Zapamiętywanie punktów w Mach3

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
maryushr
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 60
Rejestracja: 26 mar 2012, 20:10
Lokalizacja: Kęty

Zapamiętywanie punktów w Mach3

#1

Post napisał: maryushr » 10 sty 2013, 19:11

Witam,

chciałbym się dowiedzieć, czy jest w Machu opcja, która pozwoliłaby zapamiętać punkt nad którym aktualnie znajduje się narzędzie? Chciałbym aby maszyna "nauczyła" się kilku punktów i poruszała się pomiędzy nimi liniowo.



Tagi:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 7441
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#2

Post napisał: bartuss1 » 10 sty 2013, 19:36

jest


Autor tematu
maryushr
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 60
Rejestracja: 26 mar 2012, 20:10
Lokalizacja: Kęty

#3

Post napisał: maryushr » 10 sty 2013, 20:18

Super:) A można wiedzieć w jaki sposób mogę to wykonać?


qqaz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1536
Rejestracja: 28 sty 2007, 16:12
Lokalizacja: Łódź

#4

Post napisał: qqaz » 12 sty 2013, 18:35

Chyba kol Dziabi3 coś takiego prponował (pytać człowieka!!!):


Dim z As Currency
Dim y As Currency
Dim x As Currency

x = GetParam("XDRO")
y = GetParam("YDRO")
z = GetParam("ZDRO")
code "G01 X" & x & " Y" & y & " Z" & z & " F200 M5"

wkleić pod stworzony przycisk


-potem wciskamy "start teach"
-jedziemy na dany punkt jogem lub klawiszami
-wciskamy przycisk który utwozylismy pozyca zostaje zapamiętana
-dalej jedziemy na inny punkt znowu przycisk
-wciskamy "stop Teach"
-wciskamy "Load/Edit"
i pojawia sie kod w okienku programu

[ Dodano: 2013-01-12, 18:38 ]
No daleko nie było
https://www.cnc.info.pl/topics45/tryb-u ... 518,10.htm

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 7441
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#5

Post napisał: bartuss1 » 12 sty 2013, 20:39

był w machu jeden z tych dodatków nauka coś tam ze jedziesz strzalkami od do i zapisuje sie program


dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 874
Rejestracja: 13 sie 2009, 16:15
Lokalizacja: xxx

#6

Post napisał: dziabi3 » 13 sty 2013, 00:13

tak dokładnie tylko trzeba sobie utworzyć przycisk scrinerem i wkleić tam skrypt który widnieje wyżej

Bartus jest taki przycisk tylko on zapamiętuje komendy wpisywane w linie mdi a ten mój skrypcik pozwala na najazd na dany punkt strzałkami czy tez jogem i po wciśnięciu przycisku robi wpis do lini mdi za nas i nie trzeba klepać godzinami w linie mdi , można sobie dodać co się chce aby w g codzie potem było z resztą widać wyżej jak to jest zrobione , prosto ale skutecznie
Mach3 + CSMIO = :-) :-) :-)


Autor tematu
maryushr
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 60
Rejestracja: 26 mar 2012, 20:10
Lokalizacja: Kęty

#7

Post napisał: maryushr » 13 sty 2013, 13:12

dziabi3 pisze:tak dokładnie tylko trzeba sobie utworzyć przycisk scrinerem i wkleić tam skrypt który widnieje wyżej
Już prawie, wiem o co chodzi, tylko jak zrobić to co powyżej?


dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 874
Rejestracja: 13 sie 2009, 16:15
Lokalizacja: xxx

#8

Post napisał: dziabi3 » 13 sty 2013, 13:42

ściągnij program scrin4 pl albo nowszy z strony art softu

otwierasz plik 1024 set

klikasz potem w ikonkę button i stawiasz sobie przycisk gdzie chcesz , potem klikasz w nią i zaznaczasz opcje vb script function

zapisujesz wychodzisz

wchodzisz do macha i w operator wybierasz edit button script

w okienko co ci się wyświetli wklejasz scrypt i robisz zapisz i wio
Mach3 + CSMIO = :-) :-) :-)


erminsterio
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 18
Rejestracja: 02 sie 2017, 19:52
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Zapamiętywanie punktów w Mach3

#9

Post napisał: erminsterio » 06 wrz 2018, 21:23

Czy temat jeszcze żyje ?
Gdyż potrzebuje czegoś takiego ale na 4 osie gdyż posiadam maszynę na dwie bramy ale X i Y chodzą na jednym sterowniku ale są dwie osobne Z więc tylko 4 osie. I potrzebuje stworzyć dość dużo tych punktów właśnie tymi 4 osiami czy ktoś coś pomoże ?


wieslawbarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 833
Rejestracja: 05 gru 2006, 22:28
Lokalizacja: Bielsko Biała

Re: Zapamiętywanie punktów w Mach3

#10

Post napisał: wieslawbarek » 14 wrz 2018, 20:46

W zakładce Mdii jest opcja Start teach

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”