Zakup frezarki AVIA 25

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1870
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

Zakup frezarki AVIA 25

#1

Post napisał: rc36 » 18 paź 2016, 15:19

Witam. Przymierzam się do zakupu frezarki jak w temacie, ale mam pytanie, czy 4500zł to dobra cena i w razie chęci odsprzedaży odzyskam te pieniądze. Frezarka pracuje cicho, tryby nie klekotają, przeleciałem czujnikiem po stole i maksymalna odchyłka to 0,05mm. Jeszcze pytanie jak uruchamia się posuwy przyspieszone bo ja tam nie widzę żadnego guzika od przyspieszonych posuwów.

Obrazek

Obrazek



Tagi:


Rybiarz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 446
Rejestracja: 10 lip 2015, 13:33
Lokalizacja: Płock

#2

Post napisał: Rybiarz » 18 paź 2016, 16:13

Jeszcze jeśli nie ma dużego bicia na wrzecionie to cena dobra,zazwyczaj zaczynają się dwa razy wyżej


TwinB
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 170
Rejestracja: 02 sty 2016, 17:59
Lokalizacja: Polska

#3

Post napisał: TwinB » 18 paź 2016, 16:42

cena mysle ze dobra, zas ta frezarka nie ma przyspieszonych posuwów i lewych obrotów wrzeciona
ma za to inne zalety :mrgreen:

Awatar użytkownika

Autor tematu
rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1870
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

#4

Post napisał: rc36 » 18 paź 2016, 17:01

Słuszna uwaga z tym wrzecionem, tego jeszcze nie sprawdziłem :oops: może jest jeszcze coś na co trzeba zwrócić uwagę?


TwinB
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 170
Rejestracja: 02 sty 2016, 17:59
Lokalizacja: Polska

#5

Post napisał: TwinB » 18 paź 2016, 18:34

sprawdz wszystkie przełożenia prędkości wrzeciona i posuwów, no zerknij tez na prowadnice i stan śrub oraz nakrętek trapezowych
Powinna miec tabliczkę znamionowa z rokiem produkcji i dodatkową jeśli miała remont kapitalny
wg DTR kwalifikowała sie do remontu po 12 latach jesli pracowała w fabryce

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#6

Post napisał: syntetyczny » 18 paź 2016, 21:44

za tą cenę bym brał. Ja swoją do remontu drożej kupiłem.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

Autor tematu
rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1870
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

#7

Post napisał: rc36 » 18 paź 2016, 22:32

Też myślę, że to dobra cena biorąc pod uwagę niezły stan techniczny tej maszynki, ale przed zakupem jeszcze sprawdzę wszystkie biegi itp.


TwinB
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 170
Rejestracja: 02 sty 2016, 17:59
Lokalizacja: Polska

#8

Post napisał: TwinB » 19 paź 2016, 08:55

Jak by co to mam DTR


Natan5064
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 360
Rejestracja: 06 sty 2015, 00:45
Lokalizacja: Konin

#9

Post napisał: Natan5064 » 19 paź 2016, 14:36

Takie maszyny mam w robocie, nie są tam śruby kulowe przypadkiem ???

Awatar użytkownika

Autor tematu
rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1870
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

#10

Post napisał: rc36 » 19 paź 2016, 16:02

TwinB pisze:Jak by co to mam DTR
Jeśli masz w formacie PDF to chętnie bym przygarnął taki DTR.
Natan5064 pisze:Takie maszyny mam w robocie, nie są tam śruby kulowe przypadkiem ???
Z tego co widziałem to są tam śruby raczej trapezowe, ale sprawdzę to jeszcze.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”