Zmiana na przeciwbieżnie

Dyskusje na temat maszyn HAAS

wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 10
Posty: 403
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Zmiana na przeciwbieżnie

#11

Post napisał: wojtek10916 » 29 wrz 2020, 17:01

Blodi pisze:
29 wrz 2020, 15:53
wojtek10916 pisze:
29 wrz 2020, 09:11
G41 > G42
Jedynie w czasie tworzenia programu.
W sumie dobry pomysł, jutro przetestuje :D
Blodi pisze:
28 wrz 2020, 21:26

... Zależy mi na wytrzymałości narzędzia i powierzchni obrabianego materiału w tym przypadku miedzi. Chyba że błędnie rozumiem działanie tego postępowania.
Niestety odbije się to na jakości powierzchni oraz wymiarach.



Tagi:


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4073
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

Re: Zmiana na przeciwbieżnie

#12

Post napisał: jasiu... » 29 wrz 2020, 19:46

Zaraz, jeśli zmieniasz G41 > G42 to znaczy że zmieniasz kompensację na niezmienionym konturze, to chyba raz ci pójdzie nad konturem, a raz pod? Przypomnijcie sobie, czym się różni frezowanie wypustu (po zewnątrz) od frezowania kieszeni. Chyba, że wyjdzie błąd, bo nie takie narzędzie, sam nie wiem.


mheli
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 200
Rejestracja: 09 gru 2006, 01:12
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Zmiana na przeciwbieżnie

#13

Post napisał: mheli » 29 wrz 2020, 20:18

G41/G42 to kompensacja promienia narzędzia i nic nie ma do tego czy frezowanie jest współbieżne czy przeciwbieżne.
Następna sprawa to pytanie czy to frezujemy 2.5D czy 3D, bo jeśli to drugie to nie spotkałem się z gotowym programem z cama który miałby możliwość zmiany promienia narzędzia, po prostu cały program jest ze ścieżką centralną dla założonego przez programistę narzędzia.


Autor tematu
Blodi
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 11
Posty: 27
Rejestracja: 20 wrz 2020, 17:39

Re: Zmiana na przeciwbieżnie

#14

Post napisał: Blodi » 29 wrz 2020, 21:11

jasiu... pisze:
29 wrz 2020, 19:46
Zaraz, jeśli zmieniasz G41 > G42 to znaczy że zmieniasz kompensację na niezmienionym konturze, to chyba raz ci pójdzie nad konturem, a raz pod? Przypomnijcie sobie, czym się różni frezowanie wypustu (po zewnątrz) od frezowania kieszeni. Chyba, że wyjdzie błąd, bo nie takie narzędzie, sam nie wiem.
No a jeśli dam G42 i odbije lustro przez G101 to może da radę. Jutro przetestuje i zobaczymy jak wyjdzie, przynajmniej rozwieje wszelkie moje wątpliwości.


wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 10
Posty: 403
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Zmiana na przeciwbieżnie

#15

Post napisał: wojtek10916 » 29 wrz 2020, 21:12

mheli pisze:G41/G42 to kompensacja promienia narzędzia i nic nie ma do tego czy frezowanie jest współbieżne czy przeciwbieżne.

Ty tak na poważnie?
mheli pisze:2.5D czy 3D, bo jeśli to drugie to nie spotkałem się z gotowym programem z cama który miałby możliwość zmiany promienia narzędzia

Jeszcze wiele przed tobą


Autor tematu
Blodi
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 11
Posty: 27
Rejestracja: 20 wrz 2020, 17:39

Re: Zmiana na przeciwbieżnie

#16

Post napisał: Blodi » 29 wrz 2020, 21:17

U mnie też jeszcze sporo nauki ale warto sprawdzać wszelkie rozwiązania a być może się to sprawdzi :) Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi i miłego wieczoru oraz dnia.


wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 10
Posty: 403
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Zmiana na przeciwbieżnie

#17

Post napisał: wojtek10916 » 29 wrz 2020, 21:36

Najlepiej jak zobrazujesz swój problem


mheli
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 200
Rejestracja: 09 gru 2006, 01:12
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Zmiana na przeciwbieżnie

#18

Post napisał: mheli » 30 wrz 2020, 01:54

wojtek10916 pisze:
29 wrz 2020, 21:12
mheli pisze:G41/G42 to kompensacja promienia narzędzia i nic nie ma do tego czy frezowanie jest współbieżne czy przeciwbieżne.

Ty tak na poważnie?
mheli pisze:2.5D czy 3D, bo jeśli to drugie to nie spotkałem się z gotowym programem z cama który miałby możliwość zmiany promienia narzędzia

Jeszcze wiele przed tobą
Nie masz racji, przecież zmieniając korekcję na przeciwną albo zwiększysz wymiar frezowanego gabarytu o 2xD narzędzia albo zmniejszysz.
Zresztą autor tematu napisał że odbija przez lustro robiąc "lewy" detal a skoro mu to wychodzi to program jest bez korekcji i tyle w temacie.
I proszę nie pisz tekstów w stylu że wiele przede mną chyba że chcesz mnie obrazić, a zdaje się nie o to chodzi tutaj.


wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 10
Posty: 403
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Zmiana na przeciwbieżnie

#19

Post napisał: wojtek10916 » 30 wrz 2020, 09:45

mheli pisze:I proszę nie pisz tekstów w stylu że wiele przede mną chyba że chcesz mnie obrazić, a zdaje się nie o to chodzi tutaj.
Ależ oczywiście ale nie uważaj siebie za alfę i omegę bo skoro nie widziałeś to nie znaczy że czegoś nie ma.
Obrazek

Dodane 31 minuty 42 sekundy:
mheli pisze:G41/G42 to kompensacja promienia narzędzia i nic nie ma do tego czy frezowanie jest współbieżne czy przeciwbieżne.

No faktycznie nie zmienia to kierunku narzędzia ale ma znaczenie czy obróbka współbieżna czy nie
Obrazek


mheli
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 200
Rejestracja: 09 gru 2006, 01:12
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Zmiana na przeciwbieżnie

#20

Post napisał: mheli » 30 wrz 2020, 12:49

Czytaj że zrozumieniem dokładnie... Czy ja napisałem że Cam'y nie mają takich opcji? Nie, ja napisałem że nie spotkałem się w ciągu 23lat z programem z działu programistów który miałby możliwość edycji promienia narzędzia. Dlaczego tak jest? Ano dlatego żeby ograniczyć możliwość pomyłki do minimum. A były to programy zarówno w ISO jak i na HH. Tak jest ogólnie przyjęte i nie ja to wymyśliłem.
A co do konkretnego przypadku mamy autora tematu który dostaje gotowy program i chce zrobić jednym programem dwa detale jeden w oryginale a drugi po lustrze nie zmieniając przy tym całego programu. Przy czym zależy mu na jakości powierzchni itd.
I w przypadku obróbki miedzi stali itp. najlepiej jest to zrobić generując z cama drugi program.
Przez lustro można robić ale np. w graficie i też nie zawsze.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”