tuxcnc pisze: ↑16 kwie 2024, 17:16
drzasiek90 pisze: ↑16 kwie 2024, 11:37
twoje dziecko codziennie będzie szło do sąsiada i srało mu na wycieraczkę
Coraz bardziej odlatujesz...
Ten wątek jest o wyciszeniu frezarki, nie o wynajmowaniu garażu, remontowaniu warsztatu, czy sraniu na wycieraczkę.
Było by miło, gdybyś pisał na temat...
Witam ,nie będzie łatwo z wyciszeniem tak dużej maszyny i niezbyt tanio .
Jeśli posiadasz dużą szafę na ubrania to już sukces jeśłi wejdzie twoja maszyna ...to taki żarcik ,ale nie głupi ,wsadziłem kiedyś odkurzacz do szafy i naprawdę było cicho co najmniej o siedzemdziesiąt procent ,ale musiałem wykonać otwory w szafie i w rezultacie szafę wywaliłem na śmietnik
Słuchaj no gościu TUXCNC ,nie bądż agresywny bo nie jestem twoim wrogiem ,dasz radę to pojąć ? ok
Frezarkę ważącą 150 kg umieściłem na czterech dentkach od taczek i napompowałem dętki
Kolejna sprawa zrób pakę na twoją maszynę z zapasem powiedzmy +100mm z każdej strony z cienkiej sklejnki 5mm i pomaluj szarą farbą od wewnątrz ,tak jak ja to zrobiłem
Kolejna rzecz to wytłumienie z zewnątrz z takich elementów dzwiękochłonnych [jeśłi masz kasiorę ] ,jeśłi nie to wystarczy 20mmstyropianu i od zewnątrz zrób obudowę z cienkiej blachy stalowej ocynkowanej [0,5mm ] możesz też od wewnątrz dać blachę lae efekt tłumienia będzie mniejszy o jakieś 10dB [blacha rezonuje w całym spektrum akustyki ]
Ostatnia kwestia to bardzo szczelne wrota z podwójną szybą ,każda nieszczelność spowoduje wydobywanie się fali akustycznej ,to wszystko
Nie będziesz musiał budować ocieplanego garażu ,albo wozić maszynę co byłoby nienormalnym lub anormalnym postępkiem
Jęśli twoja maszyna posiada wymiary pi razy drzwi 1200X 1200 X1200mm koszt 1000zł to wszystkie pieniądze do wywalenia a sukces gwarantowany
komentuj TUXCNC....

nie jest ważne jak powoli idziesz ,ważne jest ,że nie stoisz w miejscu wtedy nauczysz się doskonale chodzić