[PikoCNC] ZHauto SM-80A problem z podłączeniem do sterownika

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 742
Rejestracja: 09 cze 2009, 22:06
Lokalizacja: k/Krakowa
Kontakt:

[PikoCNC] ZHauto SM-80A problem z podłączeniem do sterownika

#1

Post napisał: mitek » 05 sty 2012, 21:07

Witam

Mam sterownik ZHauto do silników krokowych. Sterownik pracował normalnie w maszynie jednak postanowiłem zmienić sterownik na PikoCNC i mam problem bo nie wiem gdzie na pewno ma być podłączony styk +COM do GND czy do +5V

+COM - GND lub +5V
CP - to pewnie CLK
DIR - to DIR
ENABLE - odblokowuje wszystko
FUC - też nie wiem co to może być

w wcześniejszej konfiguracji były podłączone pierwsze trzy czyli +COM CP i DIR reszta była wolna.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, 08:45 przez mitek, łącznie zmieniany 2 razy.



Tagi:


Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 4017
Rejestracja: 15 lis 2006, 22:01
Lokalizacja: Tarnobrzeg

#2

Post napisał: Leoo » 05 sty 2012, 23:16

mitek pisze:+COM - GND lub +5V
Połączenie +COM z GND przeczyło by wszelkiej logice.
Proszę włączyć poprzednie sterowanie i zmierzyć napięcie na kablu, który dochodził do +COM względem GND (poprzednim) - tak dla pewności.

Awatar użytkownika

Autor tematu
mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 742
Rejestracja: 09 cze 2009, 22:06
Lokalizacja: k/Krakowa
Kontakt:

#3

Post napisał: mitek » 05 sty 2012, 23:47

Z takiego założenia wyszedłem i podłączyłem +5V z sterownika ale silniki nie obracają się a dziwnie drgają choć nieco w jedną stronę ale sporo za mało... może być problem jakiegoś niedopasowania?


Z podłączeniem starego sterownika spory problem bo kable już przerobione. Choć 5V powinno się pojawić zaraz z zasilaniem.


Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 4017
Rejestracja: 15 lis 2006, 22:01
Lokalizacja: Tarnobrzeg

#4

Post napisał: Leoo » 06 sty 2012, 12:26

mitek pisze:Z takiego założenia wyszedłem i podłączyłem +5V z sterownika ale silniki nie obracają się...
Zgodnie z informacjami twórcy sterowania cosimo
https://www.cnc.info.pl/topics12/pikocn ... c&start=30
(ostatni post)
złącze silników nie posiada pinu +5V, dla tego trzeba użyć zewnętrznego zasilacza 5V, którego masę łączymy z pinem 1 złącza MOTORS. Dopiero teraz +5V dodatkowego zasilacza możemy połączyć z +COM sterownika i układ zadziała.

Awatar użytkownika

Autor tematu
mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 742
Rejestracja: 09 cze 2009, 22:06
Lokalizacja: k/Krakowa
Kontakt:

#5

Post napisał: mitek » 06 sty 2012, 12:49

To co pokazałeś to jeszcze wersje rozwojowe u mnie na płycie jest wyjście +5V i jest na pewno bo sprawdzałem miernikiem :)

aż zaraz chyba złamie Świąteczne posiedzenie i pojadę jeszcze poszperać w maszynie podłącze ten stary sterownik i sprawdzę czy czasem niema tam większych napięć.

Mam schemat od maszyny ale jest tyle wersji tej maszyny że nie mogę dojść do ładu który na pewno schemat jest dla mojej...

dalej w opisie PikoCNC znajdziesz:

Wieści z frontu cd...

