Wrzeciono chińskie+falownik LG 2,2kW ustawienia

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

Autor tematu
marqiz
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Posty w temacie: 9
Posty: 26
Rejestracja: 19 sty 2013, 13:49
Lokalizacja: Polska

#21

Post napisał: marqiz » 27 gru 2013, 08:58

Krótkie pytanie.
Który przewód brać między falownikiem a wrzecionem?
ten:
Kabel do falowników 2YSLCY-J 4x2,5 1 kV (on chyba będzie dość gruby i będą kłopoty przy wtyczce na wrzecionie...)
czy
Przewód sterowniczy w ekranie LIYCY 3x2,5
chyba ze ten starczy:
Przewód sterowniczy w ekranie LIYCY 3x1,5 ?



Tagi:

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 3301
Rejestracja: 06 sie 2004, 00:42
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

#22

Post napisał: ALZ » 27 gru 2013, 15:29

Moc jest niewielka i dla tych częstotliwości nie potrzeba kabla ekranowanego,ale nie zaszkodzi. Silniki 3 fazowe wymagają 4 żył. Fakt, do niczego ta 4 żyła jest niepotrzebna, ale przepisy.

Awatar użytkownika

Drim
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 5
Posty: 84
Rejestracja: 23 lut 2011, 10:50
Lokalizacja: Mońki

#23

Post napisał: Drim » 30 sty 2014, 22:03

Witam
Dopiszę się tutaj bo problem podobny tylko, że z wrzecionem 1.5kw mokry chinol, falownik SV015IC5-1F 1,5kW 1x230V. Problem polega na tym że wrzeciono utyka mi w dolnych częstotliwościach do 200Hz, powyżej pracuje już ładnie i nic nie "chrupie"
Falownik przywróciłem do ustawień fabrycznych i zmieniłem nastawy tak jak kolega marqiz to opisywał wyżej.

drv-0
frq-2
F4-2
F20-400
F21-400
F22-300
F24-1
F25-400
F26-80
H30-1.5
H31-2
H33-5
H34-2.5
H41-1
I5-400

Ktoś ma jakiś pomysł co może być nie tak?

Druga sprawa to temperatura wrzeciono puściłem bez obciążenia 15-20s na 400Hz bez zalania wodą i zrobiło się tak gorące, że ciężko było rękę utrzymać na nim.
To jest normalne? jak u was to wygląda grzeje się tak mocno?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 30 sty 2014, 22:18 przez Drim, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 3301
Rejestracja: 06 sie 2004, 00:42
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

#24

Post napisał: ALZ » 30 sty 2014, 22:12

A gdzie wtym spisie jest napięcie?
Masz na pewno ustawione 220V ?

Awatar użytkownika

Drim
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 5
Posty: 84
Rejestracja: 23 lut 2011, 10:50
Lokalizacja: Mońki

#25

Post napisał: Drim » 30 sty 2014, 22:20

Przeglądam instrukcję i nie ma tam żadnego parametru odnośnie napięcia :neutral:

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 3301
Rejestracja: 06 sie 2004, 00:42
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

#26

Post napisał: ALZ » 30 sty 2014, 22:22

co to jest F22

Awatar użytkownika

Drim
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 5
Posty: 84
Rejestracja: 23 lut 2011, 10:50
Lokalizacja: Mońki

#27

Post napisał: Drim » 30 sty 2014, 22:26

ALZ pisze:co to jest F22
Częstotliwość znamionowa silnika

tu dla ułatwienia instrukcja

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 3301
Rejestracja: 06 sie 2004, 00:42
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

#28

Post napisał: ALZ » 30 sty 2014, 22:29

No to wszystko jasne. Masz 24 000 obr więc czestotliwość powinna być 400 Hz. W tym ustawieniu silnik dostawał nieżle w dupę i ciekawe czy uzwojenie to wytrzymało.

Awatar użytkownika

Drim
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 5
Posty: 84
Rejestracja: 23 lut 2011, 10:50
Lokalizacja: Mońki

#29

Post napisał: Drim » 30 sty 2014, 22:39

Po zmianie F22 na 400Hz pracuje cicho i ładnie w całym zakresie i bardzo mało się grzeje.
Czym może się objawić walnięte uzwojenie?

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 3301
Rejestracja: 06 sie 2004, 00:42
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

#30

Post napisał: ALZ » 30 sty 2014, 22:44

Pożyjesz uwidzisz :mrgreen: , narazie sie tym nie przejmuj.
Ustawione masz zabezpieczenie tj H30 moc wrzeciona??
Zmień sobie nośną H39 na np. 12 khz lub 18 khz chodzi o to aby wrzeciono na słuch było najbardziej "przyjemne"

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”