Wrzeciono 2,2kW (mokry chińczyk) + jaki falownik?

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

Autor tematu
papier2000
Stały bywalec (min. 45)
Stały bywalec (min. 45)
Posty w temacie: 12
Posty: 59
Rejestracja: 25 lis 2015, 15:22
Lokalizacja: Koniki

Wrzeciono 2,2kW (mokry chińczyk) + jaki falownik?

#1

Post napisał: papier2000 » 17 lut 2016, 14:08

Witam,

Planuje zakup wrzeciona 2,2kW (głownie obrobka tworzyw, metali kolorowych i miekkich stali).
Taka frezarka:
http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/z6 ... jpg?screen



Myslę o takim wrzecionie:
http://allegro.pl/2-2-kw-er20-woda-wrze ... 94593.html

W warsztacie mam tylko jednofazowe zasilanie.

Jaki falownik do tego kupic?
Czy do wrzeciona 2,2kW warto wziać mocniejszy falownik np 3kW(o ile znajde na zasilanie 1f)?

Słyszałem ze te chinskie czasem padaja przedwczesnie.
Czy lepiej kupic do tego np taki LG:
http://www.elektrogielda.com/sklep/prod ... ts_id=2130

http://tinyurl.com/hbmeqn4


Uzywam Mach3 i fajnie zeby to sie dalo programowo sterowac.

Na razie mam małą produkcję i to moje początki, ale bede wdzieczny za każdą rzeczową pomoc.



Tagi:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3816
Rejestracja: 04 lip 2004, 15:03
Lokalizacja: Gliwice

#2

Post napisał: adam Fx » 17 lut 2016, 14:59

Żeby sterować takie wrzeciono z macha przyda się mod. PWM na 0-10v i przekaźnik do załączenia obr. Co do samej jakości to wychodzi że to loteria z falownikami jak i wrzcionami.
Np. Miałem na nowym falowniku już nie miłą niespodziankę https://youtu.be/n0UlQllz-4M a innym działa latami a bicie mają mniej niż 0.01
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
papier2000
Stały bywalec (min. 45)
Stały bywalec (min. 45)
Posty w temacie: 12
Posty: 59
Rejestracja: 25 lis 2015, 15:22
Lokalizacja: Koniki

#3

Post napisał: papier2000 » 17 lut 2016, 15:13

Patrzac na twoj filmik to chyba tez nie bylo tragedii z naparwieniem falownika. Wyglada ze same latwodostepne elementy

Mozesz mi dac jakis przykladowy namiar na te rzeczy o ktorych piszesz, zebym wiedzial czego szukac?

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3816
Rejestracja: 04 lip 2004, 15:03
Lokalizacja: Gliwice

#4

Post napisał: adam Fx » 17 lut 2016, 16:44

Hehe no to mnie doceniłeś .. ;) 3 dni nad tym siedziałem ;/ ale nie jestem elektronikiem więc to pewnie dla tego.
http://www.ebay.com/sch/m.html?_odkw=&_ ... e&_sacat=0
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
papier2000
Stały bywalec (min. 45)
Stały bywalec (min. 45)
Posty w temacie: 12
Posty: 59
Rejestracja: 25 lis 2015, 15:22
Lokalizacja: Koniki

#5

Post napisał: papier2000 » 18 lut 2016, 09:12

adam Fx pisze:Hehe no to mnie doceniłeś .. ;) 3 dni nad tym siedziałem ;/ ale nie jestem elektronikiem więc to pewnie dla tego.
Miałem na mysli przede wszystkim to, ze łatwodostepne elementy musiales wymieniac, a nie jakies scalaki chinskie do których specyfikacji nawet google nie znajdzie :) Skill z lutownica nikomu nie oceniam :)



A jak patrze po cenach tego goscia z ebaya, to caly zestaw 2,2kW z inwerterem, pompką itd z ok 1700zł netto wyjdzie. To za tyle samo mi wyjdzie kupic z allegro wrzeciono z inwerterem, tylko zamiast dodatkowej pompki i uchwytu mam gwarancje na rok..... ten uchwyt z pomka jakies 200 netto na allegro

Z koleji jak doloze jeszcze ze 200-300zł to zamiast chinskiego inwertera kupie np LG wektorowy.

Pytanie moje, czy ten LG jest w czyms lepszy? Załózmy tutaj ze chinczyk mi sie nie spali :)

[ Dodano: 2016-02-18, 11:37 ]
Jeszcze drugie pytanie... jaka jest alternatywa wrzeciona zamiast mokrego chinczyka? cos markowego?

Awatar użytkownika

elofura
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 220
Rejestracja: 16 lut 2010, 14:49
Lokalizacja: Jacentów

#6

Post napisał: elofura » 18 lut 2016, 15:55

Ja też miałem w zeszłym tygodniu wybuch tego falownika HY. Poszły 3 końcówki mocy i ten rezystor. Koszt części z przesyłką 54 zł :) Kolega mi zdiagnozował i zlutował za flaszkę :) i teraz dalej śmigam.

