Wrzeciono chlodzone cieczą i pracujące "do góry nogami"

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

cawboy
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Re: Wrzeciono chlodzone cieczą i pracujące "do góry nogami"

Post napisał: cawboy » 16 lut 2025, 12:12

w mokrym chińczyku jednym króćcem woda jest wtłaczana, opływa wrzeciono, po czym "wypychana" jest do góry i nie rozumiem co tu odwrócenie pozycji wrzeciona by zmieniło, filozofii o zamianie króćców nie ma co komentować.

Krak.

Tagi:

plemnik7
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: plemnik7 » 16 lut 2025, 12:13

Kolego jak najbardziej tak!
takie wrzeciona mogą pracować w różnych pozycjach w wielu instrukcjach jest to opisane , obieg czynnika chłodzącego jest wymuszony przez pompę , w wielu wrzecionach króciec zasilania i powroty nie jest oznaczony bo niema to najmniejszego znaczenia przy tak maleńkim obiegu płaszcza.

Przepraszam autora za moje 3 grosze.

Panowie co się z Wami dzieje ?
W każdym wątku strugacie , wyśmiewacie zadających pytania i w du...macie merytoryczną odpowiedz na postawione pytanie. - Bo ktoś nie wie lub nie rozumie .
Wasze, tak Wasze - (bo loginy ciągle te same) odpowiedzi zmierzają do tego aby, jeden drugiemu, udowodnił że jest mądrzejszy.
Nie chcesz odpowiedzieć , nie odpowiadaj !

Odpowiedzi typu- ''myślałem że głupich pytań niema'' i podobne - czy Was to podnieca ? buduje wasze ego? czujecie się spełnieni?
O co tu chodzi ?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: tuxcnc » 16 lut 2025, 12:27

plemnik7 pisze:
16 lut 2025, 12:13
O co tu chodzi ?
Chodzi o to, że na głupie pytanie jakiś idiota spróbuje odpowiedzieć.
To stąd biorą się debilizmy krążące po necie.
Dopiero co mieliśmy tubę laserową w której hel ucieka o dwutlenek węgla rozpada się na tlen i węgiel...
Teraz będziemy mieli wrzeciono, które się spali od odwrócenia do góry nogami...
Skąd się w ogóle biorą takie pomysły?
Przecież nie ma żadnego uzasadnienia żeby w ogóle coś takiego podejrzewać.

plemnik7

Post napisał: plemnik7 » 16 lut 2025, 12:44

tuxcnc pisze:Skąd się w ogóle biorą takie pomysły?
Przecież nie ma żadnego uzasadnienia żeby w ogóle coś takiego podejrzewać.

Już kiedyś pisałem, do Ciebie ,że to co dla Ciebie jest naturalne i oczywiste dla "zwykłego" kowalskiego który trafił tu na forum za odpowiedzią niekoniecznie jest tak oczywiste. Forum służy do pomagania ,zadawania pytań na które nie zna się odpowiedzi , osoby z wiedzą jeżeli mają taką wolę odpowiadają tak lub nie lub ich wypowiedzi są bardziej lub mniej rozwinięte ale mają na celu rozwiązanie węzła niewiedzy.

Wyobraź sobie ucznia podchodzącego do nauczyciela fizyki /chemii i zadającego pytanie ( może głupie ) ale pytanie i Twoją odpowiedz - jak to wygląda ?
Jesteście liderami forum to prawie jak ten przysłowiowy nauczyciel , przekaż swoją wiedzę bez zbędnych komentarzy i bądź dumny że pomogłeś takiemu ''głąbowi'' jak ja

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 16 lut 2025, 12:50

plemnik7 pisze:
16 lut 2025, 12:44
Już kiedyś pisałem, do Ciebie ,że to co dla Ciebie jest naturalne i oczywiste dla "zwykłego" kowalskiego który trafił tu na forum za odpowiedzią niekoniecznie jest tak oczywiste.
To akurat jest oczywiste, bo nikt nie rodzi się ze specjalistyczną wiedzą, a i potem uczy się bardziej tego co mu potrzebne, a nie wszystkiego jak leci.
Tyle tylko, że ma się to nijak do wydumanych problemów w rodzaju "czy wiertarka spali się od wiercenia w suficie"...

