Wstawianie długości narzędzia w programie - Q parametr

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 735
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

Wstawianie długości narzędzia w programie - Q parametr

#1

Post napisał: Pneumokok » 18 sie 2015, 19:44

Dzień dobry,
mam pytanie. Pracuje na TNC 620 i mam detal w którym mam dwa rodzaje otworów gwintowanych. Problem polega na tym, że mam tylko jedną oprawkę szybkowymienną do gwintowników. Chciałbym poprzez Q-parametry zmienić długość narzędzia w tablicy narzędzi podczas działania programu, po tym jak wymienię gwintownik. Czy może ktoś mnie naprowadzić jak cos takiego zrobić? czy to bedzie cos takiego:

BLK FORM 0.1 Z X0 Y0 Z0
BLK FORM 0.2 X0 Y0 Z0
Q1 = 163,9876 ;długość gwintownika M6
Q2 = 195,7864 ;długość gwintownika M12

[Wczesniejsza część programu]



TOOL CALL 19 Z S200 ;wywołanie gwintownika
STOP ;ręczna wymiana narzedzia w oprawce
FN0: Q114 = Q1 ;przypisanie długości gwintownika M6 - wyczytałem, że Q114 przechowuje wartość długości narzędzia
TOOL CALL 19 Z S200; ponowne wywołanie narzędzia w celu aktualizacji w programie

[CYKL GWINTOWANIA]

i znowu tak samo dla gwintownika M12:

TOOL CALL 19 Z S200 ;wywołanie gwintownika
STOP ;ręczna wymiana narzedzia w oprawce
FN0: Q114 = Q2 ; przypisanie długości gwintownika M12
TOOL CALL 19 Z S200

[CYKL GWINTOWANIA]



Czy coś takiego zadziała?
Oczywiście przed uruchomieniem programu i wpisaniem parametrów Q1 i 2 zmierzyłbym sondą oba narzędzia :)

Pozdrawiam


Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)

Tagi:


wackon
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3
Posty: 78
Rejestracja: 29 lip 2008, 01:45
Lokalizacja: Pszów

#2

Post napisał: wackon » 18 sie 2015, 20:17

Ja zrobiłbym to inaczej... w tabeli narzędzi "wiersz wstaw" na jakieś linijce to spowoduje wstawienie wiersza z nr. tej linijki .1, nazwa dowolna. W magazynie narzędzi jest tylko nr główny, a długość jest wczytywana zależnie od nazwy/cyfry po kropce (ja stosuję to do frezów tarczowych itp. gdzie raz używam czoła, a raz tyłu).... aaa ja mam itnc 530, ale zakładam , że w nowszym też jest ta możliwość..


Autor tematu
Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 735
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

#3

Post napisał: Pneumokok » 18 sie 2015, 20:47

Tak jest możliwość wstawienia linijki do tabeli narzędzi. Ale nie rozumiem tego co Kolega napisał o wczytywaniu długości.
W magazynie narzędzi jest tylko nr główny, a długość jest wczytywana zależnie od nazwy/cyfry po kropce
ja przy wywoływaniu narzędzi nie mam żądnych kropek ;) Poprostu TOOL CALL 19 Z

Chodzi Koledze o to, że jak sie wpisze "TOOL CALL 19.20" to we wrzecionie bedzie oprawka nr19, ale z wczytaną długością z narzędzia nr 20?
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)


wackon
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3
Posty: 78
Rejestracja: 29 lip 2008, 01:45
Lokalizacja: Pszów

#4

Post napisał: wackon » 18 sie 2015, 21:25

Jeśli narzędzie 5 ma L=100, a narzędzie 5.1 ma L=200 to wywołując narzędzie 5 zostanie przypisana długość 100 , a 5.1 długość 200, przy czym fizycznie z magazynu zostanie pobrana ta sama oprawa (można je oczywiście wywołać po nazwie)...praktycznie -Tool call 5... M0 ... wkładamy 1 gwintownik do oprawy... gwintujemy... toll call 5.1... M0... wkładamy drugi gwintownik do oprawy... gwintujemy i żeby się nie pogubić, co jest w oprawie... M0 ... wyjmujemy gwintownik z oprawy...

[ Dodano: 2015-08-18, 21:31 ]
Aaaa kropka pojawia się właśnie jak robisz "wiersz wstaw"


MECO
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 110
Rejestracja: 15 lis 2010, 20:15
Lokalizacja: dolnośląskie

#5

Post napisał: MECO » 23 sie 2015, 21:27

Można też tak.
W tabeli opisuje narzędzie M6 (długość).
Gwintownik M12 jest dłuższy od M6 o dokładnie 31.8mm.

TOOL CALL 19 Z S200 DL+0 ;wywołanie gwintownika M6
STOP ;ręczna wymiana narzedzia w oprawce na M6
i sobie gwintuje M6
następnie
TOOL CALL 19 Z S200 DL+31,8 ;wywołanie gwintownika M6 ale M12
STOP ;ręczna wymiana narzedzia w oprawce na M12
i sobie gwintuje M12


Autor tematu
Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 735
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

#6

Post napisał: Pneumokok » 23 sie 2015, 22:48

A rzeczywiście tak można - nie pomyślałem :) To chyba najprostszy sposób.

wackon, niestety w HH 620 nie da rady dodawać wierszy w tablicy narzędzi - przynajmniej z tego co patrzyłem to nie znalazłem. I gdy próbuje wstawić kropkę po numerze narzędzia w TOOL CALL to wywala błąd, że znak niedozwolony.
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)


wackon
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3
Posty: 78
Rejestracja: 29 lip 2008, 01:45
Lokalizacja: Pszów

#7

Post napisał: wackon » 26 sie 2015, 10:44

Żeby nie było , że sobie wymyśliłem


Na jednym jest tablica narzędzie nr 338 i 338.1, a na drugim wywołanie 338.1 przez nazwę i przez numer...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”