Włączanie pompy chłodziwa

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
MichałBatorowicz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 13 kwie 2023, 19:29

Włączanie pompy chłodziwa

#1

Post napisał: MichałBatorowicz » 20 kwie 2023, 20:16

Dzień dobry,
jak można ustawić aby automatycznie włączała się pompa do chłodziwa?




dudziak4
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 705
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Włączanie pompy chłodziwa

#2

Post napisał: dudziak4 » 20 kwie 2023, 20:21

Podłączyć pod porzekaźnik załączania wrzeciona


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 447
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Włączanie pompy chłodziwa

#3

Post napisał: bartekn86 » 20 kwie 2023, 20:37

dudziak4 pisze:
20 kwie 2023, 20:21
Podłączyć pod porzekaźnik załączania wrzeciona
tak jest, na falowniku jest co najmniej jeden programowalny przekaźnik ;-) albo dwie linijki w pikocnc wykozystac innego outputa z podtrzymaniem czasowym zeby po wyłączeniu silnika pompa jeszcze troszkę chodziła :-)


Bagunio
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 304
Rejestracja: 24 sty 2022, 22:52

Re: Włączanie pompy chłodziwa

#4

Post napisał: Bagunio » 20 kwie 2023, 21:31

Ty w swojej frezarce LF masz to wszystko zrobione , jedynie w camie musisz ustawić chłodzenie lub dopisać do gcodu.
Bo rozumiem że chodzi Ci o chłodzenie frezu nie chłodzenie wrzeciona , tak?

Zainstaluj sobie darmowego fusion360 - tam masz fajnego cama , postprocesor od piko znajdziesz tutaj na forum.

Awatar użytkownika

Autor tematu
MichałBatorowicz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 13 kwie 2023, 19:29

Re: Włączanie pompy chłodziwa

#5

Post napisał: MichałBatorowicz » 20 kwie 2023, 21:59

Chodzi mi o CAM od pikoCNC.
Wiem, że sobie mogę dopisać M8 ale nie chcę.
Chcę żeby CAM robił to za mnie.


Bagunio
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 304
Rejestracja: 24 sty 2022, 22:52

Re: Włączanie pompy chłodziwa

#6

Post napisał: Bagunio » 20 kwie 2023, 22:02

trzeba było tak od razu napisać , niestety nie pomogę bo nie używam pikoCAM

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 7989
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Włączanie pompy chłodziwa

#7

Post napisał: tuxcnc » 21 kwie 2023, 05:37

MichałBatorowicz pisze:
20 kwie 2023, 21:59
Chodzi mi o CAM od pikoCNC.
Wiem, że sobie mogę dopisać M8 ale nie chcę.
Chcę żeby CAM robił to za mnie.
Pytałeś autora programu?
Co Ci odpowiedział?


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 447
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Włączanie pompy chłodziwa

#8

Post napisał: bartekn86 » 21 kwie 2023, 19:50

tu zaznaczasz m8 a w głownym oknie program + ręcznie jak bys tak chcial jednak w czasie pracy odłączyć na chwilę
Załączniki
Bez tytułu.png


Bagunio
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 304
Rejestracja: 24 sty 2022, 22:52

Re: Włączanie pompy chłodziwa

#9

Post napisał: Bagunio » 21 kwie 2023, 20:49

tuxcnc pisze:
21 kwie 2023, 05:37
MichałBatorowicz pisze:
20 kwie 2023, 21:59
Chodzi mi o CAM od pikoCNC.
Wiem, że sobie mogę dopisać M8 ale nie chcę.
Chcę żeby CAM robił to za mnie.
Pytałeś autora programu?
Co Ci odpowiedział?
Mam pytanie , jak czegoś nie wiesz w jakimś programie powiedzmy w inkscape (to przykład) to piszesz do autora programu jak to się robi czy szukasz w materiałach z internetu ?
Strasznie chcesz utrudnić życie autorowi pikocnc , moim zdaniem i tak zrobił kawał dobrej roboty .

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 7989
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Włączanie pompy chłodziwa

#10

Post napisał: tuxcnc » 21 kwie 2023, 21:10

Bagunio pisze:
21 kwie 2023, 20:49
Mam pytanie , jak czegoś nie wiesz w jakimś programie powiedzmy w inkscape (to przykład) to piszesz do autora programu jak to się robi czy szukasz w materiałach z internetu ?
Przykład bez sensu, bo autorzy Inkscape nie biorą pieniędzy za program i nie mają żadnych obowiązków wobec użytkowników.
Ale zasadniczo, to najpierw czytam dostępną dokumentację, a potem pytam autorów.

Natomiast tutaj właściwym jest zadanie pytania, dlaczego ktoś kto zapłacił całkiem spore pieniądze nie wie gdzie ustawić dość podstawowe funkcje.
Może coś z dokumentacją jest nie tak?
A może ta funkcja jest nie tam, gdzie można by się było jej spodziewać?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”