Zamiana chińskiego falownika

zamiana chińskiego falownika

Dyskusje dotyczące silników elektrycznych i falowników.

Moderator: MODERATORZY


Autor tematu
PaWuj
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 4
Rejestracja: 10 lut 2017, 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Zamiana chińskiego falownika

#1

Post napisał: PaWuj » 14 lis 2017, 20:09

Witam!

Od jakiegoś czasu posiadam chiński ploter frezujący 6040Z 1.5 kW 4 osie. Bardzo szybko zaczął się problem z maszyną. Otóż w czasie pracy Mach3 wyrzuca błąd o podłączeniu przewodu usb. Przyczyną są zakłócenia jakie sieje chiński falownik. Próbowałem wiele sposobów zabezpieczenia sieci przed zakłóceniami falownika ale żaden nie dał trwałego rozwiązania. Na czeskim forum znalazłem post gościa co miał identyczny problem. Rozwiązał go poprzez podłączenie maszyny na osobnym bezpieczniku, komputer zaś dodatkowo podłączał przez UPSa... Ponieważ moja maszyna stoi "gościnnie" u znajomych kolegi - do dyspozycji mam tylko jedno gniazdko. Za gniazdkiem zamontowałem dodatkowo licznik żeby można się rozliczać za prąd. Po przeczytaniu czeskiego forum za licznikiem zamontowałem dwa bezpieczniki - z jednego podłączałem tylko komputer a z drugiego samą maszynę. Dodatkowo kupiłem filtr EMI przez który podłączałem skrzynkę ze sterownikiem i falownikiem. Na 2-3 miesiące sprawa jakby ucichła. Tj nie było żadnych komunikatów o problemach z połączeniem. Ostatnio niestety znów się zaczęły pojawiać... Czasem wystarczy rozłączyć maszynę na kilka minut i potem działa normalne. Innym razem przy każdej próbie rozpoczęcia frezowania zatrzymuje się. Cierpliwość moja się wyczerpała i skoro przyczyna leży po stronie falownika postanowiłem go zamienić na inny (oczywiście dobrany do wrzeciona które mam).
znalazłem coś takiego:
https://www.eldar.biz/falownik-wektorow ... 5e20f.html
lub
http://allegro.pl/falownik-lg-ls-sv015i ... 29243.html
Oba mają wbudowane filtry EMI - choć przed chińskim falownikiem też jest filtr tle że gówno daje....
Warto wymienić na jeden z wyżej zamieszczonych falowników??
Załączniki
IMG_0278.JPG
IMG_0280.JPG
IMG_0276.JPG


PaWuj


fulcrum29
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 12 lis 2017, 14:08

Re: Zamiana chińskiego falownika

#2

Post napisał: fulcrum29 » 16 lis 2017, 23:01

W obecnych czasach siec energetyczna zasmiecona jest strasznie.Zasilacze impulsowe,silniki klatkowe z falownikami jako stopnie sterujace..itd itd.W mojej obecnej pracy mielismy narastajacy problem z roznymi dziwnymi awariami..np elektroniczne swietlowki paliły sie po 3-4 dniach..mam tu na mysli chinskie balancery do swietlowek zamiast archaicznych starterow...
Problem zanikł gdy na poczatku zasilania linii do firmy Zaklad Energetyczny na nasza prosbe i kase...zainstalował baterie kondensatorów...Moze u Ciebie jest podobnie?i łapiesz zakłocenia z sieci energetycznej?


Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1579
Rejestracja: 11 wrz 2008, 15:04
Lokalizacja: Poznań

Re: Zamiana chińskiego falownika

#3

Post napisał: Andrzej 40 » 18 lis 2017, 22:32

Patrząc na zdjęcia nie widzę ekranowania przewodów. Jest? Czy nie podłączone wejście "E" falownika wg instrukcji ma być podłączone do PE czy może do trzeciej fazy?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Elektryczne / Falowniki”