|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
TA8435 |
| Autor |
Wiadomość |
ottop
Specjalista poziom 2

Pomógł: 24 razy Dołączył: 07 Cze 2004 Posty: 355 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2005-09-27, 00:10
|
|
|
Dzięki za tak miłą opinie dotyczącą mojej strony.
Co do sterownika na TA8435 mogę go porównać jedynie do sterownika na L297/L298. Przy L297 mogłem osiągać nieznacznie większe prędkości obrotowe silników a co za tym idzie większe posuwy. Najprawdopodobniej jest to spowodowane tym, że w L297/L298 uzwojenia silnika i w pozycji pełnego kroku jak i w półkroku zasilane są pełnym prądem (dzięki temu silnik ma większy moment). TA8435 natomiast zasila uzwojenia w trybie sin/cos, czyli w danej pozycji uzwojenia silnika zasilane są prądami o wartościach sin i cos kąta elektrycznego tej pozycji. Czyli w pozycji 1/2 kroku dla L297 gdy oba uzwojenia są zasilane 100% prądu, TA8435 daje około 71% prądu na każde uzwojenie. Dla pocieszenia dodam, że po ustawieniu TA8435 w tryb pracy 1/2 kroku, zasila on uzwojenia silnika w taki sam sposób jak L297. Tyle o wadach, teraz zalety. Dzięki pracy mikrokrokowej następuje znaczne zmniejszenie rezonansów w silniku, i o ile straciłem na maksymalnej prędkości silników, zasadniczo poprawiła się ich praca w zakresie małych prędkości. Silniki naprawdę pracują ciszej i płynniej, widoczne to jest szczególnie podczas wykonywania ruchów po okręgach. Dodatkowo zwiększyła się rozdzielczość maszyny z 0,005 do 0,00125 no ale efektem tego jest chyba tylko lepsze samopoczucie właściciela , niestety wartości luzów na nakrętkach i prowadnicach znajdują się trochę bliżej przecinka . Kolejną zaletą jest możliwość redukcji prądu silnika do ok. 60%, funkcja naprawdę przydatna, a efektem jaj działania jest zmniejszenie się temperatury silników, jak i sterownika podczas postoju.
Ogólnie układ bardzo fajny i jak na razie jestem z niego zadowolony .
Zastanawiają mnie jeszcze możliwości tego układu, a dokładniej jakim prądem może sterować. U mnie aktualnie pracuje z prądem 1,5A, nie nagrzewając zbytni radiatorów, nasz krajowy producent buduje na IMT901(odpowiednik TA8435) sterowniki do 2A, a ostano spotkałem się ze sterownikiem na tych układach do 2,5A. |
_________________ Pozdrawiam Andrzej
http://www.ottop.republika.pl/ |
|
|
|
 |
michal0408
Stały bywalec

|
Wysłany: 2005-09-27, 14:59
|
|
|
| w opisie ze stronki podanej wyzej cytuje " Układ można zasilać napięciem 18-36V," i w zwiazku z tym mam pytanie co sie stanie jak bede zasilal mniejszym niz 18V??? np. 12V |
|
|
|
 |
byro1
Czytelnik forum poziom 2

|
Wysłany: 2005-10-11, 09:55
|
|
|
witam to zalezy od rodzaju silnikow trzeba by spojzec na napiecie nie moze byc za dyze (wydaje mi sie ze 3.8V na faze to chyba max w ty wypadku )
cala reszta powinna dzialac jednak nalezy sie liczyc z koniecznoscia zmniejszenia predkosci obrotowej bo spadnie power silnika |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|