Wymiarowanie krzywizn

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
Rennie
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Wymiarowanie krzywizn

Post napisał: Rennie » 26 lis 2012, 15:19

Witajcie,

Mam pytanie odnosnie wymiarowania krzywizn. Chodzi o to, ze mam rysunek techniczny wykrojnika, ktory probuje odrysowac. Mam na nim oznaczony promien duzego kola, od ktorego stworzono krzywizne wykrojnika. Zalaczony rysunek pokazuje to, jak zostal zwymiarowany. Czy szczyt tego okregu (jest bardzo duzy), powinien przypadac w miejscu, gdzie znajduje sie grot strzalki?
Chodzi mi o ogolna zasade wymiarowania. Zalozmy, ze luk jest delikatny i bardzo duzy, zbudowany po jakims bardzo duzym okregu, dlatego nie mam oznaczonego tego, gdzie powinien znajdowac sie jego srodek. Skad mam wiedziec, jak dokladnie przylozyc ten okrag do wykrojnika, skoro rysunek, ktory otrzymalam jest jedynie pogladowy?
Bede bardzo wdzieczna za pomoc, bo szukam takich informacji w internecie, przekopalam wiele stron, ale nie moge tego nigdzie znalezc.

Pozdrawiam
Załączniki
Screen Shot 2012-11-26 at 15.10.49.png
Screen Shot 2012-11-26 at 15.10.49.png (6.65 KiB) Przejrzano 2477 razy

Tagi:

yacht
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Re: Wymiarowanie krzywizn

Post napisał: yacht » 26 lis 2012, 16:43

Rennie pisze:szukam takich informacji w internecie, przekopalam wiele stron, ale nie moge tego nigdzie znalezc.
Trzeba gruntowniej przekopywać :razz: :
https://www.google.pl/search?q=rysunek+ ... =firefox-a

http://pl.scribd.com/doc/48515117/K-Pap ... techniczny

http://www.gim3.eu/materialy/wymiarowanie.pdf

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: dudis69 » 26 lis 2012, 16:47

Witajcie.
Rennie pisze:Czy szczyt tego okregu (jest bardzo duzy), powinien przypadac w miejscu, gdzie znajduje sie grot strzalki?
Chyba odwrotnie :wink:
Niekoniecznie, zależy to głównie od układu linii wymiarowy, żeby rysunek był jak najbardziej czytelny. Skoro masz krzywiznę to jest ona z reguły jakimś wycinkiem koła, a każdy punkt leżący na jego obwodzie będzie najbardziej oddalony od jego środka.
Pozdrawiam Sławek

Autor tematu
Rennie

Post napisał: Rennie » 26 lis 2012, 17:55

W takim razie w przypadku rysunku pogladowego, skad wiadomo jak skonstruowac dana krzywizne? I dziekuje za linki, ale moze jestem slepa, bo nie znalazlam tam zbyt wiele na temat wymiarowania krzywizn.

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: dudis69 » 26 lis 2012, 18:35

Rennie pisze:skad wiadomo jak skonstruowac dana krzywizne
Przy pomocy cyrkla lub krzywika. :mrgreen:
Każda krzywizna jest wycinkiem, posiada swój początek i koniec. Musisz wyznaczy środek okręgu. W zależności od wielkości promienia i usytuowania krzywizny, środek ten może się znajdować w obrysie rysowanego przedmiotu, poza nim, a nawet bardzo daleko poza pomieszczeniem w którym robisz rysunek, wtedy w ruch idzie krzywik.
Pozdrawiam Sławek

Autor tematu
Rennie

Post napisał: Rennie » 26 lis 2012, 18:44

OK, czuje, ze docieramy do sedna problemu i bardzo dziekuje za Wasza cierpliwosc :).
Mam do dyspozycji plik PDF i musze odrysowac ten wykrojnik na komputerze. Do dyspozycji mam plik z wykrojnikiem, ale przy odrysowywaniu go, wychodzi na to, ze jest bardzo niedokladny albo ja umieszczam srodek okregu w zlym punkcie. Skad mam wiedziec, gdzie go umiescic? Myslalam, ze linia wymiaru powtarza ulozenie promienia i to byla wskazowka, ale jak rozumiem, nie ma tu zadnych zasad?

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: dudis69 » 26 lis 2012, 19:15

Rennie pisze:Mam do dyspozycji plik PDF
To konwenteruj go do jakiegoś rysowalnego pliku. :mrgreen:
Ciężko to wykreślić na kompie w jakimś prostym programiku, ale może dasz radę policzyć
na kartce.
Rennie pisze:wychodzi na to, ze jest bardzo niedokladny albo ja umieszczam srodek okregu w zlym punkcie
Jeżeli znasz wartość promienia, to raczej ciężko nie wykreślić, prosta sprawa.
Natomiast jeśli R = ?, to:
Obrazek
R= [(B²/H)+4H]/8
Łączysz początek i koniec krzywizny styczną -długośc B, styczną dzielisz na pół i rysujesz prostopadłą do niej, tym samym otrzymujesz - wysokość H , w punkcie przecięcia z wierzchołkiem krzywizny i punktu na stycznej.
A skoro masz już swoje B i H ,to R już nie stanowi problemu, a nawet może się przydać przy wymiarowaniu Twojego rysunku.
Mam nadzieje że, całkiem przystępnie tłumaczę.
Tak dla przykładu dorzucę prostą konstrukcję kilu krzywizn:
Obrazek
Rennie pisze: I dziekuje za linki, ale moze jestem slepa, bo nie znalazlam tam zbyt wiele na temat wymiarowania krzywizn.
Rennie, nic się nie przejmuj, bo nie tylko Ty wykazujesz objawy zaburzeń wzrokowych korzystając z szeroko idącej pomocy kolegi yacht :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Pozdrawiam Sławek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”