Wycinanie gwintów w modelu 3D

Awatar użytkownika

Autor tematu
blue_17
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1678
Rejestracja: 16 kwie 2009, 07:55
Lokalizacja: Kraków/Kornatka

Wycinanie gwintów w modelu 3D

#1

Post napisał: blue_17 » 25 maja 2019, 19:31

Witam

Czy jest możliwość z automatu wycinania gwintów np w otworach, a może jest jakieś makro?

Używam SW2014

Ostatnio zacząłem używać fusiona 360 i tam wystarczy zaznaczyć otwór i z automatu proponuje najbliższy rozmiar gwintu po wskazaniu standardu bardzo mi tego w solidzie brakuje.

Pozdrawiam


"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." :D

Awatar użytkownika

bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1079
Rejestracja: 03 sie 2007, 08:32
Lokalizacja: W-wa
Kontakt:

Re: Wycinanie gwintów w modelu 3D

#2

Post napisał: bildder » 25 maja 2019, 20:47

Pojawiło się takie narzędzie w SW2016. Zawsze jak ktoś o to pyta zastanawiam się, po co to wycinać.

Argumenty na NIE:
1. Wpływa negatywnie na wydajność,
2. Niepoprawne wyświetlanie w rysunkach,
3. Trzeba zazwyczaj ręcznie rzeźbić wejście i wyjście.

Za TAK:
1. Ładnie wygląda.

Według wielu, gwinty wycięte po helisie stosuje się tylko w przypadku, kiedy są nietypowe i będą wykonane na bazie modelu 3D np. na 5-osiówce. I w tworzywach, bo muszą być w formie, każda inna sytuacja jest nieuzasadniona.

ps. po co makro, operacja z biblioteki załatwi sprawę, nawet tutaj 10 lat temu wrzucałem takie coś (nie wiem czy działa w najnowszych wersjach bo nie sprawdzałem).
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------

Awatar użytkownika

Autor tematu
blue_17
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1678
Rejestracja: 16 kwie 2009, 07:55
Lokalizacja: Kraków/Kornatka

Re: Wycinanie gwintów w modelu 3D

#3

Post napisał: blue_17 » 08 cze 2019, 01:36

Dziękuje za odpowiedź sprawa z gwintami jest prosta.

Gwinty modeluje się pod druk 3D obecnie np jako gałka na śrubę albo łączenie redukcji na kran itp.

To są obecnie typowe zastosowania.

Dziękuję za odpowiedź
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." :D

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solidworks”