Wrzeciono ELTE 1kW + falownik OMRON 3G3FV-4015-CE

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

Autor tematu
sp7vtt
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 6
Posty: 73
Rejestracja: 19 wrz 2005, 18:28
Lokalizacja: PL

Wrzeciono ELTE 1kW + falownik OMRON 3G3FV-4015-CE

#1

Post napisał: sp7vtt » 09 lis 2013, 22:36

Posiadam nowe wrzeciono ELTE TMPE3 9/2 220/380V 300Hz 5,5/3,2A 1 kW, oraz falownik OMRON 3G3FV-4015-CE. Poproszę o podpowiedż - jak skonfigurować falownik ?. Posiadam obszeną dokumentacje do falownika w jezyku angielskim, około 400 stron - zbyt skomplikowana jak na moją wiedzę. Z dokumentacji w języku polskim nic nie wynika. Poniewaz falownik jest uzywany - proszę o podpowiedz jak sprawdzic sam falownik.

Obrazek

Obrazek


sp7vtt

Tagi:

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1712
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

#2

Post napisał: gaspar » 12 lis 2013, 22:26

Generalnie sprawa jest prosta.

Szukasz w manualu parametrów dla ustawień:
- moc silnika 1kw
- częstotliwość bazowa 300hz
- częstotliwość minimalna 0hz
- częstotliwość maksymalna 300hz
- prąd silnika (falownik masz 3 fazowy) wiec zasilisz pewnie w gwiazdę 3x400v , tak ustaw mostki we wrzecionie, w falowniku wpisujesz 380v (to jest najważniejsze dla falownika 1f lub 3x230v byłby trójkąt)
- prąd dla wrzeciona przy trójkącie to 3,2 A
- liczba biegunów - 2
- obroty 18000
- sterowanie wektorowe
- jak masz to możesz włączyć autotuning
- sterowanie czy z panelu potencjometrem, czy 0-10v analogowo...

Reszta nie jest niezbędna.
Ostatnio zmieniony 13 lis 2013, 10:31 przez gaspar, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie


Autor tematu
sp7vtt
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 6
Posty: 73
Rejestracja: 19 wrz 2005, 18:28
Lokalizacja: PL

#3

Post napisał: sp7vtt » 12 lis 2013, 23:10

Witam. Dzięki za podpowiedź. Jest tylko drobny szczegół :) - zasilanie to 3x400V i połączenie w gwiazdę, ponieważ gwiazda to napięcie = trójkąt x pierwiastek z 3. Falownik wyświetla mi błąd "OPE03"- czytam instrukcję do poduszki - może sobie poradzę :)

[ Dodano: 2013-11-12, 23:41 ]
I pytanie - skąd liczba biegunów 2 ?
sp7vtt

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1712
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

#4

Post napisał: gaspar » 13 lis 2013, 10:35

sp7vtt pisze:zasilanie to 3x400V i połączenie w gwiazdę,
Tak, czeski błąd. Powinienem o tej godzinie już spać :) Przepraszam.
3x400 to gwiazda. 3x230 trójkąt

Generalnie bieguny to ilość okresów prądu zasilającego potrzebna do obrócenia się wektora pola magnetycznego stojana o 360 stopni. Jeśli mamy 1 parę biegunów to przy 50Hz pole obracać się będzie z prędkością 50 obr/sek, czyli 3000 obr/min.

Ilość par biegunów możesz policzyć ze wzoru: maksymalne obroty (24000) / maksymalna częstotliwość(400hz) / sec/min(60) =1 para biegunów czyli dwa bieguny.

Napisz co oznacza ten błąd z manuala.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie


marand68
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 82
Rejestracja: 22 sty 2009, 23:07
Lokalizacja: Wrocław

#5

Post napisał: marand68 » 17 lis 2013, 16:24

A sterowanie nie powinno być ustawione zamiast wektorowego to na U/f ? Tak zaleca producent dla tego wrzeciona.


Autor tematu
sp7vtt
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 6
Posty: 73
Rejestracja: 19 wrz 2005, 18:28
Lokalizacja: PL

#6

Post napisał: sp7vtt » 17 lis 2013, 16:27

nadal borykam sie z błedem OPE03 oczywiscie w wolnych chwilach.
sp7vtt

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1712
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

#7

Post napisał: gaspar » 17 lis 2013, 16:35

Napisz co to za błąd, nie każdy ma czas by szukać manuala do tego falownika :)
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Awatar użytkownika

Tomciowoj
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 649
Rejestracja: 14 kwie 2013, 21:35
Lokalizacja: Wielkopolska

#8

Post napisał: Tomciowoj » 17 lis 2013, 20:08

Błąd "OPE03"
Sprzeczne ustawienie zostało przypisane do
wielofunkcyjnych wejść stykowych od H1-01
do H1-06.
• Ta sama funkcja została przypisana do
dwóch wejść(nie dotyczy funkcji „Usterka
zewnętrzna” i „Nieużywany”)
•Funkcje wejść, które wymagają ustawienia
funkcji innych wejść pozostały bez tego
uzupełnienia.
•Zostały ustawione funkcje wejść, które nie
mogą być używane jednocześnie.

Najlepiej ustawić H1-01 do H1-06 wg ustawień fabrycznych, albo na F jako nieużywane.
Ogólnie może jeśli falownik był używany powinno się wykonać reset do ustawień fabrycznych, a dopiero później ustawiać parametry wg własnych potrzeb.


Autor tematu
sp7vtt
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 6
Posty: 73
Rejestracja: 19 wrz 2005, 18:28
Lokalizacja: PL

#9

Post napisał: sp7vtt » 17 lis 2013, 20:11

Tomciowoj - a znasz szybką procedurę resetowania falownika?
sp7vtt

Awatar użytkownika

Tomciowoj
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 649
Rejestracja: 14 kwie 2013, 21:35
Lokalizacja: Wielkopolska

#10

Post napisał: Tomciowoj » 17 lis 2013, 21:27

W tym Omronie akurat za głęboko nie siedzę ale zmiana par A1-03 na 2220 i zatwierdzenie powinno przywrócić fabrykę.
Obrazek
Później ustawiamy parametry silnika:
E1-04 300 Hz
E1-05 380 V
E1-06 300 Hz
E1-07 150 Hz
E1-08 190 V
E1-09 15 Hz
E2-01 3,2 A

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”