Wysuwanie konika w pracy auto

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
Viincent
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 26
Rejestracja: 23 lut 2017, 06:13
Lokalizacja: Środa

Wysuwanie konika w pracy auto

#1

Post napisał: Viincent » 06 maja 2019, 20:49

Witam. Mam nową (wyprodukowana w 2002roku :D) maszynę tokarkę Dainichi na Fanuc 18i-T. Chciałbym, żeby pedał konika działał w pracy jog i w automacie. Teraz żeby odjechać / dojechać konikiem muszę przechodzić z pracy auto na jog -> dojechać konikiem -> z powrotem ustawić pracę auto. Produkcja jest masowa i jest to bardzo uciążliwe. Czy ktoś wie który parametr jest za to odpowiedzialny? Przeczytałem już manual i parametr instrukcję od początku do końca i nie znalazłem..




Piotrek211
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 19
Rejestracja: 24 gru 2017, 12:10
Lokalizacja: SC

Re: Wysuwanie konika w pracy auto

#2

Post napisał: Piotrek211 » 06 maja 2019, 21:21

Nie wiem, czy w trybie AUTO jest możliwe aktywowanie ręcznego wysuwu pinoli konika. Podobnie jak z otwieraniem i zamykaniem szczęk, które z przycisku czy pedału możliwe jest zazwyczaj jedynie w trybie ręcznym.

Może lepszym rozwiązaniem byłoby wysuwanie konika za pomocą M funkcji w programie. W zależności od producenta maszyny kody mogą się różnić, ale jeśli masz dokumentację to powinieneś znaleźć tam listę funkcji M. Przykładowo na mori wykorzystuje się do tego M25/26.


Autor tematu
Viincent
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 26
Rejestracja: 23 lut 2017, 06:13
Lokalizacja: Środa

Re: Wysuwanie konika w pracy auto

#3

Post napisał: Viincent » 06 maja 2019, 21:52

No właśnie robię detal na mimośrodzie z dwoma nakiełkami i w połowie procesu muszę przełożyć ręcznie nakiełki, więc przez m-kod mnie nie satysfakcjonuje. Kiedyś miałem maszynę która miała taki sam problem i jeden serwisant mi to znalazł, ale już z nim niestety nie mam kontaktu.


Piotrek211
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 19
Rejestracja: 24 gru 2017, 12:10
Lokalizacja: SC

Re: Wysuwanie konika w pracy auto

#4

Post napisał: Piotrek211 » 06 maja 2019, 23:40

Powinieneś mieć w schematach elektrycznych strony dotyczące ustawień poszczególnych parametrów. Przykład poniżej.

ELEKTRICAL DIAGRAM.pdf
Parametry
(1.13 MiB) Pobrany 6 razy

Jeśli nie, to wydaje mi się, że jedyna opcja to szukanie w drabince PLC parametru, który odblokowałby możliwość sterowania konikiem w AUTO, bo w ogólnych parametrach maszyny raczej tego nie będzie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”