Wyznaczanie środka okręgu - program/arkusz/skrypt

Oprogramowanie i systemy pomiarowe

Autor tematu
G-kot
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 31
Rejestracja: 31 paź 2012, 07:58
Lokalizacja: WRC

Wyznaczanie środka okręgu - program/arkusz/skrypt

#1

Post napisał: G-kot » 06 lis 2015, 07:53

Często muszę bazować krążek na stole i wyznaczyć jego środek.
Na piechotę jest to dość żmudne. { X0=(X1+X2/2), Y0=(Y1+Y2/2) }

Znacie jakiś soft, który wyznaczał by środek okręgu po podaniu trzech punktów leżących na jego obwodzie ?

Jestem ambitny, a że potrzeba matką rozwoju, postanowiłem napisać taki arkusik kalkulujący samemu.
Niestety utknąłem na dwóch równaniach z dwiema niewiadomymi :oops:



Tagi:


zibi
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 978
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

#2

Post napisał: zibi » 07 lis 2015, 11:14

NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


ASOR
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 167
Rejestracja: 18 sty 2011, 18:13
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#3

Post napisał: ASOR » 07 lis 2015, 11:37

Chodzi o ustawianie środka otworu przy obróbce? Stosuje dwie metody. Szybsza, ale ograniczona do mniejszych otworów to zamocowanie we wrzecionie diatestu. Po wstępnym ustawieniu na oko albo linijkę ręcznie przesuwam wrzeciono tak aby odczyt diatestu przy obrocie był stały, wtedy wrzeciono jest w środku otworu. Zajmuje to 2-5 minut.

Drugi sposób, przydatny przy dużych otworach to użycie czujnika krawędzi (elektronicznego albo woblera). Czujnik ustawiam mniej więcej w środku otworu. Jadę do styku z krawędzią po X w kierunku na minus. Ustawiam wartość X na 0. Jadę w prawo (na +) do styku z krawędzią. Wartość wspórzędnej X dzielę na pół i wpisuję jako bierzące X. Cofam po X na zero. Wrzeciono jest ustawione w środku otworu w X. Teraz w podobny sposób ustawiam Y. Najpierw na minus do styku, ustawiam zero. Potem na plus, wspórzędną Y dzielę na pół. środek otworu jest w 0,0.

W sumie opis jest bardziej skomplikowany niż zrobienie tego na maszynie.


Autor tematu
G-kot
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 31
Rejestracja: 31 paź 2012, 07:58
Lokalizacja: WRC

#4

Post napisał: G-kot » 07 lis 2015, 14:23

ASOR pisze:Chodzi o ustawianie środka otworu przy obróbce?
Tak jest chodzi dokładnie o to. Niestety mój pryncypał nie wyposażył mnie w niemal żadne przyrządy pomiarowe. Zostaje mi więc poradzić sobie każdym innym sposobem.
zibi pisze:Każdy autocad to umie.
No pewnie, że każdy CAD umie. Cokolwiek pracujące na wektorach potrafi, a idąc za tokiem nauczania szkoły podstawowej, to na kartce każdy szóstoklasista to umie.
Chodzi mi jednak o wyliczenie tego punktu.

Interesujący algorytm - przystępuję do arkusza kalkulacyjnego :mrgreen:


zibi
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 978
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

#5

Post napisał: zibi » 07 lis 2015, 14:25

W linku jest algorytm, zajrzałeś chociaż?
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


Autor tematu
G-kot
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 31
Rejestracja: 31 paź 2012, 07:58
Lokalizacja: WRC

#6

Post napisał: G-kot » 07 lis 2015, 14:27

O tym mówi ostatnie zdanie...


zibi
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 978
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

#7

Post napisał: zibi » 07 lis 2015, 14:30

Ok, jeśli dobrnąłeś do dołu strony są tam linki do wersji skróconej. http://imageshack.com/f/3xokrgprzechodzcyprzez3pup
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Oprogramowanie pomiarowe”