Zakup corela


Autor tematu
Witkacy8
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 87
Rejestracja: 03 kwie 2006, 20:48
Lokalizacja: Marzęcice

Zakup corela

#1

Post napisał: Witkacy8 » 19 gru 2010, 08:29

Witam.
Zamierzam zakupić corel draw ,
skąd najtaniej,
która wersja żeby dobrze współpracowała z Mach 3,
chyba że polecacie inne programy do współpracy z machem.
Ma to być wersja komercyjna.



Tagi:

Awatar użytkownika

Inf-el
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 573
Rejestracja: 22 cze 2004, 18:41
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#2

Post napisał: Inf-el » 19 gru 2010, 17:33

Jedna z tańszych wersji to CorelDraw X5 H&S PL za 330 zł, ale nie do użytku komercyjnego, bo ten już kosztuje 858 zł.
Corel będzie eksportował do plików plt, hpgl, dxf co umożliwia wykorzystanie w Machu.


Autor tematu
Witkacy8
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 87
Rejestracja: 03 kwie 2006, 20:48
Lokalizacja: Marzęcice

#3

Post napisał: Witkacy8 » 19 gru 2010, 18:01

Inf-el pisze:Jedna z tańszych wersji to CorelDraw X5 H&S PL za 330 zł, ale nie do użytku komercyjnego, bo ten już kosztuje 858 zł.
Ale czy to jest wersja komercyjna?
A co powiecie na program educad ?


pulek
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 95
Rejestracja: 14 paź 2009, 12:13
Lokalizacja: NWM

#4

Post napisał: pulek » 19 gru 2010, 18:10

ale to tobie ma pasować a nie komuś. Kiedyś testowałem EduCad'a pliki i o niebo lepiej niż corel generuje HPGL co przy CNC jest dość ważne... Pobierz wersję demo i jeśli Ci pasuje to kupuj, jeśli nie to szukaj dalej.

Awatar użytkownika

maz
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 894
Rejestracja: 20 cze 2007, 22:55
Lokalizacja: Blachownia
Kontakt:

#5

Post napisał: maz » 19 gru 2010, 18:12

Pod koniec roku to sie nie kupuje oprogramowania. W nowym roku wyjdzie cos lepszego, tamto stanieje. Jak kupowalem sobie corela, to tak niestety zrobilem, ze teraz musze prosic znajomego, zeby mi w starszej wersji zapisywal, bo nowych nie moge otworzyc.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale :-)
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe ;-)

Awatar użytkownika

tom22
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 479
Rejestracja: 22 lis 2008, 18:29
Lokalizacja: Mazowsze

#6

Post napisał: tom22 » 19 gru 2010, 18:22

Spokojnie wystarczy Corel9 - widziałem na allegro za 100zł ktoś sprzedaje, pewnie można trafić i taniej - ja do Macha używam Corela7 i nie ma problemów.


Autor tematu
Witkacy8
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 87
Rejestracja: 03 kwie 2006, 20:48
Lokalizacja: Marzęcice

#7

Post napisał: Witkacy8 » 19 gru 2010, 18:27

Tak,ale ja muszę kupić to do końca stycznia max,
więc muszę coś wybrać już teraz.

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1712
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

#8

Post napisał: gaspar » 19 gru 2010, 22:08

tom22 pisze:Spokojnie wystarczy Corel9 - widziałem na allegro za 100zł ktoś sprzedaje, pewnie można trafić i taniej - ja do Macha używam Corela7 i nie ma problemów.
To ten ktoś nie wie ile to jest warte!

Jeśli do cnc to 9 jest super i taką również posiadam. Udało mi się ją nabyć 2 lata temu za 500zl! (w tym czasie w tej cenie była 12) Cały pic polega na tym, że 11 i 12 przekłamywała na wymiarach przy eksporcie do hpgl, stąd i 9 jest w cenie. Słyszałem, że X3 i X4 już nie przekłamują na wymiarach, ale nie sprawdzałem tego.

Dużo graweruje i nie wyobrażam sobie pracy bez Corela 9.0 (mam jeszcze 11 ale jej użyteczność w cnc jest praktycznie żadna) Educada również posiadam i ze swojej strony też polecam. To chyba najtańszy cad na rynku... (Przydatny przy owiercaniu różnych elementów lub wycinaniu)
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Awatar użytkownika

maz
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 894
Rejestracja: 20 cze 2007, 22:55
Lokalizacja: Blachownia
Kontakt:

#9

Post napisał: maz » 19 gru 2010, 22:41

Potwierdzam, ze 9 jest najlepsza, zarowno w cnc, jak w grafice wektorowej.
Wersja 8 nie miala mozliwosci wygladzania krawedzi i przy zapisie/odczycie wystepowaly zalamania przy krzywych.
Natomiast w 9 ju to bylo poprawione. Reszta nowszych coreli, to tylko dodawanie bajerow.
9 to taki XP, mimo, ze stary to dobry, a nowsze, nie koniecznie lepsze.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale :-)
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe ;-)


Autor tematu
Witkacy8
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 87
Rejestracja: 03 kwie 2006, 20:48
Lokalizacja: Marzęcice

#10

Post napisał: Witkacy8 » 01 sty 2011, 11:29

Co to jet za wersja Special Edition ?
Podajcie mi namiary na Corela 9 ,dla mnie konieczna jest faktura!!!
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CorelDraw”