Wyszukiwanie użytkowników po miejscu zamieszkania

Opinie, uwagi, propozycje czyli wszystko o tym forum

rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1296
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Wyszukiwanie użytkowników po miejscu zamieszkania

#11

Post napisał: rdarek » 05 sie 2019, 10:11

piromarek pisze:
05 sie 2019, 07:01
Tu nie chodzi o przymus podawania lokalizacji a o filtr w wyszukiwarce.
Jestem nieco odmiennego zdania lokalizacja powinna być obowiązkowa.
Drobny przykład tak z "pały" jeśli ktoś poda Gdańsk czy Gdynia to już widzę jak go wszyscy znajdują a domokrążcy nachodzą. A łatwiej jest zaoferować pomoc komuś z okolicy niż by miało się okazać, że zobligowaliśmy się podjechać go gościa z Krakowa :?
piromarek pisze:
05 sie 2019, 07:01
Jeśli ktoś dobrowolnie podaje widoczny w loginie lokalizator to jego decyzja.
Co prawda nie jestem pewien co z RODO i czy to jest zgodne z literą prawa.
Zaraz pewnie admin to usunie ze stopki :-) .
Chociaż wirtualne osoby chyba pod to nie podlegają. Mało kto używa na forum swojego prawdziwego nazwiska.
W tym kraju doszło do ABSURDÓW pod tytułem RODO. Niedługo wpadną na pomysł, że powinniśmy chodzić w jednakowych workach z wyciętymi otworami na oczy aby ochronić nasze dane a wszystko w imię RODO.
Idąc tym tokiem myślenia powinniśmy jeździć samochodami bez tablic rejestracyjnych bo przecież można po nich namierzyć właściciela ;) :mrgreen:. Firmy nie powinny wystawiać faktur bo trzeba wpisać dane klient a co na to RODO?
Czy ktoś wie co ma na celu RODO i o co w tym chodzi?
Założę się że niewielu ludzi, a RODO ma za zadanie chronić nasze dane szczególnie te wrażliwe zebrane w cyfrowych bazach danych przed handlem nimi a nie żeby nauczyciele w klasie wywoływali ucznia po numerze w dzienniku. Wymyślono to po to aby utrudnić pracę różnym oszustom i naciągaczom, aby z banków zakładów nie wypływały bezkarnie nasze szczegółowe wrażliwe dane, a nie żeby do nicku przypisać jakiś region ;).
Kiedyś miałem taki przypadek, trafiłem do naszej lokalnej Straży Miejskiej i akurat była tylko Pani obsługująca monitoring miejski a że miała otwarte drzwi to zaczęliśmy rozmawiać. W pewnym momencie pada tekst: Niech pan się nie patrzy na monitory Pan się odwróci bo RODO i będę musiała ....... :mrgreen: Ale przez okno tę samą ulicę to można już obserwować :mrgreen: i co RODO na to :mrgreen:




jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3311
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

Re: Wyszukiwanie użytkowników po miejscu zamieszkania

#12

Post napisał: jasiu... » 05 sie 2019, 16:33

Może do lokalizacji, dla tych, co chcą, dołożyć pierwsze dwie cyfry kodu pocztowego? Tylko nadal mnie nie przekonuje, że to ma sens. RODO nic nie ma do danych, które sam dobrowolnie udostępniłeś publicznie, bądź w jakiejś grupie (np. widoczny dla zarejestrowanych).

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1126
Rejestracja: 03 sty 2007, 14:27
Lokalizacja: Wiedeń

Re: Wyszukiwanie użytkowników po miejscu zamieszkania

#13

Post napisał: grg12 » 05 sie 2019, 18:02

Pierwsze dwie cyfry kodu pocztowego będzie działało tylko dla Polski... Jaki problem podać nazwę miasta? Z wyjątkiem "Lądek Zdrój" powinno być wystarczająco jednoznaczne :)


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2671
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyszukiwanie użytkowników po miejscu zamieszkania

#14

Post napisał: strikexp » 06 sie 2019, 11:54

piromarek pisze:
05 sie 2019, 07:01
Lepiej by to działało jakby było tak jak w OLX.
Ale przy rejestracji musiałbyś wpisać miejscowość z kodem pocztowym.

Chyba, że działa to inaczej i aplikacja zaczyta położenie IP komputera od Dostawcy neta.
Nie do końca wiem jak to działa, ale powiedzmy chodzi mi o mechanizm używany na przykład przez aplikacje pogodowe , które proszą o zgodę a potem umieszczają Cię na mapie.

pzdr
To są aplikacje które kosztują kupę kasy... nie ma nic za darmo. Czasami korzystają też z płatnych usług geolokalizacyjnych.

Jednak najlepiej byłoby chyba wpisać współrzędne GPS znalezione nawet na wikipedii według miejscowości. Tylko narysować to potem na mapie nie jest wcale łatwo. Mapa jest płaska, a współrzędne GPS są sferyczne. Próbowałem takie coś robić i nie wychodziło.
Można użyć umieszczania punktów na mapie google. Ale coś tam pozmieniali w regulaminie i nie wiem czy obecnie jest to darmowe...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „www.cnc.info.pl”