Zamiennik silnika krokowego

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

Autor tematu
jarbia
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 370
Rejestracja: 22 sie 2012, 13:21
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Zamiennik silnika krokowego

#1

Post napisał: jarbia » 22 wrz 2017, 08:09

Witam

Czym byście takie coś zastąpili aby nie uszkodzić istniejącego już sterownika ?
Nigdzie nie mogę go szybko kupić .
Pacjent :
Silnik Krokowy KOLLMORGEN CTP21NSF39NAA11
Parametry 3,9 A 2,3V 1,41 Nm 1,8 stop/krok
Standard NEMA 23 oś 6.35 mm
Cztery przewody

(Podnosi tylko stół tzn teraz nie daje rady ).

Pozdrawiam



Tagi:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5224
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#2

Post napisał: adam Fx » 22 wrz 2017, 18:06

jarbia pisze:Podnosi tylko stół tzn teraz nie daje rady
a to czemu ? rozbierałeś go ? silniki raczej same z siebie rzadko się psuja chyba ze go rozbierasz wtedy traci moment.
jarbia pisze:aby nie uszkodzić istniejącego już sterownika
nie wiem do ilu masz ster. ale ogólnie szukaj silnika o prądzie nie większym niż prąd sterownika i o jak najmniejszym napięciu
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
jarbia
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 370
Rejestracja: 22 sie 2012, 13:21
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

#3

Post napisał: jarbia » 22 wrz 2017, 20:26

Nie rozbierałem go. Kupiłem maszynę i silnik nie daje rady podnieść stolika, gubi kroki. Silnik jest oryginalny. Tylko przy bardzo małych prędkościach daje radę. Sterownik jest zintegrowany z płytą główną więc zaczynam od tego silnika.


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#4

Post napisał: dance1 » 22 wrz 2017, 21:03

może ten stolik się gdzieś przycina? nie jest to jakieś monstrum także sprawdziłbym na początek działanie całego "mechanizmu" od podnoszenia.
I don't like principles, I prefer prejudices


Autor tematu
jarbia
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 370
Rejestracja: 22 sie 2012, 13:21
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

#5

Post napisał: jarbia » 22 wrz 2017, 22:21

Cały dzień z tym walczyłem .Stół jest aluminiowy ale dość ciężki solidny o wymiarach 1000 x600 na czterech śrubach trapezowych z teflonowymi łożyskami .Silnik napędza śruby łańcuchem plastikowym.
Niestety nie wiem jak to chodziło jak było sprawne wydaje się ,że lekko nie chodzi .
Jak osobno kręcę poszczególnymi śrubami to chodzą wydaje się lekko ale po spięciu łańcuchem i po przykręceniu stołu już gorzej .
Niestety silnik nie ma osobnego sterownika, jest na płycie głównej ,której nie chcę uszkodzić .
Nigdy bym nie pomyślał ,że będę miał z taką prostą rzeczą kłopot.
pozdr.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5224
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#6

Post napisał: adam Fx » 23 wrz 2017, 03:36

a no widzisz .. więc zakładając że zaprojektowane i wykonanie było OK i działało z tym silnikiem to co ma dać wymiana silnika na nowy?
jeśli stertownik jest zintegrowany to zgaduje że dla wszystkich osi obsługuje takie samie silniki - podmień silnik z innej osi nawet bez przepinania ster. i zobacz cy pociągnie.

obstawiam awarie mechaniczną (o ile to wcześniej działało) np. stół ciągnie nie równo przekasza i sie przycina ...

przydało by się więcej szczegółów co za sterowanie jak wygląda stół i maszyna- zdalne to ciężko coś doradzić
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
jarbia
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 370
Rejestracja: 22 sie 2012, 13:21
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

#7

Post napisał: jarbia » 23 wrz 2017, 11:39

Zamienić silników nie mogę bo pozostałe to serwomotory i do nich sterowniki są osobne.
Przy ustawianiu za punkt odniesienia wziąłem bramę osi X i ustawiłem co do 0,1mm odległość stołu do niej.Po obniżeniu stołu odległości są zachowane ,tak że kręci(jak już ukręci trochę ) wszystkimi śrubami równo.
Problem pewnie występuje na nakrętkach teflonowych , po skręceniu stołu muszą się odchylać od pionu i blokować ale jak to sprawdzić ?
Zrobię fotki i zapodam.
pozdr.

[ Dodano: 2017-09-24, 01:58 ]
Tak to wygląda .

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Autor tematu
jarbia
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 370
Rejestracja: 22 sie 2012, 13:21
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

#8

Post napisał: jarbia » 24 wrz 2017, 13:40

Problem rozwiązany :grin:
Poprzedni właściciel wgrał jakąś niewłaściwą wersję firmware (może dlatego się pozbył maszyny bo mu nie działała prawidłowo a ja nie mogłem tego sprawdzić bo brakowało kilku rzeczy do uruchomienia no i była sprzedawana jako niesprawna).
Po upgradzie do właściwej wersji zetka ruszyła prawidłowo.
Dziękuję za chęć pomocy w rozwiązaniu problemu.
pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”