Kolejnym etapem jest narysowanie rysunku wykonawczego elementu nr 1 i wykonanie powidoku-półprzekroju złącza jako rysunek złożeniowy.
Nr wariantu wymiarowego 3.
Kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać, od czego zacząć.

Z góry dziękuję za pomoc

Bardzo dziękuję za pomoc. Czy mogę jeszcze Pana prosić o potwierdzenie, czy dobrze rozpoznałem elementy na rysunku?JacekBelof pisze: ↑18 kwie 2020, 13:21Od odczytania wymiarów gwintów (są dwa typy -dwa połączenia calowe i jedno metryczne) jest tabelka na dole, po lewej stronie:
Wariant 3:
Wymiar G to gwint calowy rurowy G1 1/4 cala
Wymiar M to gwint metryczny M64
Do rysunku będziesz potrzebował niektóre wymiary tych gwintów, znajdziesz je w pierwszym lepszym poradniku mechanika.
Co do złożenia, to półprzekrój masz już prawie gotowy, trzeba rylko zastąpić tą harmonijkę zarysu gwintu odpowiednim uproszczeniem rysunkowym, No i pozostaje dorysować półwidok, ale to już bolka z masłem.
Jak się uporasz ze złożeniem, to pozostaje przemalować z niego pojedynczy element (ten którego ma być rysunek wykonawczy), dorysować ewentualnie drugi rzut i zwymiarować.
Jeżeli są konstrukcyjnie takie same, to zupełnie normalne... czasem, łatwo żeby zliczyć ilość elementów, stosuje się oznaczenia w stylu 1.1, 1.2, 1.3, lub 1-1, 1-2, 1-3 - numer elementu, numer kolejny wystąpienia w złożeniu.jasiu... pisze:Dlaczego dwie rury mają ten sam numer 3?
Absolutnie to nie to samo!jasiu... pisze: ↑18 kwie 2020, 13:51[...] Dwójka to redukcja. Na przykłąd taka: https://www.castorama.pl/produkty/insta ... ukcje.html