Nowa płytka już uruchomiona. Wejścia I1-I3 przeznaczyłem na obsługę przycisków START/STOP/PAUZA . Wejście I4 poświęcę na wejście PROBE (czujnik wysokości narzędzia) do tej pory funkcję te pełniło wejście HOMEZ ale mało to eleganckie. Płyta może być zasilana napięciem w przedziale 8-30V z tym, że przekaźniki wykonawcze muszą być na takie napięcie jak zasilanie płyty. Na złączu MOTORS dostępne jest +5V do zasilania logiki sterowników – jeśli potrzeba. Sygnały na tym złączu są tak rozmieszczone, że taśmę łatwo rozdzielić na 3 części po 5 żył i mamy wszystko co potrzeba sterownikowi silnika. I... chyba to tyle -uwagi mile widziane ;-)


_________________
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D


Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 4017
Rejestracja: 15 lis 2006, 22:01
Lokalizacja: Tarnobrzeg

#6

Post napisał: Leoo » 06 sty 2012, 13:02

Leoo pisze:aż zaraz chyba złamie Świąteczne posiedzenie
W moim wypadku złamanie tego zakazu kończy się źle :sad:
Może poprzednie sterowanie operowało wyższym napięciem +COM np. 12 albo 24V?

Awatar użytkownika

Autor tematu
mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 742
Rejestracja: 09 cze 2009, 22:06
Lokalizacja: k/Krakowa
Kontakt:

#7

Post napisał: mitek » 06 sty 2012, 13:15

Leoo pisze:
Leoo pisze:aż zaraz chyba złamie Świąteczne posiedzenie
W moim wypadku złamanie tego zakazu kończy się źle :sad:
Też się trochę tego obawiam :)


Obawiam się właśnie że są tam inne wyższe napięcia bo nigdzie nie pisze +5...
kiedyś też walczyłem z podłączeniem sterownika PLC FATEK do sterownik silnika i tam musiałem dodać diody led z rezystorem i chyba jakąś bramkę... aż odszukam co ja tam nawciskałem...

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 569
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#8

Post napisał: cosimo » 06 sty 2012, 16:31

Faktycznie może tutaj trzeba więcej niż 5V do sterowania wejść. Na ruskiej stronie znalazłem zdjęcie takiego rozbebeszonego sterownika. Nie namawiam cię Mitek do ich rozbierania ;-) Ale jakbyś to robił to musisz zwrócić uwagę na elementy które zaznaczyłem czerwonym kółeczkiem. Prawdopodobnie są to po dwa oporniczki i dioda na każdy transoptor. Najbardziej interesujący jest ten opornik łączący transoptor (te białe układy) z wejściem (STEP,DIR). W naszym przypadku powiniem mieć koło 220 R.

Leoo napisał/a:
Leoo napisał/a:
aż zaraz chyba złamie Świąteczne posiedzenie


W moim wypadku złamanie tego zakazu kończy się źle


Też się trochę tego obawiam
Coś w tym jest ;-)

Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 742
Rejestracja: 09 cze 2009, 22:06
Lokalizacja: k/Krakowa
Kontakt:

#9

Post napisał: mitek » 06 sty 2012, 16:44

Niestety podłączyłem stary sterownik no i jest tam 5V no i działa normalnie więc uszkodzenie pomijam.
Natomiast jak podłącze pikocnc to tak jak by gubił kroki....

[ Dodano: 2012-01-06, 17:10 ]
wiec tak na starym sterowniku mam:

+COM... 5.01V
CP... 5V lub zaczyna opadać do 4,80 gdy oś jest w ruchu czyli coś tam leci...
DIR... 5V lub 0,27V zależy jaki kierunek

natomiast na PikoCNC mam:
+COM... 4.69V
CP... tu mam inaczej bo w czasie bez pracy jest 0,22V a gdy mam klikam strzałką mam też 0,22V
DIR... 4,69V lub 0,22V zależy jaki kierunek


Mam nadzieje że nic nie uwalone

[ Dodano: 2012-01-06, 17:16 ]
Maszyna też reaguje na kierunek z tym że tak "pryka" coś się tam przemieszcza ale nieznacznie :( przy wielu kombinacjach ustawień...

[ Dodano: 2012-01-06, 17:44 ]
dodam że sprawdzałem na dwóch zasilaczach 12V (12V - 1,2A i od PCta)


Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 4017
Rejestracja: 15 lis 2006, 22:01
Lokalizacja: Tarnobrzeg

#10

Post napisał: Leoo » 06 sty 2012, 19:50

cosimo pisze:Faktycznie może tutaj trzeba więcej niż 5V do sterowania wejść.
Czym Kolega buforuje wyjścia procesora?
Może wystarczy zmienić konfigurację wyjścia na active L?
Zamiast tego można dołożyć inwerter w postaci tranzystora NPN z opornikiem 2k2 w bazie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”