Otwieram nowy CAM.
Setup: pierwsze co mam, to Geometry:, i tutaj powinienem dodać wszystko co wiem o tym co chcę obrobić. Dodaję obiekt "stół" (albo imadlo, albo inne ustrojstwo), ustawiam mu Class:table - i jest ok. Na powierzchni stołu mam poziom zero. Teraz chcę na to wrzucić elementy którę będę chciał uzyskać-obrabiał (oraz ewentualnie ich "stock" klocek źródłowy). I tutaj problem - dodawać wszelkie obiekty Geometry inne mogę (również clampy i inne mocowania itd), ale pojawia się życiowe pytanie GDZIE KURDE JEST ICH PRZESUWANIE??? Nigdzie nie widać opcji Move, Align, czy cokolwiek co by brzmiało jak układanie elementów względem siebie lub względem punktu zero. Już o odpowiednim obrocie nie mówiąc... Każdy element jest wrzucany "na ekran" tak jak ma swój układ odniesienia, czyli wychodzi czasem "w stole", czasem pod stołem, czasem zupełnie nie w tej osi!

Fajnie by było móc wsadzić kilka elementów do jednego CAMa - i niech sobie policzy do wystrugania np wielu części za jednym zamachem, skoro wiem jaki duży mam "stock" bloczek z którego będę strugał. Ale jak to zrobić, skoro nie mam jak przesuwać kolejnych elementów? Już nie mówię o automatycznym układzie dla optymalnego rozkroju z danego materiału, ręczny mi wystarczy...
Wiem, że pewnym wyjściem jest zawsze możliwość wejścia w edycję "do środka" danego elementu, i tam przesunięcie go względem x0,y0,z0 odpowiedniego - ale nie o to chodzi, zwłaszcza że z takich elementów mam też zbudowane jakieś "złożenie", i ich poruszanie w XYZ w celu ułożenia na stole do obróbki (w celu przygotowania CAMu) totalnie rozpipcza mi całą resztę pracy.
Może pewnym wyjściem byłoby tworzenie "złożenia" tzn kolejnego pliku Part/Assembly, w którym wkładalibyśmy sobie te part-y swoje jako Insert:component w odpowiednich pozycjach, obrotach, i względem siebie, i dopiero takie złożenie wkładać do Camu jako Geometry? ale czy to ma sens? zwłaszcza jak przychodzi dorzucić coś, albo przesunąć, albo jedna z części składowych ma jedną drobną zmianę... i ta zmiana musi się poprzeliczać przez X plików, które trzeba odświeżyć i sprawdzić...