Wpust czy ?

Przeniesienie napędu oś - koło pasowe.

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.
Awatar użytkownika

Tomciowoj
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 628
Rejestracja: 14 kwie 2013, 21:35
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Wpust czy ?

#21

Post napisał: Tomciowoj » 12 maja 2019, 10:21

Jeśli masz miejsce to zastosuj tuleję rozprężną np. BK61 lub BK80. Możesz przesuwać koło osiowo i nie będzie rozbijać przy częstych nawrotach. Dla osi fi8 przenoszą kolejno 10 i 39Nm.




orion32
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 320
Rejestracja: 18 kwie 2017, 21:55

Re: Wpust czy ?

#22

Post napisał: orion32 » 12 maja 2019, 10:50

Doktorat nad wpustem :)Przy takim obciążeniu, to nawet aluminiowy wytrzyma bez liczenia.


Autor tematu
tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1074
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Re: Wpust czy ?

#23

Post napisał: tomcat65 » 12 maja 2019, 11:30

orion32 pisze:Doktorat nad wpustem

Może nie aż tak, ale jakiś poziom abstrakcji w niektórych momentach jak dla mnie zaczyna to przybierać :).
StudentIB pisze:Masz jakiś prosty model CAD

Niestety rozczaruję, większość w mojej głowie. Co najwyżej taki bagroł pseudo-techniczny:
Obrazek

Może źle napisałem o tym przesuwaniu - owszem trochę musi w czasie regulacji luzu, potem już pracuje statycznie. Może za jakiś czas ponowna regulacja.

Miejsca na żadną tuleję.
Nie oszukujmy się - maszynka nie pracuje wyścigowo i na akord. Nie staram się jej zajeździć. Ma to być tylko solidne i wytrzymałe, żeby za "zbyt" krótki okres czasu nie musieć robić od nowa koła, albo i śruby.
Tu masz jak obliczyć

Bardzo fajna jak dla mnie strona, skorzystałem wiele.
Korzystając z niej policzyłem ( czy dobrze?) - nacisk na klin - 120kg, przy jego powierzchni 12 mm2 daje 100Mpa.
Czyli w zasadzie każde zwykłe blaszydło by wytrzymało. Zakładając odporność na ścinanie wg tamtejszych tabel nawet najbardziej pesymistycznie na 0,2 ( :) ), to potrzeba 500Mpa.
Myślę, że sprężyna wystarczy z nawiązką.
Co do ewentualnego urwania osi - na moje prymitywne liczenie jest 3 - 4 x nadwyżka .
Pasowania - poczytał, ale czy tak dokładnie zrobię? rakiet kosmicznych nie buduję. Najwyżej setka więcej, zmrozić wpust i założyć.
Wszystkim jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc i poświęcony czas. ( i cierpliwość ).


StudentIB
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 155
Rejestracja: 23 paź 2015, 00:00
Lokalizacja: Poznań

Re: Wpust czy ?

#24

Post napisał: StudentIB » 13 maja 2019, 22:51

Tak to mniej więcej w uproszczeniu wygląda ? Gwintów generalnie nie modelujemy w MES.
model 2.JPG
model 1.JPG
Jeśli coś pokręciłem to sorki, nie mam praktycznego doświadczenia w budowie tych maszyn - siedzę w branży analiz ;-)

W każdym razie na tym modelu dla wpustu 2x2 wychodzą takie naprężenia:
naprężenia.JPG
Moment dałem 4,5 Nm jak pisałeś. Oczywiście deformacje są przeskalowane (przesadzone) żeby było lepiej widać. Wygląda na to, że potrzeba mocniejszego wpustu.

Jeśli potwierdzisz, że model, który zrobiłem zgadza się z rzeczywistą konstrukcją to możemy kontynuować analizy i sprawdzić inne wymiary wpustów.


Autor tematu
tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1074
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Re: Wpust czy ?

#25

Post napisał: tomcat65 » 14 maja 2019, 00:17

Ła, super. Idealnie z takiego bazgroła :) . Gwinty tu nie potrzebne.
Wpust jest 3x3 mm. Dziś już wyfrezowałem w osi kanałek. Wyszło 3,03 mm. Klin sam dorobię, więc nie ma problemu.
Mógłbyś policzyć dla takiego rozmiaru?
Albo 3x4(wysokość). Po 2 mm wpuszczone w obie części.
Takie właśnie rzeczy to dla mnie abstrakcja :) .


StudentIB
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 155
Rejestracja: 23 paź 2015, 00:00
Lokalizacja: Poznań

Re: Wpust czy ?

#26

Post napisał: StudentIB » 14 maja 2019, 20:33

Policzyłem oba warianty. Przy większym wpuście naprężenia trochę wzrosną (osłabiasz śrubę większym karbem), ale za to przemieszczenia będą nieco mniejsze.

Oto konkretne wyniki (maksymalne wartości w modelu):
- wpust 2x2:

454.305 MPa
0,078 mm

- wpust 3x3:

509,221 MPa
0,071 mm

- wpust 3x4 (4 - wysokość):

630.564 MPa
0,073 mm

Podsumowując, nie ma co robić za dużego wpustu ;-) Różnice w przemieszczeniach są tak małe, że spokojnie wystarczy minimalny wpust, który przy tym obniży naprężenia.

P.S. Oczywiście wyniki są tylko przybliżone. Wynika to z samej metody, ale też z prostoty modułu MES w programie SolidWorks - przede wszystkim generowanie siatki jest tam bardzo uproszczone.


atlc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 764
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wpust czy ?

#27

Post napisał: atlc » 14 maja 2019, 21:08

Tak z ciekawości, jak modelowałeś wpust to wszystko było uwzględnione jako "kanciaste"?
Jeśli tak to te wyliczenia będą przekłamane, na ostrych krawędziach program widzi duże spiętrzenie naprężeń, mimo że w rzeczywistości będzie tam znacznie mniejsza wartość.


StudentIB
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 155
Rejestracja: 23 paź 2015, 00:00
Lokalizacja: Poznań

Re: Wpust czy ?

#28

Post napisał: StudentIB » 14 maja 2019, 21:20

Normalnie zrobiłbym dużo gęstszą siatkę (szczególnie przy wpuście), ale SW na to nie pozwala, przynajmniej na moim kompie, bo już przy takiej jak jest potwornie muli. Zdaję sobie sprawę, że przez to wyniki (zwłaszcza naprężeń) są zaburzone.


Autor tematu
tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1074
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Re: Wpust czy ?

#29

Post napisał: tomcat65 » 16 maja 2019, 03:14

StudentIB pisze:Policzyłem oba warianty.
StudentIB pisze: nie ma co robić za dużego wpustu

Super, dzięki.
Czyli pójdzie 3x3, a raczej 3 x 3,5, niestety kanałek się omyłkowo głębiej "freznął".
Trochę duże te wartości wychodzą. Ale jeśli są zawyżone przez sposób symulacji - mam nadzieję, że wytrzyma.
Z moich prymitywnych obliczeń - pytanie, czy w ogóle prawidłowych - wychodziło z 5x mniej.

Dziś zacząłem doszlifowywać klin. Takie to małe, z łap ucieka, trochę problemu z uchwyceniem w maszynie.
Powoli, nie pali się, zrobię. W razie czego, materiału mam dużo :) .


Autor tematu
tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1074
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Re: Wpust czy ?

#30

Post napisał: tomcat65 » 21 maja 2019, 11:43

Wszystkie dziury pod klin zrobione, sam klin też doszlifowany.
Obrazek
Obrazek
Na montaż wszystkiego trzeba trochę poczekać.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”