Zmiana narzędzia Sinumerik 810 Powerline

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Autor tematu
Tielegin
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 85
Rejestracja: 10 kwie 2009, 11:40
Lokalizacja: Wrocław

Zmiana narzędzia Sinumerik 810 Powerline

#1

Post napisał: Tielegin » 29 cze 2010, 14:11

Witam!

Mam kłopot ze zmianą narzędzia na maszynie FatHaco, z głowicą rewolwerową. Sterowanie sinumerik 810 Powerline. W trybie ManulTurn nie ma z tym kłopotu. Niestety w Trybie Praca CNC, MDA nie mogę zmienić fizycznie narzędzia. Wpisanie polecenia Tx, powoduje zmianę narzędzia w sterowaniu na wywołane narzędzia, ale nie powoduje fizycznej zmiany narzędzia (obrotu głowicy). Ktoś wie dlaczego ?



Tagi:

Awatar użytkownika

gelo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 947
Rejestracja: 01 kwie 2006, 22:08
Lokalizacja: Wroclaw
Kontakt:

#2

Post napisał: gelo » 29 cze 2010, 21:10

Wpisz E_T(101) - jest to cykl wyboru narzedzia i obrotu glowicy jednoczenie
np E_T(407) oznacza pozycje glowicy 4 narzedzie T7
E_T(326) oznacza pozycje glowicy 3 a T26
Pierwsza cyfra jest pozycja glowicy a dwie nastepne numerem korektora


Jesli to nie pomoze to ostatecznie mozesz zrobic tak
wpisujesz np T4 oraz funkcje M50+x gdzie x to pozycja glowicy
Np aby obrocic na pozycje 6 i wybrac numer narzedzia T24 wpisujesz
T24
M56

Tak wiec masz conajmniej 2 mozliwosci
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<


vv3k70r
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 412
Rejestracja: 01 lip 2007, 17:52
Lokalizacja: trelleborg

#3

Post napisał: vv3k70r » 29 cze 2010, 22:38

A M6 po narzedziu wpisales?

W simensie moze byc tak ze narzedzia maja imiona, dla przykladu wywolanie:

T="name" M6;

gdzie name moze byc opisem narzedzia, ktore znajdziesz na liscie narzedzi.

M6 to polecenie wymiany narzedzia z podajnika.

W Hasach mozesz sie natknac jeszcze na polecenie P jak pocket.
bumeluję

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1319
Rejestracja: 24 cze 2007, 20:42
Lokalizacja: Świdwin / Worcester

#4

Post napisał: CNCRob » 30 cze 2010, 05:52

ja stosuje w sinumeriku dwa sposoby, jeden to:
T0101 gdzie pierwsze dwie cyfry to numer miejsca glowicy a dwie ostatnie numer korektora
sposob drugi to:
T01
M6

[ Dodano: 2010-06-30, 05:54 ]
ps. Czsami musialem zastosowac zapisek: T1 D1
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.


Ryszardjan
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 87
Rejestracja: 21 wrz 2008, 11:37
Lokalizacja: Producent

#5

Post napisał: Ryszardjan » 30 cze 2010, 06:35

Nazwę symboliczną podajemy wtedy , gdy mamy do czynienia z Toolmanagement.
To czy narzędzie będzie wywoływane tylko po podaniu np T1 czy po podaniu np T1 M06 definiuje się w danych maszynowych kanałowych.


Autor tematu
Tielegin
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 85
Rejestracja: 10 kwie 2009, 11:40
Lokalizacja: Wrocław

#6

Post napisał: Tielegin » 30 cze 2010, 15:03

Dzięki gelo. Oba sposoby zadziałały prawidłowo.
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika

gelo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 947
Rejestracja: 01 kwie 2006, 22:08
Lokalizacja: Wroclaw
Kontakt:

#7

Post napisał: gelo » 30 cze 2010, 21:08

no i spoko... Gdybys mial inne problemy z ta maszyna to wal smialo, moze bede mogl cos podpowiedziec jak zajdzie potrzeba
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<


Autor tematu
Tielegin
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 85
Rejestracja: 10 kwie 2009, 11:40
Lokalizacja: Wrocław

#8

Post napisał: Tielegin » 09 lip 2010, 12:25

Witam!

Mam jeszcze pytanie w aspekcie pomiaru narzędzi. Jeżeli chodzi o noże tokarskie to nie jest problem. Ale jak ustawić odpowiednio zero narzędzia jeżeli używa się np. wiertła (oś narzędzia pokrywa się z osią kieszeni). W innych sterowaniach była opcja pobrania wymiaru i z automatu ustawiane była odpowiednia korekcja w osi X. A w sinumeriku jak jest to wykonywane dla takich narzędzi ? Jest jakiś prosty automat ?


grzesiek28
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 53
Rejestracja: 01 mar 2011, 20:04
Lokalizacja: opole

Re: Zmiana narzędzia Sinumerik 810 Powerline

#9

Post napisał: grzesiek28 » 10 sty 2020, 15:54

Sinumerik 810ME jak uzełnic tabele narzedziowa ( jak po kolei wpisać narzedzia (Jest to centrum frezarskie)
Nie mogę wyciągnąć narzedzi . Proszę o pomoc

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”