W związku z tym, że jestem już na wykończeniu psychicznym z byciem usługodawcą wszelakich metod obróbki metali - chodzi mi po głowie dość specyficzny produkt, który wymaga do działania światła równoległego. Oznacza to, że światło np. ze źródła typu LED, rozchodzące się jak wachlarz, czy ogon pawia trzeba uczesać tak, żeby było możliwie równoległe.
Cały moduł świecący w zamyśle powinien mieć kształt panelu około 500x200mm. Idealnie zasilany np. z 12W. Barwa światła - okolice 5500K. Ponad 100W.
Ktoś kiedyś próbował grzebać z takim tematem?
Przychodzi mi do głowy motyw przygotowania użycia panelu typu "Grow lamp plant" i do tego tablicy soczewek o powierzchni "bombolady" żeby światło nad konkretnymi LEDami odpowiednio uczesać. W załączniku fotka jednego z produktów z azjatyckich marketów.

Dla większej produkcji będzie trzeba przygotować formę wtryskową i tłoczyć takie dedykowane soczewki z przezroczystego plastiku. Dość duża inwestycja, żeby zacząć.
Może prostszym sposobem będzie użycie mniejszej ilości źródeł LED o większej mocy i wysokim CRI (odwzorowanie koloru, czystość emitowanego spektrum) i zmniejszenie ilości soczewek do np. 5-8 punktów.

Każda konstruktywna wypowiedź spotka się z wdzięcznością

Pozdrawiam,
Paweł z Proto