ZCorporation.
Po grutownym demontarzu zostala "ramka" z prowadnicami silnik przesuwu papieru z przekladnią i enkoderem i jakieś tam drobiazgi.
Niestety wszystko jest zbyt ciężkie aby pociągnąl oryginalny silniczek krokowy. Może gdyby drukarka poruszala się ruchem jednostajnym a ona wykonuje skoki po ok 5-8mm .
Mimo że użylem prowadnic na lożyskach liniowych to opory ruchu plus bezwladność calej konstrukcji powodowala zbyt duże obciążenie dla silniczka i bląd przesówu byl przy większości ruchów. Stąd wniosek że w przypadku HP 2000c trzeba użyć większego silnika przesówu papieru lub poszukać drukarki z seromotorem.
Poprzednio zapomnialem , więcd dodaję link do drukarki Zcorporation
http://www.itg.uiuc.edu/vmil/printing.htm
Ostatnio zmieniony przez pltmaxnc 2007-04-12, 10:08, w całości zmieniany 1 raz  

MAAK 
Specjalista poziom 1
MAAK

Wysłany: 2007-04-12, 09:57   

No proszę co niektórzy już budują druk. 3D
Nie wiem czy w elektronice można się dobrać do wejścia sterownika, może to być ryzykowne
Zobacz czy ona ma enkoder na rolce papieru?
http://www.cnc.info.pl/to...94,15.htm#40297
Jak tak to ruchy można odtworzyć z enkodera na nowym sterowniku, oczywiście trzeba dobrać odpowiednie przełożenie mechaniczne
Ja próbowałem na 1125C dość mocno ciągnie papier

pltmaxnc 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2007-04-12, 10:21   

MAAK
Cytat:
Zobacz czy ona ma enkoder na rolce papieru?

Tak ma enkoder bezpośredni na rolce.

MAAK
Cytat:
... ruchy można odtworzyć z enkodera na nowym sterowniku...

Tak to chyba jedyne rozsądne wyjście, dać silnik servo z wlasnyn sterownikem.
Może dobrze byloby wybrać jeden model drukarki to znacznie przyspieszy i ulatwi prace.
Potrzeba tylko kilku poważnie zainteresowanych. Drukarki kupuje się ze zlomu , ja za swoje hp2000c placilem po 30 zl.

MAAK 
Specjalista poziom 1
MAAK

Wysłany: 2007-04-12, 10:44   

Na silniku krokowym też można, tylko trzeba zamienić A,B na step, dir

U siebie nie widziałem takich drukarek na złomie
W tym modelu pojemniki z farbą stoją z boku ?
To faktycznie lepsza i drukuje CMYK-a

pltmaxnc 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2007-04-12, 18:30   

MAAK
Cytat:
W tym modelu pojemniki z farbą stoją z boku ?

Pojemniki z farbą w HP2000c są wbudowane w drukarkę , lecz nie jeżdżą z glowicami a tylko są z nimi polączone paskiem z wężykami przez które co pewien pompka tloczy atrament. Oczywiście i glowice i zbiorniki z atramentem mają chipy. Można to zabezpieczenie obejść używając drivera HP890 , który nie ma obslugi chipów lub kupić "wieczne" wklady.
Czytalem gdzieś o glowicach do tej drukarki że wytrzymują 25 tyś stron wydruku.
Odnośnie pozostalych podzespolów (zbiornik z gipsem , mechanizm transportu itd)
mam podobne zalożenia i sugestie jak prezentujesz w jednym z Twoich poprzednich postów.
Narazie zacząlem prace nad "ruchem drukarki" bo to wydaje się być najtrudniejsze.

MAAK 
Specjalista poziom 1
MAAK

Wysłany: 2007-04-13, 07:19   

Masz może zdiecia tej pompki do tuszy, zastanawiam się czy nie można dorobić do zwykłej drukarki z małym pojrmnikirm, takie pompowanie z centralnego zbiornika?
Nie wiem czy uda mi sie kupić taką HP 2000C lub podobną

A z nowych modeli to co można by zastosować?

pltmaxnc 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2007-04-13, 09:27   

MAAK
Cytat:
zastanawiam się czy nie można dorobić do zwykłej drukarki z małym pojrmnikirm, takie pompowanie z centralnego zbiornika?

Chyba nie oplaca się przerabiać , skoro za parę zl można kupić gotowe.
Takie drukarki można kupić na Allegro , ostatnia byla w tej transkacji , niestety "po ptakach"
http://www.allegro.pl/ite...3820_2000c.html
Zdjęć nie mam i nie mam aparatu żeby na szybko zrobić, ale jak chcesz się pobawić to mogę Ci wyslać taki zespól kardridży z pompką od HP2000c , mam kilka z poprzednich prób. Podaj mi adres na priva to wyślę.
Odnośnie nowych modeli nic nie wiem, zdecydowalem się na się HP2000c i tym tropem chcę chwilowo podążać.

radziwon 
Czytelnik forum poziom 2

Wysłany: 2007-05-11, 13:52   

http://www.engadget.com/2...random-objects/

ERNEST KUCZEK 
Specjalista poziom 3
AEK

Wysłany: 2007-05-11, 22:09   

nie wiem czy ten link juz sie pojawil wczesniej czy nie
http://www.fabathome.org/...title=Main_Page

Odpowiedz do tematu