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 16 lut 2025, 12:54

A to akurat nie jest przykład głupiego pytania tylko źle zadanego pytania.
Wiercenie w suficie jest dużo gorsze dla wiertarki od wiercenia w podłodze, nawet jeśli jest taki sam materiał :)
Ale nie dlatego, że wiertarka jest w innej pozycji, ale dlatego, że cały "urobek" leci na wiertarkę i dostaje się tam gdzie nie powinien.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 16 lut 2025, 12:59

drzasiek90 pisze:
16 lut 2025, 12:54
cały "urobek" leci na wiertarkę i dostaje się tam gdzie nie powinien.
Jak ktoś jest flejtuchem, to mu leci...

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: atom1477 » 16 lut 2025, 13:04

Pytanie nie było głupie. Ktoś po prostu może nie wiedzieć nawet rzeczy oczywistej, i wtedy pyta.
Dostał odpowiedz że zaburzenia przepływu nie będzie.
A żeby zrozumieć dalszą część mojej odpowiedzi, to trzeba znać podstawy języka polskiego.
Określenie gdyby nawet nie oznacza że coś zaistnieje. A że Tux tak to zawsze rozumie to inna sprawa. Nie moja wina że nie zna języka polskiego.
Określenie gdyby nawet oznacza że w danej sytuacji dane coś na pewno nie zaistnieje, a dalszy opis dotyczy jakichś innych sytuacji.
I tak samo było w moim opisie. Jest możliwe zaburzenie przepływu cieczy, ale w jakichś innych przypadkach. I po prostu wyjaśniłem że wtedy można poprawić sytuację zamieniając króćce.
Co to za przypadek? A no taki gdzie przepływ cieczy chłodzącej jest mały (bardzo słaba pompka). Gdy woda chce krążyć konwekcyjnie (grawitacyjnie). W takim wypadku ma znaczenie czy odwrócimy przedmiot do góry nogami, bo to odwróci kierunek działania sił konwekcyjnych (ciągle do góry, ale przypadnie to na drugi króciec).
I nie są to przypadki rzadkie, bo chłodzenie wodne jest bardzo efektywne i nie wymaga wydajnych pompek. Ktoś może więc dać bardzo słabą pompkę a i tak to wystarczy do chłodzenia, jednak będzie wrażliwe na sposób ułożenia przewodów oraz działanie sił konwekcyjnych (w szczególności dla pompek nie-wyporowych).
Dlatego na wszelki wypadek opisałem sytuację gdy zamiana króćców mogła by pomóc.

A że Tux każdą wypowiedz odbiera jako tezę to nie moja wina.
On moją wypowiedz odczytał tak: "Na pewno nastąpi zaburzenie przepływu, i należy obowiązkowo zamienić króćce."
A przecież nic takiego nie napisałem Pretensje o gównoburzę miejcie więc do niego.
Ostatnio zmieniony 16 lut 2025, 13:06 przez atom1477, łącznie zmieniany 1 raz.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 16 lut 2025, 13:06

Jak ktoś ma do zrobienia jeden otwór raz na 3 lata i 3 dni żeby się zastanowić jak to zrobić, to może się bawić w osłonki, odciągi, odkurzacze.
Ale jak jest poważna robota, mało czasu i rąk brakuje to nie zawsze jest czas i możliwość się bawić.
Wiertarka się nie psuje od pracy w innym położeniu.
Ale praca w innym położeniu może spowodować zmianę warunków pracy wiertarki, a od tego może się już zepsuć.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 16 lut 2025, 13:19

drzasiek90 pisze:
16 lut 2025, 13:06
Jak ktoś ma do zrobienia jeden otwór raz na 3 lata i 3 dni żeby się zastanowić jak to zrobić, to może się bawić w osłonki, odciągi, odkurzacze.
Ale jak jest poważna robota, mało czasu i rąk brakuje to nie zawsze jest czas i możliwość się bawić.
Gówno prawda.
Wystarczy zrobić otwór w jakimś płaskim pudełku, puszce, a w ostateczności nawet płaskim kartonie.
Ale jak ktoś jest flejtuchem, to mu z zasady nie przeszkadza że gruz leci na wiertarkę, podłogę i jemu na jego pusty łeb.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”