Wymiana elektroniki w ploterze AXYZ Millenium

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
minian
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 6
Posty: 43
Rejestracja: 17 lip 2009, 23:27
Lokalizacja: Warszawa

Wymiana elektroniki w ploterze AXYZ Millenium

#1

Post napisał: minian » 17 gru 2014, 16:37

Witam
Zwracam się z prośbą o pomoc przy decyzji co do wymiany elektroniki na ww ploterze.
Na samym początku napisze z skąd taka decyzja, a więc po pierwsze nie działają u przyciski na panelu kontrolnym a wymiana płyty sterującej panel jest dość kosztowna, a bez tego nie można korzystać z maszyny (brak sterowania z komputera w programie toolpath), Ploter jest
stary i dostałem informacje z serwisu że zamawianie części elektronicznych może wiązać się z długimi przestojami maszyny (wysyłka części z kanady).
Proszę więc o rade jak w miarę przystępny sposób przerobić maszynę by mogła pracować pod innym programem (Mach3, Cncgraf itp.).
Ile kosztowała by mnie przeróbka i kto by mógł jej się podjąć?
Wszystkie opinie związane z tematem mile widziane



Tagi:


powgreg
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 112
Rejestracja: 25 paź 2005, 23:21
Lokalizacja: RzeszĂłw

#2

Post napisał: powgreg » 17 gru 2014, 17:22

Podaj więcej danych typ sterowania rocznik lub fotkę panela i wnętrza skrzynki elektrycznej.


Autor tematu
minian
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 6
Posty: 43
Rejestracja: 17 lip 2009, 23:27
Lokalizacja: Warszawa

#3

Post napisał: minian » 17 gru 2014, 17:37

Zdjęcia skrzynki i całego elektronicznego ustrojstwa wstawię jutro popołudniu :wink:


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#4

Post napisał: dance1 » 17 gru 2014, 19:00

ploterek na silnikach krokowych, nowe sterowanie bułka z masłem, koszt zależy co wybierzesz, warto pomyśleć o Zelpr lub PikoCnc. Poszukaj na angielskich stronach, temat przerobienia tego plotera na macha lub inne sterowanie kilkukrotnie wałkowany.
I don't like principles, I prefer prejudices


Autor tematu
minian
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 6
Posty: 43
Rejestracja: 17 lip 2009, 23:27
Lokalizacja: Warszawa

#5

Post napisał: minian » 19 gru 2014, 22:48

Witam
Zamiast zdjęć zamieszczam dokumentacje tech maszyny z opisem i zdjęciami.
Może ktoś wie jak naprawić problem jaki dotkną moją maszynkę , nie działa dolny wiersz z przyciskami na panelu sterowania.
Pozdrawiam
Załączniki
Millennium Wiring Manual July 2006.pdf
(8.88 MiB) Pobrany 878 razy


powgreg
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 112
Rejestracja: 25 paź 2005, 23:21
Lokalizacja: RzeszĂłw

#6

Post napisał: powgreg » 21 gru 2014, 23:33

Jeżeli maszyna się bazuje i działa reszta to wyglada że uszkodzona jest płyta Subconsoles AMC a właściwie moduł klawiatury ta przednia część z folią łączona taśmą z płytą .

Nie wiem jak jest u Ciebie bo za takiego modelu nie rozbierałem a w wiekszych ploterach był to pilot na kablu 4 zyłowym (2 żyły zasilanie i 2 do komunikacji) składał się z trzech modułow klawiatury
płyty z elektroniką
modułu wyświetlacza.
Mam gdzieś takiego pilota jak będę miał chwilę to rozkręce ale z tego co pamiętam jest tam klawiatura foliowa i wymienia się ją w całości z tą przednią blachą.

Najlepiej poszukaj jakiegoś elektronika na miejscu by to zdiagnozował.
Jak by miał problem z diagnozą albo potrzebował coś porównać to pisz.


Autor tematu
minian
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 6
Posty: 43
Rejestracja: 17 lip 2009, 23:27
Lokalizacja: Warszawa

#7

Post napisał: minian » 22 gru 2014, 10:04

elektronik już to oglądał i niestety to nie płytka z klawiaturą ( ale już wiedziałem wcześniej bo pożyczyłem taką dorobioną płytkę).
Padł mikroprocesor który znajduje się na płytce drukowanej za klawiaturą


powgreg
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 112
Rejestracja: 25 paź 2005, 23:21
Lokalizacja: RzeszĂłw

#8

Post napisał: powgreg » 22 gru 2014, 13:51

Daj dokładne zdjęcie tej płyty tak by bylo widzć numer seryjny bo może mógłbym pomóc...


Autor tematu
minian
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 6
Posty: 43
Rejestracja: 17 lip 2009, 23:27
Lokalizacja: Warszawa

#9

Post napisał: minian » 23 gru 2014, 16:45

A oto zdjęcie płytki z niesprawnym mikroprocesorem
Nr płytki w servisie to 21047 Millenium subconsole
Ostatnio zmieniony 26 gru 2014, 12:07 przez minian, łącznie zmieniany 1 raz.


powgreg
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 112
Rejestracja: 25 paź 2005, 23:21
Lokalizacja: RzeszĂłw

#10

Post napisał: powgreg » 23 gru 2014, 23:57

Nie widac fotki...
Ten nr który podajesz to nr serwisowy do zamówienia części mi chodzi o ten z płytki powinno być napisane AMC OPERATION CONSOLE REV.......
O tę koncówkę chodzi bo mam trochę elektroniki i całą kosolę z maszyny 2000r.
Nowsze płyty są na układach SMD i maja trochę inny układ klawiszy.
Najlepiej fotke albo spisz na jakich jest układach.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”