Co do alternatywy w tych pieniążkach ( falownik + wrzeciono) alternatywy nie ma. HSD 2 kw to koszt 4tys. Elte czy tenkomotor to koszt 3 tys.

U mnie rok śmigało bez problemu.
Zaczynam przygodę.


kasztan
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 165
Rejestracja: 12 lip 2010, 14:23
Lokalizacja: Warszawa

#7

Post napisał: kasztan » 18 lut 2016, 16:00

Tak spytam. A przypadkiem ten rezystor nie jest używany do hamowania wrzeciona?


Autor tematu
papier2000
Stały bywalec (min. 45)
Stały bywalec (min. 45)
Posty w temacie: 12
Posty: 59
Rejestracja: 25 lis 2015, 15:22
Lokalizacja: Koniki

#8

Post napisał: papier2000 » 19 lut 2016, 10:00

Jeszce kolejne pytanie...

Czy minimalne obroty wrzeciona zależą od samego wrzeciona, czy od falownika, czy od obu?

Sa dwa powody mojego pytanie:
- chciałbym moc miec tez niskie obroty np. 1000-3000 rpm
- moc uzywac takiego mokrego chinczyka do gwintowania otworow (o ile to wogole mozliwe)



I druga kwestia, czy do stali styknie mi wrzeciono 1,5kW czy bedzie raczej slabo?

[ Dodano: 2016-02-19, 13:47 ]
kasztan pisze:Tak spytam. A przypadkiem ten rezystor nie jest używany do hamowania wrzeciona?
Zapakowac taki z 10-20W conajmniej i bedzie spokoj


steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 509
Rejestracja: 07 paź 2013, 19:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#9

Post napisał: steff.k » 20 lut 2016, 16:32

papier2000 pisze:Jeszce kolejne pytanie...

Czy minimalne obroty wrzeciona zależą od samego wrzeciona, czy od falownika, czy od obu?

Sa dwa powody mojego pytanie:
- chciałbym moc miec tez niskie obroty np. 1000-3000 rpm
- moc uzywac takiego mokrego chinczyka do gwintowania otworow (o ile to wogole mozliwe)



I druga kwestia, czy do stali styknie mi wrzeciono 1,5kW czy bedzie raczej slabo?

[ Dodano: 2016-02-19, 13:47 ]
kasztan pisze:Tak spytam. A przypadkiem ten rezystor nie jest używany do hamowania wrzeciona?
Zapakowac taki z 10-20W conajmniej i bedzie spokoj
1000obr/min na chińczyku :shock: ? Jak wiercę w tworzywie czy w alu wiertłem 6mm to z 8000obr/min obr trzeba ustawić bo inaczej to staje. Mam mokrego 2,2KW z chińskim falownikiem.


Autor tematu
papier2000
Stały bywalec (min. 45)
Stały bywalec (min. 45)
Posty w temacie: 12
Posty: 59
Rejestracja: 25 lis 2015, 15:22
Lokalizacja: Koniki

#10

Post napisał: papier2000 » 22 lut 2016, 08:02

1000obr/min na chińczyku :shock: ? Jak wiercę w tworzywie czy w alu wiertłem 6mm to z 8000obr/min obr trzeba ustawić bo inaczej to staje. Mam mokrego 2,2KW z chińskim falownikiem.
Gdzie na zagranicnych forach czytalem ze koleszka krecil nawet ponizej 1000obr z dobrym momentem, tylko ze wtedy trzeba dobrze chlodzic wrzeciono, bo duzy prad idzie przez uzwojenie.

Mysle, ze to co piszesz, to kwestia skonfigurowania falownika, zeby przy niskiej czestotliwosci (czyli niskie obroty), podawal duzy prad na uzwojenie silnika. To tak z zasady dzialania silnikow AC co pamietam.
Bo jesli silnik faktycznie mam moc maksymalna 2,2kW przy 24k rpm jak podają chinczyki, to mysle ze puszczajac maksymalny prad przez uzwojenie przy 1k rpm, w alu czy tworzywie powinien wiercic ci bez problemu

Przykladowy wykres moment-obroty dla silnika bezszczotkowego.
http://www.into.pl/silniki/Silnik%20AC%2015kW%2090V.jpg

Jedynie kwestia czy ten chinski falownik pozwala to tak ustawic, ale obstawialbym, ze sie da.

Jesli juz to ktos przerabial i faktycznie jest inaczej niz napisalem, to chetnie sie dowiem :)
Czy ktos tutaj juz walczyl sam z tym tematem?
Ostatnio zmieniony 22 lut 2016, 08:41 przez papier2000, łącznie zmieniany 4 razy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”