ZW3d - zgrubne frezowanie 3d

ZWCAD
Awatar użytkownika

Autor tematu
witbike
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 215
Rejestracja: 03 mar 2015, 20:50
Lokalizacja: Wyszków

ZW3d - zgrubne frezowanie 3d

#1

Post napisał: witbike » 04 wrz 2017, 16:26

Witam was, czy ktoś używa może zw3d i może podpowiedzieć mi jak poprawnie zrobić zgórbną obróbkę kanału z załączonego pliku? Ścieżka generuje się nad przygotówką, i również ją uszkadza...
Chodzi o obróbke koronkową 3.

Plik zw3d:
https://megawrzuta.pl/download/93135519 ... 88b15.html



Tagi:


Mikołaj88
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 6
Rejestracja: 04 sie 2017, 09:46
Lokalizacja: Warszawa

#2

Post napisał: Mikołaj88 » 05 wrz 2017, 08:23

Witaj! Tak jak patrze na Twój plik to do zgrubnej nie mam dodanych odpowiednich cech geometrii. przynajmniej tak wynika z materiałów które znalalem. W cechach powinna być przygotowka i czesc oraz ewentualnie profil ograniczajacy jesli chcesz zrobić zgrubnie tylko jakis fragment bryly. Zapoznaj sie z tym filmikiem - . Mam nadzieje, ze pomoglem :wink:

Awatar użytkownika

Autor tematu
witbike
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 215
Rejestracja: 03 mar 2015, 20:50
Lokalizacja: Wyszków

#3

Post napisał: witbike » 05 wrz 2017, 16:38

Zrobiłem właśnie tak jak piszesz. Ograniczyłem profilem i powierzchnią. Jakoś to teraz wygląda. Ale ścieżka daleka od ideału :)


Mikołaj88
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 6
Rejestracja: 04 sie 2017, 09:46
Lokalizacja: Warszawa

#4

Post napisał: Mikołaj88 » 06 wrz 2017, 07:26

Prześlij jeszcze raz pliki na jakimś serwisie - tylko wrzuć wszystkie części, bo po załadowaniu pliku były jakieś brakujące elementy. :wink:

Awatar użytkownika

Autor tematu
witbike
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 215
Rejestracja: 03 mar 2015, 20:50
Lokalizacja: Wyszków

#5

Post napisał: witbike » 07 wrz 2017, 17:49

Nie widziałem twojej odpowiedzi. Jak nie zapomnę, to jutro wyślę jak będę w pracy.


radek_87
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 20 wrz 2017, 08:31
Lokalizacja: Katowice

obróbka zgrubna

#6

Post napisał: radek_87 » 20 wrz 2017, 08:37

Odnośnie obróbki zgrubnej - da się jakoś kopiować operacje do różnych plików lub utworzyć formatkę? Mam serię części, które będę robił na tym samych parametrach, wiec chce kopiować obróbki i podmieniać tylko bryłę. Z góry dzięki!

Awatar użytkownika

Autor tematu
witbike
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 215
Rejestracja: 03 mar 2015, 20:50
Lokalizacja: Wyszków

#7

Post napisał: witbike » 02 paź 2017, 11:38

Również mam taki sam problem. Ja robię to w ten sposób, że otwieram sobie poprzednią obróbkę CAM i po kolei kopiuję obróbki i zaznaczam tylko nowe powierzchnie/profile oraz zmieniam bazę.


ZW3D-PL
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 6
Rejestracja: 31 mar 2016, 08:57
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#8

Post napisał: ZW3D-PL » 03 paź 2017, 14:01

Można stworzyć gotowy szablon.
Najpierw trzeba otworzyć plik szablonów (zakładka Plik -> Szablony) i w nim dodajemy nową obróbkę CAM, gdzie definiujemy te elementy, które mają być w gotowej formatce (operacje, parametry, maszyna itd.).
Na koniec trzeba zapisać plik rzecz jasna.
Uwaga! Aby wykonać taką czynność trzeba mieć włączony program z prawami administratora, jeżeli program jest zainstalowany na dysku C.
Nowa wersja ZW3D CAD/CAM 2016 już dostępna

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „ZW3D / ZWCAD”