Z racji, że coraz częściej korzystam z bazowania sondy a przy pobraniu proba od razu jest aktywowany(chroniony) i maksymalny posuw to 2000 chciałem go zwiększyć w MP.(kod 123)
Niestety nie reaguje na inne wartości i nadal jedzie na F2000.
Gdy detale są blisko magazynu ten problem tak nie boli, ale jak do przejechania jest cała długość stołu już to irytuje.
Pytanie czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu ?
Zwiększenie szybkiego posuwu sondy itnc 620
Sonda zbyt wolno podjeżdża pod detal
-
majo5555
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 2
Re: Zwiększenie szybkiego posuwu sondy itnc 620
Cześć. Rozumiem,że po zmianie parametru odpowiadającego za posuw szybki sondy nie robisz tego kiedy masz ją we wrzecionie?Jeśli tak to proponuję pobrać inne narzędzie a następnie jeszcze raz sondę. Wtedy maszyna powinna zaczynać nowe wartości. Można też spróbować jeszcze raz ją wywołać w MDI ale nie wiem czy kiedy jest już właściwie włączona pozwoli na takie zmiany. Kolejna sprawa to chyba nie musisz wchodzić w parametry maszynowe tylko masz ustawienia na pulpicie (tam gdzie "ręcznie" wybierasz cykle próbkowania są też ustawienia m.in. posuwu czy bezpiecznego odstępu).
-
majo5555
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 2
Jeśli "problem" nie ustał to być może jest jakieś zabezpieczenie. Ja to rozwiązałem swojego czasu inaczej lecz to powoduje kolejny problem - wyłączyłem PLC sondy w tabeli narzędzi i po pobraniu maszyna widzi ją jako zwykle narzędzie. Dzięki czemu posuw zawsze był FMAX maszynowy. Tu następuje problem. Przy małym błędzie masz po nóżce lub sondzie. Nie ma zabezpieczenia załączonego oraz posuw jest znacznie wyższy niż zalecany. Dopiero podczas aktywacji cyklu sonda zaczyna działać jak powinna (posuwy itd). Ale liczę ,że ktoś ma inne rozwiązanie chociaż domyślam się,że producent po coś ten posuw ustalił więc ostrożnie 🫣
-
Arias2
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 1
Zwiększenie szybkości przejazdu z F2000 na np F4000 sprawi że z taką prędkością sonda będzie również zjeżdżać na pozycje pomiarowe czy to zew czy wew. Zjazd na zew detalu nie powoduje problemu bo możesz zwiększyć bezpieczny dojazd, ale przy pomiarach wewnętrznych nie zawsze to działa i błąd może być za duży od wpisanego i masz kolizję i złamany palec sondy. Musiałem zmniejszyć z F6000 bo kolejny złamany palec trochę irytował.
To dotyczy pomiarów z cykli, jeśli mierzysz ręcznie to nie powoduje to problemu.
Jeśli dalej Cię interesuje zmiana prędkości jutro sprawdzę jaki to dokładnie parametr MP.
To dotyczy pomiarów z cykli, jeśli mierzysz ręcznie to nie powoduje to problemu.
Jeśli dalej Cię interesuje zmiana prędkości jutro sprawdzę jaki to dokładnie parametr MP.