Współrzędne względne w mach3 G-code

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Moderator: MODERATORZY


Autor tematu
slaweek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 14 lip 2011, 13:25
Lokalizacja: KRA

Współrzędne względne w mach3 G-code

#1

Post napisał: slaweek » 14 lip 2011, 13:26

Witam,
Mam pytanie jak na etapie G- kodu zrobić współrzędne względne w odniesieniu od konkretnego punktu x,yz.
Dokładnie chodzi o to, że mam stół wypozycjonowany na 0,0,0 ze względu na pomiar wysokości narzędzia. Chcę wrzucić g kod do mach który zaczyna się w 0,0,0 z tym ze potrzebuję 0,0,0 detalu ustawić w określonym punkcie w układzie bezwzględnym.
Idealnie było by napisać marko wywoływane jakimś poleceniem M... które pozwoli na dojechania ręczne narzędziem i wianięcie OK w punkcie zerowym obrabianego detalu.

Pisanie makr znam, potrzebuję tylko podpowiedzi na poziomi G-kodu jak przełączyć interpretacje kodu na względną aby cały czas mieć możliwość zmiany narzędzia w punkcie 0,0,0 bezwzględnym maszyny – czyli tam gdzie łapią krańcówki.

Proszę o pomoc w tej kwestii bo na forum nie udało misę tego znaleźć.



Tags:


wieslawbarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 805
Rejestracja: 05 gru 2006, 22:28
Lokalizacja: Bielsko Biała

Re: Współrzędne względne w mach3 G-code

#2

Post napisał: wieslawbarek » 23 lip 2011, 19:32

Pisanie makr znam, potrzebuję tylko podpowiedzi na poziomi G-kodu jak przełączyć interpretacje kodu na względną aby cały czas mieć możliwość zmiany narzędzia w punkcie 0,0,0 bezwzględnym maszyny – czyli tam gdzie łapią krańcówki.

Nie lubię okresleń względne albo bezwzględne wolę absolutne albo inkrementalne.
Żeby pracować w wartościach maszynowych wystarczy wpisać G53 X0 Y0 Z0


operatorvipros
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 24 lip 2011, 18:49
Lokalizacja: wllllllll

#3

Post napisał: operatorvipros » 24 lip 2011, 18:51

A nie chodzi ci czasem o G98 ?


lad
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 1
Posty: 16
Rejestracja: 04 cze 2011, 13:48
Lokalizacja: Kraków

#4

Post napisał: lad » 08 sie 2011, 11:38

W jaki sposób sterować prędkością posuwu przy podjazdach G53? Podawanie normalnej wartości np F1000 nie działa. osie przesuwają się z maksymalną prędkością. Jeśli pracuje we współrzędnych G54 prędkości są normalnie interpretowane. Potrzebuję tego żeby zwolnić Z przy dojeździe do czujnika wysokości.


dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 874
Rejestracja: 13 sie 2009, 15:15
Lokalizacja: xxx

#5

Post napisał: dziabi3 » 23 paź 2011, 17:36

kolego zakręciłeś normalnie jak drut w kieszeni


jeśli chcesz jechać na zmianę narzędzia a potem na obmiar długości to robisz tak

G91 G28 Z0
G90

czyli jazda na G28 prosto do góry

potem jazda w x i y w punkt wymiany narzedzia

G91 G28 X0 Y0
G90

tu zmieniasz narzędzie

potem startuje makro do obmiaru narzędzia w którym posyłasz na kordynatach maszynowych np G53

w makrze dajesz opcje próbkowania i znowu jazda na g28 do góry i w x i y

i potem start programu

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”