Zakup Traub TND 360

Zakum Maszyny, Pytanie

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

Autor tematu
paweł _st
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 12
Rejestracja: 13 cze 2018, 10:20

Zakup Traub TND 360

#1

Post napisał: paweł _st » 03 wrz 2019, 08:24

Witam,

Jeżeli temat jest w złym dziale, to proszę o przeniesienie.
Do zakupienia mam maszynę Traub TND 360. Maszyna w cenie złomu i o takim wyglądzie, mimo tego zainteresowany jestem zakupem.
Maszyna stoi od roku w garażu, pokryła się rdzawym nalotem, nie działa monitor (to jestem w stanie ogarnąć), zastanawia mnie tylko kwestia oprogramowania.
Czy przez ten czas maszyna mogła „zgubić” oprogramowanie?
Na co się przygotowywać? Chodzi mi o kwestie oprogramowania i związane z tym koszty.
Elektrycznie po podłączeniu maszyna się wzbudza, wiadomo, z uszkodzonym monitorem nic więcej nie jestem w stanie określić.

Pozdrawiam
Paweł




dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2981
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

Re: Zakup Traub TND 360

#2

Post napisał: dance1 » 03 wrz 2019, 08:55

w tak starej maszynie (lata 80) przygotuj się lepiej na wymianę sterowania, bo to że się wzbudza o niczym jeszcze nie świadczy, raczej na monitorze się nie skończy.
I don't like principles, I prefer prejudices


lepi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 596
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Zakup Traub TND 360

#3

Post napisał: lepi » 03 wrz 2019, 09:17

Dokładnie. Nowe sterowanie i maszyna pewnie pochodzi następne 20 lat. To są pancerne maszyny.


Autor tematu
paweł _st
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 12
Rejestracja: 13 cze 2018, 10:20

Re: Zakup Traub TND 360

#4

Post napisał: paweł _st » 03 wrz 2019, 12:44

Czyli ogólnie liczyć się z odbudową, bo na pewno nie ma szans, żeby odpaliła po wymianie monitora, ze względu na długi okres braku zasilania?


lepi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 596
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Zakup Traub TND 360

#5

Post napisał: lepi » 03 wrz 2019, 14:46

Dwa razy kupiłem z padniętym monitorem i dwa razy robilem sterowanie od zera. Za trzecim razem nawet nie odpaliłem tylko od razu wymiana 😁


atlc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 801
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zakup Traub TND 360

#6

Post napisał: atlc » 04 wrz 2019, 00:14

Ten Traub to ze Śląska?:)

Mam taką maszynę, prawdziwy pancernik, ale nastaw się na montaż nowego sterowania.


Autor tematu
paweł _st
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 12
Rejestracja: 13 cze 2018, 10:20

Re: Zakup Traub TND 360

#7

Post napisał: paweł _st » 04 wrz 2019, 09:18

atlc pisze:
04 wrz 2019, 00:14
Ten Traub to ze Śląska?:)

Mam taką maszynę, prawdziwy pancernik, ale nastaw się na montaż nowego sterowania.
Maszyna jest w Niemczech, ja jestem w Niemczech obecnie. Ok, to nie będę się cackał, wsadzę nowe sterowanie.


Autor tematu
paweł _st
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 12
Rejestracja: 13 cze 2018, 10:20

Re: Zakup Traub TND 360

#8

Post napisał: paweł _st » 05 wrz 2019, 10:19

Panowie, a jaki koszt sterowania do tej maszyny? na co zmienialiście?


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2981
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

Re: Zakup Traub TND 360

#9

Post napisał: dance1 » 05 wrz 2019, 13:23

ja osobiście chińskie szgh mogę polecić https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 48999.html
I don't like principles, I prefer prejudices

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”