Wykańczanie szkła ? Cięcia szkła CNC?

Dyskusje dotyczące obróbki kamienia, szkła, itp.

Autor tematu
bykol132
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 180
Rejestracja: 04 lut 2014, 13:08
Lokalizacja: Opole

Wykańczanie szkła ? Cięcia szkła CNC?

#1

Post napisał: bykol132 » 15 wrz 2014, 21:22

Witam, chciałbym się dowiedzieć, jak wykończyć szkło, chodzi mi o wykończenie krawędzi żeby nie były takie ostre, jak kupie coś w sklepie to są tak ładnie zaokrąglone i zastanawiam się jak coś takiego zrobić?

Oraz może ktoś z was ciął już szkło za pomocą cnc, też z chęcią dowiedziałbym się czegoś na ten temat, bo mam taki zamiar, ale nie wiem za bardzo jak się za to zabrać, wiem że są noże wleczone, ale ich cena to ponad 2000 zł : < a chciałbym zastosować jakieś tańsze rozwiązanie o ile to oczywiście możliwe ^^



Tagi:


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#2

Post napisał: dance1 » 15 wrz 2014, 23:00

profilujesz szkło z użyciem tarcz przykład http://www.diament.com.pl/18,narzedzia-do-cnc.html (firma mi nie znana)

Szkło możesz ciąć np frezem lub piłą (nasyp diamentowy oczywiście i woda), jeżeli chodzi o rozkrój całych płyt to nóż (diamentowe kółko do nacinania) później łamiesz i po robocie, tak działają stoły do rozkroju.
Ja w jednym centrum do obróbki szkła mam samorobną przystawkę, jest to normalny nóż w oprawce z podawaniem oleju, oprawa ma sprężynę do regulacji siły nacisku (w stołach Z-etkę masz pneumatyczną) tak regulujesz siłę nacisku, zależną od grubości szkła. Używana tylko przy większych partiach np balustrad (po cięciu nie ma potrzeby frezowania) czyli oszczędność i czasu i narzędzia. :wink:
I don't like principles, I prefer prejudices


CNC-Bogi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 272
Rejestracja: 29 sie 2010, 15:20
Lokalizacja: Dolny Śląsk

#3

Post napisał: CNC-Bogi » 16 wrz 2014, 15:28

Mogę zbudować Ci jakąś zadaniową maszynkę sterowaną CNC/PLC wg zamówionych wymagań.


Autor tematu
bykol132
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 180
Rejestracja: 04 lut 2014, 13:08
Lokalizacja: Opole

#4

Post napisał: bykol132 » 16 wrz 2014, 17:14

Dzięki za odpowiedzi, frezarkę mam, i dzisiaj jeszcze jak dobrze pójdzie to będę miał xmd 32 i właśnie interesowało mnie jakieś rozwiązanie do cięcia szkła, jakby ktoś mógł wrzucić jakieś zdjęcia jak posiada i nie byłby to problem, żebym mógł odgapić, to byłbym BARDZO wdzięczny ^^


jancnc1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 38
Rejestracja: 08 sty 2008, 15:39
Lokalizacja: gdańsk

#5

Post napisał: jancnc1 » 16 wrz 2014, 19:17

wejdz na strone plotcomplex.com tam jest filmik z ciecim szkla ploterem


Autor tematu
bykol132
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 180
Rejestracja: 04 lut 2014, 13:08
Lokalizacja: Opole

#6

Post napisał: bykol132 » 16 wrz 2014, 20:03

no jest, ale ta głowica kosztuje ponad 2000 netto, a mi właśnie chodziło o jakieś dużo tańsze rozwiązanie


jancnc1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 38
Rejestracja: 08 sty 2008, 15:39
Lokalizacja: gdańsk

#7

Post napisał: jancnc1 » 17 wrz 2014, 06:50



[ Dodano: 2014-09-17, 07:04 ]


[ Dodano: 2014-09-17, 07:19 ]
a tu masz jak sterowac to w MACH3
http://www.rockcliffmachine.com/forum/s ... ng-Styrene

[ Dodano: 2014-09-17, 07:32 ]
A tu chyba noź wleczony
http://www.rockcliffmachine.com/forum/s ... ng-Styrene

[ Dodano: 2014-09-17, 07:36 ]


Autor tematu
bykol132
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 180
Rejestracja: 04 lut 2014, 13:08
Lokalizacja: Opole

#8

Post napisał: bykol132 » 17 wrz 2014, 09:20

Wielkie dzięki, bardzo fajne materiały, ale to nie jest nóż wleczony i nie jest to nóż do szkła ^^

no ale na podstawie tego, może zrobię coś fajnego jak mi się uda : ]


jancnc1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 38
Rejestracja: 08 sty 2008, 15:39
Lokalizacja: gdańsk

#9

Post napisał: jancnc1 » 17 wrz 2014, 09:38

w przpadku szkla to jest kwestia zmiany ostrza,noz wleczony wpisz w google drag knife


Autor tematu
bykol132
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 180
Rejestracja: 04 lut 2014, 13:08
Lokalizacja: Opole

#10

Post napisał: bykol132 » 17 wrz 2014, 14:05

aha, ok dzięki, bo też myślałem, żeby zrobić coś na łożyskach ze sprężyną, która by dociskała, to tak zrobię, wielkie dzięki ^^

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka kamienia”